Da, introvertirea si anxietatea sociala sunt doua lucruri diferite

Ai un cerc social mic si iti protejezi cu inversunare timpul pe care il petreci singur? Trece ceva timp pana cand te simti confortabil sa te deschizi in compania oamenilor noi? La serviciu sau la scoala, stai in spate si eviti sa vorbesti pana nu trebuie neaparat? Petrecerile si multimile de oameni tind sa te faca nervos, daca nu chiar coplesit? Unii te numesc rezervat, linistit sau timid? Caracteristicile de mai sus te descriu precis? Daca da, probabil ca te descrii ca pe un introvertit. Cu toate acestea, poate te-ai ganditit daca nu cumva e si altceva care determina lipsa ta de interes fata de situatiile sociale. Personalitatea ta este introvertita sau ai putea avea anxietate sociala?

Raspunsul depinde de doua lucruri:

  • motivele pentru care ai aceste comportamente  
  • sentimentele tale despre petrecerea timpului singur

Diferenta dintre cele doua

La suprafata, anxietatea sociala si introvertirea pot parea destul de asemanatoare. Dar aceste doua experiente nu sunt una si aceeasi si au mai putine lucruri in comun decat ai putea crede.

Introvertirea

Exista o diferenta cheie intre introvertire si anxietate sociala: introvertirea este o trasatura de personalitate, nu o afectiune de sanatate mintala.

Daca sunteti introvertit, ati putea:

  • Avea abilitati puternice de ascultare
  • Analiza cu atentie optiunile inainte de a lua o decizie
  • Dezagrea confruntarea
  • Prefera sa impartasiti sentimente si ganduri prin scris sau arta

Deoarece introvertirea este o trasatura de personalitate, face parte din ceea ce esti – nu e neaparat ceva la care poti lucra pentru a schimba. Invatarea si dezvoltarea anumitor abilitati te pot ajuta sa te simtiti mai relaxat in grupuri de oameni, dar abilitatile noi nu iti pot schimba cu adevarat modul de viata.

Anxietatea sociala

A trai cu anxietate sociala sau fobie sociala inseamna de obicei ca experimentezi nervozitate si frica semnificativa in situatii sociale sau cand te gandesti la situatii sociale. Aceasta teama provine, in general, din ideea ca altii te vor respinge sau te vor judeca negativ.

Daca esti introvertit, s-ar putea sa te bucuri de singuratate. Cu anxietatea sociala, pe de alta parte, este posibil sa doriti sa va alaturati multimii, dar sa va simtiti nervos la gandul respingerii.

Cand mergeti la petreceri sau petreceti timp cu prietenii, s-ar putea sa iti faci griji despre ce cred oamenii despre tine.

In caz de anxietate sociala:

  • de multe ori te simti anxios cand vrei sa faci ceva in public 
  • eviti sa interactionezi cu persoane pe care nu le cunoasti bine
  • exista posibilitatea unor derapaje sociale, cum ar fi sa uiti numele cuiva sau sa stranuti in timpul unei prelegeri
  • te simti frustrat sau singur pentru ca te straduiesti prea mult sa te conectezi cu ceilalti  

Anxietatea sociala este o afectiune de sanatate mintala, astfel incat ingrijorarea si teama pe care le experimentezi s-ar putea sa nu se imbunatateasca fara sprijinul unui profesionist din domeniul sanatatii mintale. 

Poti fi un introvertit anxios social?

Introvertirea, in termeni de baza, inseamna ca ai tendinta de a te simti epuizat de prea multa interactiune sociala si trebuie sa-ti iei timp pentru a-ti restabili energia. A te simti epuizat de interactiunea sociala nu inseamna anxietate si introvertirea nu se traduce automat in anxietate sociala. Ca introvertit, s-ar putea sa te simti bine daca petreci timp cu altii – atata timp cat ai suficienta energie, poti pleca ori de cate ori ai nevoie, iar starea personala nu este coplesitoare.

