Sentimentul de vinovatie e o povara grea. Nu-l lasa sa te traga in jos

De-a lungul vietii voastre ati facut probabil lucruri pe care le regretati.
Majoritatea oamenilor au regrete, deoarece greselile sunt normale pentru cresterea noastra. Totusi, vinovatia care acapareaza constiinta cuiva poate provoca o multime de tulburari emotionale si fizice. Poate ca va luptati si cu judecata recurenta de sine, cu critici legate de amintirile pe care le aveti despre ceea ce s-a intamplat si cu frica de a nu afla ceilalti.
Ca emotie, vinovatia are multa putere.
Vinovatia va ajuta sa va recunoasteti actiunile si va alimenteaza motivatia pentru a va imbunatati comportamentul. Dar s-ar putea sa va faca si sa va blocati in ceea ce ati fi putut face diferit.
Daca nu v-ati simtit niciodata capabili sa indreptati ceva ce ati gresit, sentimentul de vinovatie s-ar putea sa ajunga la un grad aproape insuportabil.
Desi vinovatia poate promova uneori cresterea pozitiva, ea poate persista si va poate tine blocati in trecut – mult dupa ce altii au uitat sau iertat ce s-a intamplat.
Va luptati cu aceasta povara? Iata 10 sfaturi care va pot ajuta.
Numiti-va vina
Ignorarea vinovatiei sau incercarea de a o indeparta ar putea parea o strategie utila. E posibil sa fiti de parere ca daca nu va ganditi la asta, in cele din urma va scadea si va disparea sentimentul de vinovatie. Corect? De fapt nu. La fel ca alte emotii, vina neadresata se poate intensifica, facandu-va sa va simtiti mai rau pe masura ce trece timpul.
Refuzul de a va recunoaste vina ar putea sa o impiedice temporar sa se reverse in viata voastra de zi cu zi, dar mascarea emotiilor nu functioneaza ca o strategie permanenta. Abordarea vinovatiei necesita sa acceptati mai intai acele sentimente, oricat de neplacute ar fi ele.
Explorati sursa
Inainte de a putea naviga cu succes in sentimentul de vinovatie, trebuie sa recunoasteti de unde provine acesta.
Este normal sa va simtiti vinovati atunci cand stiti ca ati gresit ceva, dar vinovatia poate prinde radacini si ca raspuns la evenimente cu care nu ati avut prea mult de-a face.
Recunoasterea greselilor este importanta, chiar si daca le recunoasteti doar pentru sine. Cu toate acestea, este la fel de important sa luati nota atunci cand va invinuiti inutil pentru lucruri pe care nu le puteti controla.
Oamenii se confrunta adesea cu vinovatia pentru lucruri pentru care nu pot fi acuzati. S-ar putea sa va simtiti vinovati ca v-ati despartit de cineva caruia inca ii pasa de voi sau pentru ca aveti o slujba buna si prietenii vostri cei mai buni nu par sa gaseasca asa ceva.
Vinovatia poate proveni, de asemenea, din convingerea ca nu ati reusit sa va indepliniti planurile si scopurile pe care vi le-ati stabilit singuri sau le-au stabilit altii. Desigur, aceasta vinovatie nu reflecta efortul depus pentru a depasi provocarile care va impiedica sa atingeti aceste obiective.
Unele cauze comune ale vinovatiei includ:
- supravietuirea unei traume sau a unui dezastru
- conflict intre valorile personale si alegerile pe care le-ati facut
- probleme de sanatate mintala sau fizica
- ganduri sau dorinte pe care credeti ca nu ar trebui sa le aveti
- a avea grija de propriile nevoi atunci cand credeti ca ar trebui sa va concentrati pe ceilalti
Scuzati-va si remediati, daca se mai poate
O scuza sincera va poate ajuta sa incepeti repararea pagubelor dupa o fapta gresita. Scuzandu-va, transmiteti remuscari si regret persoanei pe care ati ranit-o si o anuntati cum intentionati sa evitati sa faceti aceeasi greseala in viitor. Este posibil sa nu primiti iertare imediat – sau niciodata – deoarece scuzele nu repara intotdeauna increderea franta.
Cu toate acestea, scuzele sincere va ajuta sa va vindecati, pentru ca va ofera sansa de a va exprima sentimentele si de a va trage la raspundere pentru greselile facute.
Pentru a va cere scuze eficiente ar fi bine sa:
- Va recunoasteti rolul in cele petrecute
- Sa aratati remuscari (chiar sa le aveti)
- Evitati sa oferiti explicatii pentru ce ati facut
- Cereti-va iertare cu adevarat
- Regretati-va actiunile
Cea mai sincera scuza nu inseamna nimic daca nu faceti lucrurile altfel de atunci inainte.
