In stare de conflict. Recunoaste, iarta, uita!

conflict

Ni se intampla uneori sa ne pomenim fara sa vrem in mijlocul unui conflict. Fie ca e in familie, fie intre prieteni sau colegi – e la fel de neplacut. E o situatie care te consuma din toate partile si te simti cel putin neputincios. Doua sau mai multe persoane dragi tie se cearta sau mocnesc in nemultumire una fata de alta si tu esti la mijloc. Ca pe un camp de bataie unde se trage din toate partile si tu incerci sa scapi fara rani in timp ce strigi din rasputeri la toti sa inceteze cu aceasta situatie! Ti se cere sa-i asculti pe toti. Ti se cere sa ai rabdare cu toti. Sa dai verdicte, desi nu cunosti si nici nu vrei sa cunosti toate detaliile conflictului.

Oricat de multe lucruri ti s-ar spune tot nu ai cum sa faci dreptate, pentru ca nu e locul si rostul tau sa imparti dreptatea. Totusi, ce poti face?

La masa tratativelor

In prima instanta trebuie sa ai grija de tine. Daca te chinui incercand sa stingi conflictul dintre cei dragi vei sfarsi epuizat(a) si vei incepe chiar tu sa te certi cu toti. Trebuie sa intelegi ca nu ai rol de judecator in aceasta situatie. Ceea ce poti face si e si indicat sa faci este sa aduci partile implicate in conflict la “masa tratativelor”. Aceste persoane stiu cel mai bine ce le-a suparat, daca exista vreun istoric intre ele sau nu, daca sunt vulnerabilitati sau “butoane” pe care nimeni nu trebuie sa apese. In aceasta mediere discreta se porneste de la ideea ca toti gresim si ca cea mai potrivita atitudine este sa recunoastem acest lucru. Nu e nimic nou in faptul ca gresim. Insa nu trebuie sa ramanem in greseala.

Recunoaste-ti greseala. Indreapt-o daca poti

Se spune in popor ca “greseala recunoscuta e pe jumatate iertata” adica o mare parte din problema dispare atunci cand recunoastem ca avem o problema. Dupa aceea intervine iertarea intre parti si iertarea fiecarei persoane implicate pe sine insusi / insasi. Chiar si atunci cand nu spunem, ne dam seama cam ce am gresit si cum am putea indrepta situatia. Problema nu e ca nu ne dam seama, ci ca ne este foarte greu sa facem un pas inainte si sa spunem “te rog sa ma ierti”.

Si mai greu este sa spunem adevaratul motiv pentru care ajungem la conflict. Adesea e vorba de mandrie (a nu se confunda cu stima sanatoasa de sine!). Acea stare care te face sa crezi despre tine ca esti mereu grozav, perfect si nemaipomenit. Mai sunt si greseli pe care le facem din nestiinta sau din neputinta (nu intelegem exact situatiile cu care ne confruntam). Uneori nimerim in conflict fara sa ne dam seama, intr-un context nefavorabil. Un lucru util in astfel de situatii este ca cei implicati (certaretii) sa-si puna urmatoarea intrebare: cu ce contribui eu la acest conflict?

Iarta si uita. Nu te mai gandi la conflict

Dupa ce recunosti ca ai gresit, ai iertat si te-ai iertat pentru ce s-a intamplat incearca sa te pui in locul celuilalt si sa intelegi cum a privit el lucrurile. Acest exercitiu te va ajuta sa-i intelegi mai bine perspectiva si sa nu-i mai gresesti. In final, toti cei implicati trebuie sa lase in urma conflictul care a avut loc. Pentru ca acesta, chiar daca e stins, poate fi o pata in inimi. Nu doar iertati (desi nu e deloc putin lucru!) ci si uitati. Nu va mai ganditi la ce s-a intamplat. Ganditi-va la ce s-ar putea intampla in viitor. Ceva bun pentru toata lumea. Priviti inainte cu optimism, cu ganduri bune pentru sine dar si pentru ceilalti.