Dar daca nu ai nevoie doar de timp singur pentru a te reincarca energetic? Ce se intampla daca iti faci griji frecvent cu privire la modul in care te percep altii? Poate ca unul dintre aceste scenarii suna familiar:

  • Cand nu primesti imediat raspunsul unui prieten, incepi sa iti faci griji ca ai facut ceva pentru a-l enerva si incepi sa te analizezi.
  • In timpul intalnirilor de la serviciu, stai linistit in coltul din spate, sperand sa nu te vada nimeni. Inima iti palpita, palmele iti transpira si esti sigur ca toata lumea poate vedea cat de rosie este fata ta.

Introvertirea si extrovertirea exista pe un spectru. Ca introvertit, te apropii de un capat sau de altul, dar asta nu inseamna ca eviti in totalitate oamenii. Cei mai multi introvertiti se bucura sa petreaca timp cu prietenii, in special acei prieteni care inteleg limitele in interactiunile sociale.

Cand evitarea si frica fac parte din timpul petrecut singur, merita sa te gandesti daca anxietatea sociala ar putea juca un rol.

In timp ce cercetarile sugereaza ca anxietatea sociala poate fi oarecum mai frecventa la persoanele introvertite, exista inca o mare variabilitate in trasaturile individuale ale personalitatii. Daca esti mai constiincios, s-ar putea sa te simti ingrijorat de lipsa unor detalii sau poti da impresia de nesiguranta.

Daca esti mai predispus la insecuritate si stres iti faci griji cu privire la toate situatiile noi. Poti avea anxietate sociala si daca te afli mai mult spre capatul extrovertit al spectrului.  

Unde se incadreaza timiditatea?

Timiditatea este o alta trasatura care se amesteca adesea cu anxietatea si introvertirea sociala. S-a sugerat chiar ca anxietatea sociala reprezinta pur si simplu o forma extrema de timiditate.

La fel ca persoanele cu anxietate sociala, oamenii timizi se simt de obicei inconfortabili in preajma strainilor si ezita sa se deschida in situatii sociale.

Daca esti timid, ai putea:

  • prefera sa comunici in scris
  • ramai aproape de prietenii buni in anturajele sociale
  • sa iti faci griji cu privire la intalnirea cu oameni noi si sa te intrebi daca le vei placea
  • sa te inrosesti, sa transpiri sau te simti rau de stomac inainte de a vorbi in grup / public

Cu toate acestea, timiditatea se calmeaza adesea pe masura ce incepi sa te simti confortabil. De exemplu, s-ar putea sa ai zero rezerve cu privire la modul de te simti printre prieteni apropiati. La o petrecere nervozitatea ta ar putea incepe sa dispara odata ce te vei simti binevenit si acceptat.

Anxietatea sociala, introvertirea si timiditatea pot aparea impreuna, asa ca e dificil de spus unde se termina una si incepe cealalta. Multi oameni tind spre timiditate sau introversiune fara a avea anxietate sociala.

Daca esti timid, introvertit si ai anxietate sociala situatiile sociale pot fi coplesitoare.

Cand sa ceri ajutor?

Anxietatea sociala poate face dificila pastrarea relatiilor. Chiar daca doresti sa participi la evenimente sociale, temerile de critica si respingere te vor impiedica sa construiesti conexiunile dorite. In timp, anxietatea sociala poate contribui la sentimente de izolare, singuratate si chiar depresie. Dar sprijinul unui terapeut poate face diferenta.

Un terapeut te poate:

  • Ajuta sa-ti depasesti frica de judecata si respingere
  • Te va ajuta sa inveti noi abilitati de gestionare in situatiile sociale
  • Iti va oferi indrumari asa incat sa-ti poti gestiona ingrijorarile in mod productiv
  • Te va ajuta sa iti reincadrezi gandurile anxioase intr-o noua schema de gandire

In concluzie

Oamenii prospera cu diferite niveluri de interactiune sociala. Cand singuratatea te ajuta sa te reincarci si petrecerea timpului singur nu provoaca frustrare sau suferinta, cel mai probabil nu ai de ce sa-ti faci griji. Daca ti se pare in mod constant provocator sa te conectezi cu ceilalti, chiar si atunci cand doresti sa iti deschizi cercul social, asistenta profesionala te poate ajuta.

La cabinetul nostru de psihoterapie scurta stategica te ajutam cu solutii personalizate create special pentru situatia ta si te invatam cum sa combati in relatie cu boala atat in prezent cat si pe viitor. Vino sa vezi cat de mult poate conta un astfel de ajutor.