Adaptarea la schimbare. De ce avem nevoie de ea si cum putem s-o dobandim

Vietile noastre sunt intr-o continua schimbare. Fie ca vrem. Fie ca nu. Nu avem cum sa oprim schimbarea, putem doar sa intelegem ca e necesar sa ne adaptam la schimbare, daca vrem sa ramanem in picioare si sa ne atingem scopurile.

De ce atat de multe schimbari?

Fiecare om are parte de un set de schimbari care ii transforma viata. Perceptia noastra, a generatiei de azi, este ca trebuie sa suportam si sa ne adaptam la multe schimbari. Sunt intr-adevar multe, dar nu neaparat mai multe sau mai grele decat cele de care au avut parte inaintasii nostri. Perceptia noastra este foarte posibil sa fie accentuata de tehnologie care ne permite instant sa aflam ce se intampla in lume si practic noi ajungem sa ne incarcam cu poverile altora in loc sa ne vedem de propriile vieti.

Frica de schimbare

Tuturor ne e frica de schimbare, pentru ca ea ne scoate vietile de pe fagasul de pana atunci. Ne scoate din confort si, cumva, din nepasarea cu care am trait pana atunci. Ne obliga sa facem eforturi pe care in mod constient nu vrem sa le facem. Ne obliga sa fim vigilenti, ne obliga fim gata sa gasim solutii – uneori neconventionale, sa fim creativi si sa intelegem noul context de vietuire. Daca ne-am pierdut locul de munca trebuie sa gasim altul sau solutii pentru un trai decent. Daca e vorba de o criza economica ne obliga sa invatam sa ne gospodarim mai bine resursele sau sa gasim unele noi. Daca traim intr-o zona de conflict ne face sa gasim solutii pentru protectia noastra si a celor dragi.

Gestionarea schimbarii

Schimbarea nu este neaparat rea. Este cea care ne face sa iesim din carapace, ne permite sa ne reinventam. Sa descoperim noi calitati in noi insine. Insa trebuie sa avem grija cum gestionam schimbarea.

  • Nu trebuie sa ne fie frica de schimbare dar nici sa o imbratisam aruncandu-ne cu capul inainte, fara sa ne gandim la riscuri.
  • Sa fim constienti ca schimbarea vine oricum si sa fim pregatiti. Nu trebuie sa fim luati prin surprindere.
  • Odata produsa schimbarea trebuie evaluam pagubele. Sa stim ce-am pierdut, ce se poate recupera, daca merita recuperat.
  • Ce solutii sunt pentru a depasi noua situatie. Cu siguranta sunt solutii pentru orice situatie. Le vei gasi daca nu te lasi cuprins de frica.
  • Solutiile pot sa apara dupa un moment de liniste cu tine insuti, dupa o discutie cu familia sau prietenii, dupa o evaluare constructiva cu seful, vecinii, etc. Fii dispus si disponibil pentru astfel de discutii.

Nu este usor sa te adaptezi la schimbare, necesita un efort. Insa intotdeauna acest efort merita. Te vei depasi pe tine insuti, vei descoperi lucruri noi despre tine, se vor infiripa relatii noi pe care sa te poti baza. Nu degeaba se spune ca la greu iti descoperi prietenul adevarat. Fii optimist, chiar daca e greu. Cu siguranta vei vedea si tu si cei dragi ai tai luminita de la capatul tunelului. Cat va dura pana atunci? Depinde doar de tine.

 

Daca te simti coplesit si ti-ar prinde bine o mana de ajutor, suntem mereu pe receptie la cabinetul de psihoterapie scurta strategica. E mai simplu decat crezi, fa-ti o programare si vei vedea cum se poate schimba viata ta in numai cateva saptamani.