Angajare la schimbare
Poate va simtiti vinovati pentru ca nu ati petrecut suficient timp cu cei dragi sau pentru ca nu ati reusit sa treceti pe la ei cand au avut nevoie de ajutor. Dupa ce va cereti scuze, s-ar putea sa va demonstrati dorinta de a va schimba intreband „Ce pot face pentru a ajuta?” sau „Cum pot fi acolo pentru tine?”
Este posibil sa nu aveti intotdeauna capacitatea de a va cere scuze direct. Daca nu puteti contacta persoana pe care ati ranit-o, incercati sa-i scrieti o scrisoare. Scrierea scuzelor pe hartie poate fi benefica, chiar daca persoana in cauza nu o va vedea niciodata.
S-ar putea sa va datorati scuze voua insiva. In loc sa va agatati de vinovatie si sa va pedepsiti dupa o greseala sincera, amintiti-va: nimeni nu face totul bine tot timpul. Fiti mai ingaduitori cu voi insiva pe viitor in loc sa va invinovatiti imediat.
Invatati din trecut
Nu puteti remedia fiecare situatie, iar unele greseli v-ar putea costa o relatie pretuita sau un prieten apropiat. Vinovatia combinata cu tristetea fata de cineva sau ceva pe care l-ati pierdut e adesea imposibil de abandonat. Inainte de a putea lasa trecutul in urma, trebuie sa-l acceptati. Privirea in trecut si rumegarea amintirilor nu vor remedia ceea ce s-a intamplat. Nu puteti rescrie trecutul, dar puteti lua intotdeauna in considerare ceea ce ati invatat:
- Ce a dus la greseala? Explorati cauzele care v-au determinat actiunea si orice sentimente care v-au tulburat.
- Ce ati face diferit acum?
- Ce v-au spus actiunile despre propria persoana? E vreun comportament specific la care puteti lucra?
Exersati-va recunostinta
Este destul de obisnuit sa te simti vinovat pentru ca ai nevoie de ajutor atunci cand faci fata provocarilor, suferintei emotionale sau problemelor de sanatate. Amintiti-va: oamenii formeaza relatii cu ceilalti pentru a construi o comunitate care poate oferi sprijin.
Imaginati-va situatia in sens invers. Ati dori ca cei dragi sa se simta vinovati ca au nevoie de ajutor si sprijin emotional? Cel mai probabil nu.
Nu este nimic in neregula sa aveti nevoie de ajutor. Viata nu este menita sa fie confruntata de unul singur.
In loc sa va simtiti vinovati cand va luptati, cultivati recunostinta prin:
- A multumi celor dragi pentru amabilitatea lor
- A arata clar aprecierea voastra
- A recunoaste oportunitatile pe care le-ati castigat ca urmare a sprijinului lor
- A va angaja sa compensati acest sprijin dupa ce depasiti problemele curente
- A inlocui vorbirea de sine negativa cu auto-compasiunea
O greseala nu va face oameni rai – toata lumea greseste din cand in cand.
Vinovatia poate provoca o autocritica destul de dura, dar a discuta despre sine si cat de catastrofal ati incurcat lucrurile nu va imbunatati sitiatia in care va aflati. Sigur, s-ar putea sa va confruntati cu unele consecinte, dar auto-pedepsirea e adesea cea mai grea povara emotionala.
In loc sa va simtiti impovarati, intrebati-va ce i-ati putea spune unui prieten intr-o situatie similara. Poate ca i-ati aminti lucrurile bune pe care le-a facut, de punctele lui forte si i-ati spune cat de mult ilaprecieati.
Meritati aceeasi bunatate.
Oamenii si circumstantele in care se gasesc sunt complexe. Este posibil sa aveti o anumita culpabilitate pentru greseala dvs., dar si ceilalti implicati au.
Amintirea propriei valori poate spori increderea in sine, facilitand luarea in considerare a situatiilor in mod obiectiv si evitarea influentarii suferintei emotionale.
Amintiti-va ca vinovatia poate functiona pentru dvs.
Vina poate servi ca o alarma care va anunta cand ati facut o alegere care intra in conflict cu valorile personale. In loc sa o lasati sa va copleseasca, incercati sa o puneti la treaba.
Cand este folosita ca instrument, vinovatia poate arunca lumina asupra zonelor din care va simtiti nemultumiti.
Poate va luptati cu onestitate si cineva v-a prins la un moment dat intr-o minciuna. Poate ca doriti sa petreceti mai mult timp cu familia, dar intotdeauna ceva va impiedica.
