Etapele privarii de somn

Somnul este un lucru fundamental pentru ca fara el nu putem trai. In timpul somnului organismul se repara si isi desfasoara functii biologice esentiale. Chiar daca stim asta multi dintre noi ajung la privare de somn, mai multe sau mai putine ore. Specialistii au analizat etapele privarii de somn iar concluziile au fost foarte interesante. 

24 ore

Ni se intampla frecvent sa ratam o noapte de somn, fie din cauza serviciului, fie din cauza ingrijorarilor cotidiene, fie din cauza cuiva bolnav din familie sau a vreunei petreceri. Ciudat lucru, cele mai multe simptome de privare de somn le avem dupa o noapte de nesomn. Starea fizica si psihica este echivalenta cu a unui om beat care nu este in stare sa sofeze. Devenim incapabili sa ne concentram la ceea ce facem si sa ne exprimam civilizat. Ne cuprinde mania, iritabilitatea, confuzia. Suntem obositi, resimtim acut foamea si ne apar cearcane inestetice pe langa ochi. Practic ne socam organismul si ne perturbam grav procesele biologice.

36 ore

Dupa 36 de ore de nesomn memoria incepe sa-ti joace feste. Trecutul devine cetos, nu mai poti lua decizii, nu mai poti invata lucruri noi, procesezi greu interactiunile sociale si ai reactii lente. Creste riscul sa faci greseli. Se instaleaza o oboseala profunda, devii vulnerabil la boli, creste apetitul si riscul aparitiei unor inflamatii in organism. 

48 ore

In aceasta etapa devine greu sa stai treaz. Practic te pomenesti adormind cateva secunde si apoi te trezesti. Incepi sa ai halucinatii, sa auzi sau sa vezi ceva ce nu exista. Se instaleaza oboseala profunda, creste stresul, iritabilitatea, anxietatea. Ajungi pana la starea de depersonalizare. 

72 ore

Dupa atatea ore si nevoie acuta de somn. Practic adormi instantaneu de cum esti lasat sa dormi. Microsomnul este mai frecvent si dureaza mai mult decat cateva secunde. Perceptia realitatii este alterata, creste riscul de halucinatii, gandire dezorganizata si depersonalizare. 

96 ore

Perceptia realitatii este serios tulburata. Ajungi practic la psihoza, nu mai poti face diferenta intre realitate (stare de trezie) si somn. Starea aceasta trece numai dupa un somn bun.

Se cunoaste faptul ca privarea de somn este una dintre marile probleme ale lumii moderne. Studiul confirma de fapt felul in care comportamentul nostru s-a schimbat si pune punctul pe I: somnul este chiar mai important decat credeam si avem nevoie de el cu disperare asa incat sa putem ramane sanatosi si sa putem duce vieti normale. 

 

Daca te confrunti cu probleme de somn cere ajutor. Psihoterapia scurta strategica te poate ajuta sa-ti pui odihna in randuiala si sa te bucuri de viata cu adevarat. Fa-ti o programare chiar acum.