Ce boli poate ascunde insomnia?

In intreaga lume si in Romania deopotriva o multime de persoane sufera de insomnie. Cifrele cresc in statistici an de an si, desi oamenii cam stiu care le sunt problemele nu se opresc nicio clipam sa-si evalueze felul de trai si sa faca schimbarile care se impun. O parte consulta specialisti, iau tratamente dar rezultatele sunt aproape nule in lipsa unei analize serioase a felului de trai si a contextului medical al fiecarui pacient insomniac. Se intampla rar ca insomnia sa fie singura problema pe care o are respectivul pacient. Adesea insomnia vina la pachet cu alte probleme, foarte diverse. Despre acestea ne-am propus sa discutam putin in randurile urmatoare. 

 

Boli psihiatrice

Specialistii in problemele somnului spun ca cele mai frecvente asocieri intre insomnie si alte boli sunt cele cu bolile psihiatrice: depresie, anxietate, schizofrenie si altele. Daca analizati tabloul clinic al acestor boli veti observa ca insomnia se regaseste peste tot. Inca nu e clar daca si insomnia este una dintre cauzele bolilor psihice sau este numai un simptom sau o consecinta a lor. Dar legatura dintre insomnie, oboseala si boala psihica e dovedita experiential prin tot ceea ce spun in consiliere pacientii afectati de aceste boli. 

 

Boli ale glandei tiroide

Chiar daca nu este decat o glanda foarte mica, tiroida si functionarea ei regleaza practic bunul mers in intregul organism. O persoana care are tulburari de functionare sau boli ale glandei tiroide are si insomnie pe langa multe alte probleme. Cele mai expuse la astfel de tulburari asociate cu insomnia sunt femeile de varsta mijlocie. Mai ales in momentul in care se instaleaza menopauza. Asocierea imediata este disfunctie tiroidiana-menopauza-depresie. Lucrurile sunt strans legate. Daca esti femeie de varsta mijlocie si stii ca urmeaza sa se instaleze menopauza, fii atenta la primele semne de insomie si cere ajutor medical asa incat sa poti preveni posibilele probleme care decurg de aici. Tot in acest context se mai pot declansa si tulburari ale apetitului si variatii semnificative in greutate. Acestea pot adauga o presiune in plus pe starea pacientului asa incat se ajunge la acutizarea insomniei. 

 

Boli ale glandelor suprarenale 

Pacientii cu afectiuni ale glandelor suprarenale se simt mereu obositi. De fapt, e suficient sa-i privesti fara sa ceri nicio analiza medicala si stii ca despre asta e vorba. Nu au energie sa faca nimic, au cearcane adanci si o paloare specifica. Arata ca niste persoane care de multa vreme nu s-au mai odihnit asa cum trebuie. Daca te recunosti in aceasta descriere ar fi indicat sa consulti un specialist care sa-ti puna un diagnostic si sa-ti prescrie un tratament. Nu poti continua asa la nesfarsit. 

 

Boli ale aparatului respirator

Iti amintesti de zilele cand ai fost racit foarte tare si n-ai putut respira asa cum trebuie? Dar de noptile in care n-ai putut pune geana pe geana? Cam asa se simt mai mereu persoanele suferinte respiratorii. Una dintre ele este apnea in somn. Este o boala grava care poate pune viata pacentului in pericol. Acesta se poate sufoca in somn. Pacientii spun ca le este frica sa adoarma, ca nu cumva sa apara apnea. Le e teama ca vor muri in somn.  

 

Boli cardiace

Si bolnavii cardiaci sufera de insomnie si nici la ei nu e de mirare ca apare aceasta problema. Fie ca stiu, fie ca nu stiu ca au o problema cardiaca. Teama lor este ca afectiunea cardiaca pe care o au le poate provoca moartea destul de repede, fara sa se poata interveni in timp util – mai ales noaptea. Asa ca nu mai dorm cum ar trebui. Au un somn superficial, se trezesc la fiecare zgomot al organsmului si nu mai reusesc sa se odihneasca. Nici macar atunci cand stau multe ore in pat. 

 

Cere ajutor! E necesar

Dupa cum vezi, insomnia in sine e o problema serioasa. Dar devine si mai serioasa pentru ca foarte probabil e asociata si cu alte boli sau tulburari. Daca ai diagnostic de insomnie e indicat sa urmezi tratamentul recomandat. Iar daca inca nu ai obtinut rezultate, mai consulta si alti specialisti. Ai nevoie de odihna asa incat sa poti functiona normal zi de zi. Daca nu ai un diagnostic, mergi la specialist. Identificarea cauzei insomniei este foarte importanta pentru ca de aici se porneste in recomandarea unui tratament eficient. E indicat sa faceti si analize fizice asa incat sa poata fi eliminate anumite boli si sa discuti cu specialistul si despre preocuparile tale sufletesti, daca e vreun factor perturbator in viata ta. Iar daca ti se recomanda sedinte de psihoterapie, chiar sa le iei in serios. Iti pot schimba viata. Psihoterapia scurta strategica te poate ajuta sa iti repui ordine in viata si in odihna atat de necesara in numai 2 luni. Sanatatea ta merita timpul acesta, nu-i asa?