Iertarea e foarte importanta. Invata sa te ierti pentru propriile greseli

iertarea

Greselile fac parte din viata noastra. Unele sunt mai mari decat altele, dar nimeni, chiar nimeni, nu e scutit de ele. Daca de-a lungul vietii noastre ne propunem sa nu gresim nimic, dintr-o dorinta anume de perfectiune, s-ar putea sa ne pomenim ca suntem dezamagiti rau de noi insine atunci cand vom gresi ceva. Fie si ceva mic. Daca lasam garda prea jos, daca suntem excesiv de toleranti cu noi insine, s-ar putea sa… baltim in greseli. Si, se stie, fiecare greseala are consecintele sale. Asa ca trebuie sa privesti in perspectiva lucrurile: sa-ti doresti sa nu gresesti, dar cand se va intampla sa gresesti sa nu faci din asta o catastrofa. Iertarea e foarte importanta. Poate ii vei gresi unei persoane dragi – cere-ti iertare si straduieste-te sa nu repeti situatia.

Iertarea primita si oferita

Cel mai adesea, suntem relativ usor de iertat de catre cei carora le gresim. Deci ne iarta. Rar se intampla sa nu fie asa. Dar ne luptam uneori ani de zile sa ne iertam pe noi insine. Propria iertare e batalia cea mai grea. Iertarea aceasta trebuie sa izvorasca din constiinta faptului ca nu suntem perfecti. Ne dorim sa fim, tindem catre perfectiune – mai mult sau mai putin. Dar adevarul e ca nu suntem in momentul prezent. Asa ca daca avem constiinta propriilor neputinte, iertarea celor din jur si dorinta ca pe viitor sa nu repetam acele greseli (adica sa invatam, sa tinem minte invatatura obtinuta din experienta curenta) ar trebui sa avem suficiente argumente ca sa ne iertam pe noi insine.

Cum sa ne iertam pe noi insine?

Totusi, cum gasim puterea de a ne ierta pe noi insine atunci cand ceilalti nu ne iarta? Pentru ca poti merge cu inima deschisa sa-ti ceri iertare si celalalt sa nu ti-o ofere. Atunci trebuie sa stii ca ti-ai facut partea. Ai facut ceea ce puteai sa faci – ai facut un pas catre impacare. Nu poti face si partea celuilalt. Poate ca nu iti acorda iertarea din cauza ca el insusi are o problema cu iertarea sau cu anumite traume nedepasite. E posibil sa aiba nevoie de mai mult timp si deci, trebuie sa ai rabdare. Dar pana cand va veni momentul iertarii celuilalt, tu trebuie sa mergi inainte. Pasul pe loc in neiertare, in durere si neputinta nu aduce nimic bun nici pentru tine si nici pentru cealalta persoana.

Care e secretul, deci?

Cere-ti iertare cu sinceritate, iarta la randul tau si persevereaza in a invata sa nu mai gresesti. Fa mereu exercitii de empatie, pune-te in locul celorlalti si vei reusi sa-i intelegi mai bine decat ai facut-o pana acum. Iar daca situatia e atat de complicata incat nu te poti descurca singur(a), cere ajutor de specialitate. Iti poate fi de mare folos.