De ce nu poti dormi? Iata 10 cauze comune

Probabil ca stiti deja cat de mult trebuie sa dormiti – dar daca nu acumulati somnul necesar, ce va impiedica sa-l obtineti? Exista o multime de factori care ne afecteaza somnul. Despre ei, si inca multe alte lucruri, vom discuta in randurile de mai jos.  

Insomnia

Insomnia este clasificata ca fiind insomnie acuta – poate dura mai putin de o luna sau insomnie cronica – poate dura cel putin o luna pentru a fi considerata ca atare. In plus, insomnia trebuie sa apara cel putin trei nopti pe saptamana pentru a fi clasificata drept cronica. Cauzele comune ale insomniei acute includ presiunile familiale, stresul la locul de munca si evenimentele traumatice, in timp ce probleme precum stresul de lunga durata pot contribui la insomnie cronica. Alcoolul, cofeina si tutunul pot contribui si ei la insomnia cronica. O serie de tratamente pot ajuta persoanele care sufera de insomnie: psihoterapia, anumite medicamente, modificari ale stilului de viata, stabilirea unui program zilnic de somn. 

Nocturia

Este o afectiune care face ca pacientii sa mearga des la baie in timpul noptii , motiv pentru care somnul este dificil. Nocturia poate afecta atat femeile cat si barbatii la orice varsta, dar ii afecteaza mai ales pe cei de peste 60 de ani. Pentru femei, nocturia poate fi o consecinta a menopauzei, a nasterii sau a prolapsului pelvin. Pentru barbati, poate fi atribuita unei prostate marita. O serie de alte afectiuni, cum ar fi bolile de inima, pot contribui la nocturie. Exista si factori care pot contribui la lipsa de control al nevoilor – consumul de cafeina si alcool, cantitatea de lichid consumata inainte de culcare.

Intrucat unii dintre factori sunt sub controlul dvs., monitorizarea consumului de cafeina si alcool, v-ar putea ajuta in gestionarea nocturiei. Daca schimbarile stilului de viata nu ajuta, medicul va poate prescrie anumite medicamente care relaxeaza vezica urinara sau amelioreaza spasmele acesteia.

Apneea in somn

Apneea in somn este o afectiune in care respiratia unei persoane se opreste brusc pe durata somnului si pacientul se trezeste brusc cu senzatie de sufocare. 

Simptomele apneei in somn pot declansa perturbari ale somnului, determinand individul sa se trezeasca si apoi sa aiba dificultati in a adormi la loc. Apneea in somn poate provoca un sforait puternic. 

Apneea in somn poate fi gestionata in mai multe moduri. Unii pacienti folosesc un dispozitiv numit PaP care poate ajuta la mentinerea cailor respiratorii deschise in timp ce dorm. Mentinerea unei greutati adecvate si consumul de alimente sanatoase pentru inima sunt recomandate pacientilor care sufera de apnee in somn.

Medicamentele prescrise (cu efect stimulant)

Multe medicamente pot ingreuna adormirea – in special stimulentii luati de persoanele cu ADHD. Scurtarea intervalului de odihna nocturna este un efect secundar cunoscut al utilizarii stimulentilor pe baza de reteta si, din acest motiv, persoanele care depind de medicamente ar trebui sa ia in considerare administrarea lor mai devreme in timpul zilei, decat chiar inainte de culcare.

Steroizii

Steroizii ajuta la reducerea inflamatiei, ceea ce inseamna ca sunt folositi pentru a trata o serie de afectiuni. Medicamentele – denumite uneori corticosteroizi – sunt utilizate pentru ameliorarea simptomelor de astm, artrita, boli autoimune (inclusiv scleroza multipla si lupus), anumite tipuri de cancer si unele afectiuni comune ale pielii (inclusiv eruptii cutanate si eczeme). In timp ce steroizii pot fi extrem de benefici, acestia pot provoca, de asemenea, indivizilor dificultati de adormire. Daca vi s-au prescris steroizi care va impiedica sa dormiti toata noaptea, merita sa discutati cu medicul pentru a explora si alte optiuni.

Stresul posttraumatic

Tulburarea de stres posttraumatic (PtsD), este o tulburare care se dezvolta ca raspuns la evenimentele traumatice pe care oamenii le experimenteaza sau sunt martorii (ganditi-va: un accident de masina sau pierderea brusca, neasteptata a unei persoane dragi). Un simptom al acestei tulburari este ca indivizii nu pot dormi noaptea. Tulburarea pe care o au ii fac sa fie in permanenta in garda sau gandurile lor negative fac adormirea provocatoare. Cosmarurile pot contribui la problema. Multe tratamente diferite pot ajuta la ameliorarea simptomelor de tulburare de stres posttraumatic – psihoterapia si anumite medicamente. Persoanele cu stres posttraumatic pot invata sa-si identifice declansatorul prin sesiuni de psihoterapie si sa ajunga sa-si gestioneze mai bine afectiunea.

Dementa

Dementa este definita drept „o pierdere a functiilor mentale care este suficient de severa pentru a afecta viata si activitatile zilnice ale unei persoane”. Iar somnul perturbat este unul dintre numeroasele simptome care pot insoti un diagnostic de dementa. Cu toate ca nu exista remedii cunoscute pentru dementa, o serie de tratamente pot fi utilizate pentru a ajuta la gestionarea bolii. Medicamentele pot ajuta in gestionarea problemelor legate de somn.  Terapia profesionala vine sa trateze celelalte aspecte ale dementei. 

Durerea

Nu este un secret ca durerea poate ingreuna adormirea si poate tulbura somnul. Indiferent daca este vorba despre o durere de cap puternica sau o durere de stomac sacaitoare, durerea te face sa ramai treaz mult mai mult decat ai dorit. Daca rutina dvs. de gestionare a durerii nu functioneaza suficient de bine pentru a va permite sa dormiti suficient, solicitati solutii alternative de la medicul care va trateaza. 

Sindromul picioarelor nelinistite

Sindromul picioarelor nelinistite face ca oamenii sa simta nevoia de a-si misca picioarele si asta ii trezeste din somn. Desi nu se cunoaste cauza sa exacta, sindromul a fost legat de anumite medicamente, precum si de consumul de alcool, cofeina si nicotina. Nu exista remediu pentru el, dar schimbarile stilului de viata, cum ar fi reducerea declansatoarelor, pot ajuta la gestionarea sa. La fel si anumite medicamente prescrise de specialisti.

Diversi factori de viata

Deoarece atat de multi factori ai stilului de viata afecteaza cantitatea si calitatea somnului, poate fi dificil de identificat cauza noptilor albe. Din fericire, puteti incepe sa va restrangeti declansatorii: printre factorii dietetici si de stil de viata, cofeina, alcoolul si nicotina, sunt vinovatii obisnuiti. In plus, un pui de somn in timpul zilei (mai ales acum ca multi dintre noi lucram de acasa) ne poate arunca in aer rutina nocturna. Chiar si obiceiurile sanatoase, cum ar fi exercitiile fizice, pot afecta cat de mult dormiti. Exercitiile efectuate prea aproape de ora de culcare pot avea un efect negativ asupra somnului. 

Daca ati incercat deja toate variantele la care v-ati putut gandi ca sa aveti un somn de noapte bun, ar fi indicat sa solicitati ajutor de la un specialist. Nu puteti continua la infinit cu nesomnul pentru ca ajungeti la privare de somn in mod repetat care poate avea consecinte grave atat psihice cat si fizice. 

Va recomandam psihoterapia scurta strategica pentru ca se concentreaza pe solutii personalizate si va echipeaza si pentru viitor. Nu mai amanati.