Tulburarea de adaptare. Ce este si cand apare? 

Este o afectiune pe care unii oameni o pot intampina in lunile care urmeaza unui eveniment stresant sau unei schimbari de viata. Tulburarea de ajustare poate provoca o serie de simptome precum depresia, anxietatea si tulburarea emotionala. Specialistii pot diagnostica tulburarea de ajustare ca fiind depresie, anxietate sau depresie mixta si anxietate. De asemenea, unele persoane se pot referi la tulburarea de ajustare ca fiind depresie situationala. Cu toate acestea, nu sunt aceleasi afectiuni. 

Ce este tulburarea de adaptare?

Schimbarile de viata, cum ar fi mutarea domiciliului, pot provoca tulburari de ajustare. Aceasta este o reactie emotionala sau comportamentala extrema care se declanseaza in termen de 3 luni de la un eveniment de viata stresant sau important. Oamenii pot avea o reactie anormala sau un nivel mai mare de perturbari emotionale decat se astepta ca raspuns la o anumita situatie. Acest stres poate provoca o serie de simptome care pot afecta oamenii mental si fizic. Simptomele tulburarii de ajustare nu se datoreaza procesului obisnuit de durere sau de adaptare la o schimbare dramatica a vietii. Chiar si evenimentele pozitive pot provoca tulburari de ajustare daca sunt schimbari semnificative. 

 

Exemple de evenimente de viata sau modificari care ar putea declansa tulburari de ajustare:

 • mutarea domiciliului
 • divort sau separare
 • pierderea unei persoane dragi
 • nasterea unui copil sau aparitia unui alt copil in familie
 • o boala grava sau o vatamare severa
 • mutarea la o noua scoala
 • dificultati conjugale
 • pensionare
 • dificultati financiare
 • pierderea unui loc de munca
 • un dezastru natural sau un eveniment traumatic

 

Factori ce pot creste riscul aparitiei tulburarii de ajustare

Genetica, experienta de viata, personalitatea si problemele existente de sanatate mintala toate pot juca un rol in modul in care oamenii reactioneaza la evenimentele de viata. Daca oamenii se confrunta cu mai multi factori de stres simultan, acest lucru poate provoca tulburari de ajustare. Copiii cu stres frecvent sunt mai susceptibili sa dezvolte tulburari de ajustare. Tulburarea de adaptare se intalneste in egala masura la barbati si la femei. Tulburarile de ajustare incep in termen de 3 luni de la un eveniment stresant si nu dureaza mai mult de 6 luni dupa eveniment, iar consecintele se opresc. In unele cazuri, insa, tulburarea de ajustare ia o forma cronica si poate dura mai mult decat atat. 

Poate ca sunt persoane care gandesc ca nu e mare lucru sa te adaptezi la o situatie noua. Insa fiecare om poarta un bagaj emotional unic si se raporteaza unic la situatiile sale de viata. Daca te numeri printre cei afectati de aceasta tulburare, cere ajutor. Nu te lasa impiedicat de judecata sociala, e o boala care trebuie tratata si e vorba de sanatatea ta. Cere ajutor la cabinet. Psihoterapia scurta strategica iti poate fi de mare ajutor. Te recuperezi complet si rapid in numai cateva saptamani. Metoda terapeutica se concentreaza pe solutii personalizate iar sedintele pot avea loc si online. Solicita chiar acum sedinta care va fi inceputul vindecarii tale.