Cum sa te descurci cu persoanele toxice din familie?

Iti face placere sa petreci timp cu familia ta? Sa vorbiti, sa va distrati sau sa faceti treburi gospodaresti impreuna? Esti o fericita, nu ai persoane toxice in preajma ta. Si e un lucru rar, pentru ca majoritatea oamenilor au cel putin o persoana in familie sau printre rude de care ar vrea sa fuga si sa nu mai auda, daramite sa o vada si sa mai stea si de vorba cu ea.

Oamenii toxici sunt cei care au o comunicare egoista. Tot timpul ei vor atentie, ei au probleme grave si trebuie ajutati, ei vorbesc si toti ceilalti sa taca, ei sug timp, energie si ajutor de la toti cei din jur. Te intristeaza, te obosesc, te enerveaza si mai ramai si cu portofelul gol. 

Ai asa ceva in familie? Daca da, uite ce poti face, in functie de gravitatea problemei. 

Nu te incarca tu cu problemele lor

Cel mai greu ne este cand punem la inima problemele oamenilor toxici. Ne incarcam negativ, ii luam mai in serios decat e cazul si sfarsim epuizati si cu propriile vieti date peste cap. Nu va indemnam la egoism si distantare, pentru ca sunt din propria familie. Dar trebuie schimbata atitudinea cu care receptam ce spun sau fac aceste persoane. Daca stim ca nu li s-a intamplat nimic catastrofal in ultima vreme, ne putem vedea de propria viata in liniste. Ei pot spune orice doresc, fara sa ne mai poata strica linistea si curgerea fireasca a lucrurilor.

Impune limite. Chiar daca e greu

Sunt unele lucruri marunte si banale pe care le poti lasa sa treaca. Dar sunt si lucruri care trebuie lamurite si dincolo de care nu se trece. Impune limite, pentru ca altfel aceste persoane iti pot acapara viata. Ele oricum nu au altceva important de facut decat ce stiu ele msi bine – sa fie toxice. Si cu siguranta nu vrei asta. Se vor supara? Cu siguranta. Ele fsc asta si fara motiv

 Dar tu trebuie sa lamuresti limitele. Si sa te tii de limitele impuse.

Iarta-i. Nu stiu ce fac

Comportamentul toxic este unul negandit. Nu este ceva ce oamenii isi propun sa faca. Pur si simplu nu stiu sa comunice altfel, nu stiu sa se comporte altfel. Nu-si dau seama ce fac si cat de daunatori sunt propriei familii sau anturajului. Daca le spui de ajutor medical nici nu vor dori sa auda de asa ceva. Din punctul lor de vedere sunt perfecti si nu gresesc nimic. Daca le porti pica pentru ce ti-au facut nu te ajuta ci absolut nimic. Neiertarea te va imbolnavi grav pe tine, iar ei vor continua sa faca ce stiu. Elibereaza-te de povara prin iertare. Si traieste-ti viata frumos si cu folos.

Intentii bune, comportamente si rezultate rele

Cel mai greu iti dai seama ca o persoana e toxica atunci cand vezi ca intentiile sale sunt bune dar rezultatele rele. Tot amani sa iei niste decizii pentru ca tuturor ni se intampla sa ne iasa ceva rau sau pe dos. Raul se tot tine legat de noi, nu-i asa. Pentru o decizie buna la momentul oportun trebuie sa poti privi lucrurile in perspectiva. Daca situatia asta persista de luni de zile sau de ani de zile, e vremea sa pui eticheta „toxic” si sa-ti vezi de viata ta.

Ne este greu sa-i analizam obiectiv pe cei din familie. Ni se pare ca suntem rai si nerecunoscatori. Ne simtim vinovati ca vrem sa avem grija de noi insine. Tocmai pe asta mizeaza si persoanele toxice. Nu va indemnam la conflicte, ci la un comportament civilizat dar mai putin implicat si mai greu de invinovatit. Aveti dreptul la propria viata, pe care sa o traiti fara poveri inutile agatate de gat si de suflet. Ajutati si consolati cand e cu adevarat nevoie. Faceti diferenta intre obiceiul lor de a cere atentie si nevoia lor reala de atentie, in functie de situatiile concrete prin care trec. 

 

Iar daca va dati seama ca nu puteti face asta singuri, cereti ajutor de la psihoterapeut. Va va ajuta sa va eliberati de povara si sa va corectati atitudinea fata de aceste persoane.