Ce este apneea in somn?


Apneea este o tulburare de somn in care respiratia persoanei afectate se opreste in mod repetat in timpul somnului. Simptomele sale includ somnolenta in timpul zilei, sforaitul puternic si somnul nelinistit.

Pauza involuntara in respiratie poate rezulta fie din cauza cailor respiratorii blocate, fie din cauza unei probleme de semnalizare in creier. Majoritatea persoanelor cu astfel de afectiuni au primul tip de apnee. Apneea in somn datorata unei probleme de semnalizare este cunoscuta sub numele de apnee centrala.

Persoana se va opri din respiratie in mod inconstient in mod repetat pe durata somnului. Odata ce calea respiratorie este deschisa sau semnalul respirator este primit, persoana poate sa sforaie, sa respire adanc sau sa se trezeasca complet cu o senzatie de respiratie, sufocare sau inecare.

Atentie! Apneea in somn lasata netratata poate duce la complicatii grave de sanatate, cum ar fi boala cardiaca si depresia. De asemenea, poate lasa persoana afectata in stare somnolenta, crescand astfel riscul accidentelor in timpul sofatului sau la locul de munca.

Bine de stiut

  • aproximativ 1 din 5 adulti au simptome usoare de apnee obstructiva in somn, in timp ce 1 din 15 prezinta simptome moderate pana la severe.
  • aproximativ 18 milioane de americani au aceasta afectiune, dar numai 20% au fost diagnosticati si tratati.
  • femeile aflate la menopauza sau post-menopauza prezinta un risc crescut de apnee obstructiva in somn.
  • apneea in somn este un factor de risc pentru hipertensiune
  • apneea afecteaza mai mult persoanele peste 50 de ani. Dar nu numai pe ele. Si copiii pot fi afectati.

Indiferent de varsta pe care o ai, daca te recunosti in descrierea de mai sus, mergi la medic. Chiar de-ar fi o alarma falsa! Daca lasi apneea netratata risti sa ai probleme serioase de sanatate. Nu neglija un lucru asa de important.