Anxietatea sociala. Cum se manifesta aceasta boala?

anxietatea sociala

Anxietatea sociala este o boala care afecteaza 13 % din populatie. Aceasta nu trebuie confundata cu timiditatea. Anxietatea sociala impiedica pacientul sa isi desfasoare normal activitatile cotidiene. Pe cand timiditatea este o retinere, un disconfort pe care il resimte o persoana in anumite situatii – cand se intalneste cu o persoana necunoscuta, cand vorbeste in public, etc.  Suferinzii de anxietate sociala traiesc cu o frica irationala ca sunt judecati, analizati sau umiliti de persoanele din jur. Spaima de a se face de ras este cea care ii impiedica sa traiasca normal. Probabil ca aceasta isi are sursa in standardele sociale foarte ridicate pe care le avem (trebuie sa fim frumosi, destepti, bogati, etc).

Manifestari complexe ale anxietatii sociale

Simptomele acestei boli sunt complexe. Ele pot fi de ordin emotional, fizic, comportamental. Suferinzii de anxietate sociala simt frica intensa fata de necunoscuti. Se tem de analiza si judecata celorlalti, se ingrijoreaza de umilirea publica si de faptul ca ceilalti isi pot da seama ca ei sufera de o boala. Ei ajung sa evite anumite situatii si activitati cotidiene din dorinta de a nu ajunge la suferinta. Scoala, munca, interactiunea sociala sunt puternic afectate. Nu vor sa fie in centrul atentiei si evita privirile directe.

Starea lor interioara este vizibil manifestata la exterior prin inrosirea fetei, transpiratie, tremuraturi, frisoane, voce tremurata, exprimare dificila, greata si probleme cu stomacul. Resimt tensiuni musculare, palpitatii, maini reci si umede, senzatie de gura uscata. In asemenea context stima de sine nu poate fi decat scazuta. Nu reusesc sa fie convingatori in anumite situatii si se critica pe sine in mod excesiv. Cand sunt criticati de alte persoane sufera intens.

Scapa de anxietatea sociala

Daca te-ai recunoscut pe tine sau pe cineva drag in aceste simptome, este indicat sa ceri ajutorul unui psihiatru pentru diagnostic de specialitate. Acesta iti va da un tratament medicamentos in functie de situatia ta particulara si iti va propune si terapie de recuperare. Nu intarzia sa aplici recomandarile specialistului asa incat sa te vindeci in cel mai scurt timp.