Luarea de masuri pentru a aborda aceste circumstante va poate stabili o cale care corespunde mai mult obiectivelor voastre.
Daca va simtiti vinovati pentru ca nu ati petrecut suficient timp cu prietenii, s-ar putea sa faceti mai mult efort pentru a va conecta cu ei. Atunci cand stresul va distrage atentia de la relatia pe care o aveti, s-ar putea sa imbunatatiti situatia dedicand o noapte pe saptamana partenerului.
De asemenea, merita sa fiti atenti la ceea ce va spune vinovatia despre voi insiva.
Regretul pentru ranirea altcuiva sugereaza ca aveti empatie si nu intentionati sa provocati rau. Asadar, aplicarea schimbarii in viata voastra ar putea implica concentrarea pe modalitati de a evita sa comiteti din nou aceasta greseala.
Daca aveti tendinta de a va simti rau in ceea ce priveste lucrurile pe care nu le puteti controla, poate fi benefic sa explorati motivele din spatele vinovatiei cu ajutorul unui psihoterapeut. Pentru aceasta psihoterapia scurta strategica este recomandata.
Iertati-va
Iertarea de sine este o componenta cheie a autocompasiunii. Cand va iertati, recunoasteti ca ati facut o greseala, asa cum fac toti ceilalti oameni. Apoi, puteti privi spre viitor fara a lasa aceasta greseala sa va defineasca. Va acordati dragoste si bunatate acceptandu-va sinele imperfect.
Iertarea de sine implica patru pasi cheie:
- Asumati-va responsabilitatea pentru actiunile voastre.
- Exprimati-va remuscari si regrete fara a le lasa sa se transforme in rusine.
- Angajati-va sa remediati orice prejudiciu cauzat.
- Exersati acceptarea de sine si aveti incredere in sine pentru a produce mai mult bine in viitor.
Vorbiti cu oameni in care aveti incredere
Oamenilor le este adesea greu sa discute despre vinovatie, ceea ce este de inteles. La urma urmei, nu este usor sa vorbesti despre o greseala pe care o regreti. Aceasta inseamna ca vinovatia te poate izola, iar singuratatea si izolarea pot complica procesul de vindecare.
S-ar putea sa va faceti griji ca altii va vor judeca pentru ceea ce s-a intamplat, dar veti gasi adesea ca nu este cazul. De fapt, este posibil sa aflati ca cei dragi ofera mult sprijin.
Oamenii care au grija de voi vor oferi in general bunatate si compasiune. Impartasirea sentimentelor neplacute sau dificile amelioreaza adesea tensiunea.
Prietenii si familia va pot ajuta, de asemenea, sa va simtiti mai putin singuri, impartasind experientele lor. Aproape toata lumea a facut ceva ce regreta, asa ca majoritatea oamenilor stiu cum este sa te simti vinovat.
Perspectiva exterioara poate face, de asemenea, o mare diferenta, mai ales daca aveti de-a face cu vinovatia supravietuitorului sau cu vinovatia pentru ceva asupra caruia nu ati avut control.
Discutati cu un terapeut
Vina severa sau persistenta nu se amelioreaza cu usurinta. Unora le este greu sa lucreze cu sentimente de vinovatie legate de:
- ganduri intruzive
- depresie
- traume sau abuzuri
Este greu sa vorbesti despre vinovatie daca te temi de judecata. Dar daca nu vorbiti, sentimente vor agrava de obicei situatia.
In timp, vinovatia poate afecta relatiile si poate adauga stres vietii de zi cu zi. De asemenea, poate juca un rol in dificultatile de somn si in conditiile de sanatate mintala. Sau poate duce la consumul de substante (alcool, droguri).
Atunci cand vinovatia si regretul sunt parte din viata de zi cu zi impiedicandu-va sa ramaneti conectati la momentul prezent, sprijinul profesional ar putea fi un bun pas urmator.
Un terapeut poate oferi indrumari ajutandu-va sa identificati si sa abordati cauzele vinovatiei, sa explorati abilitati eficiente de coping si sa dezvoltati o mai mare compasiune de sine.
In concluzie
Vinovatia apartine trecutului. Puteti incepe sa-l lasati sa va intareasca rezilienta si sa va construiti increderea pentru a face alegeri mai bune in viitor.
Daca va straduiti sa rezolvati sentimentele de vinovatie, stiti ca nu trebuie sa o faceti singuri. Terapia poate oferi un spatiu sigur pentru a invata cum sa va iertati si sa mergeti inainte. Va asteptam la cabinetul de terapie scurta strategica pentru a rezolva situatia inconfortabila in care va aflati.