10 sfaturi pentru a-ti depasi frica de respingere

Respingerea doare. Si nu exista nicio cale de a o evita. Doar sa inveti sa o gestionezi asa incat sa doara cat mai putin.

Majoritatea oamenilor doresc sa apartina si sa se conecteze cu ceilalti, in special cu persoanele la care tin. Sa te simti respins de oameni si sa crezi ca nu esti dorit – fie ca e vorba de un loc de munca, de intalnire sau de prietenie – nu este o experienta placuta.

Durerea respingerii este foarte profunda. De fapt, pare sa se activeze aceleasi regiuni din creier ca si durerea fizica.

Este usor de inteles de ce multi oameni se tem de respingere. Daca ati experimentat-o o data sau de cateva ori, probabil ca va amintiti cat de mult a durut si va faceti griji ca se va intampla din nou.

Dar teama de respingere va poate impiedica sa va asumati riscuri si sa va atingeti obiectivele. Din fericire, poti sa lucrezi la aceasta mentalitate. Iata cateva sfaturi pentru a incepe.

Amintiti-va ca se intampla tuturor

Respingerea este o experienta universala, iar teama de respingere este foarte frecventa. Majoritatea oamenilor se confrunta cu respingere pentru lucruri atat mari, cat si mici, de cel putin cateva ori in viata lor, cum ar fi:

  • un prieten care iti ignora mesajele 
  • refuzul unei intalniri
  • lipsa unei invitatii la petrecerea unui prieten
  • un partener care te paraseste pentru altcineva

Nu aveti cum sa va simtiti bine cand ceva nu se intampla asa cum v-ati dorit, dar nu toate experientele vietii se desfasoara asa cum sperati. Amintindu-va ca respingerea este doar o parte normala a vietii – ceva cu care toata lumea se va confrunta la un moment dat – va poate ajuta sa va temeti mai putin de ea.

Validati-va sentimentele

Indiferent de sursa respingerii, tot doare. S-ar putea ca alti oameni sa vada ce s-a intamplat ca fiind o mare problema si sa va incurajeze sa treceti peste asta, dar durerea ar putea persista, mai ales daca se intampla sa aveti o sensibilitate mai mare la respingere.

Respingerea poate implica si alte emotii incomode, cum ar fi jena si stangacie.

Nimeni nu iti poate spune cum te simti, cu exceptia ta. Inainte de a putea incepe sa va abordati sentimentele legate de respingere, este important sa le recunoasteti. Spunandu-va ca nu va pasa inseamna sa va refuzati posibilitatea de a confrunta si de a gestiona aceasta frica in mod productiv.

Cautati oportunitati de invatare

Poate ca nu pare dar respingerea poate oferi oportunitati de descoperire de sine si de crestere a propriei persoane.

Aplicati pentru un loc de munca pe care il doriti cu adevarat si aveti un interviu excelent, dar nu primiti locul de munca. Acest lucru s-ar putea sa va devasteze la inceput. Dar, dupa ce ati examinat a doua oara CV-ul decideti ca nu ar strica sa va perfectionati unele abilitati si sa invatati cum sa utilizati un nou tip de software, de exemplu.

Dupa cateva luni, va dati seama ca aceste noi cunostinte au deschis portile catre pozitii cu salariu mai mare pentru care nu erati calificat anterior.

Reincadrarea fricii de respingere ca sansa de crestere va poate diminua durerea in caz de esec. Incercati sa va spuneti: „Este posibil sa nu functioneze dar voi avea o experienta semnificativa si voi sti mai multe decat inainte”.

Cand vine vorba de respingerea romantica, examinarea a ceea ce cautati intr-adevar intr-un partener va poate ajuta sa rezolvati temerile de respingere. De asemenea, va poate ajuta sa gasiti pe cineva care vi se potriveste de la bun inceput.

Amintiti-va de valoarea personala

Respingerea poate fi deosebit de inspaimantatoare atunci cand ii dai prea multa importanta. De exemplu, daca ati avut cateva intalniri cu cineva care inceteaza brusc sa trimita mesaje, s-ar putea sa va faceti griji ca l-ati plictisit sau nu v-a gasit suficient de atragatoare. Respingerea este adesea un caz de nevoi care nu se potrivesc. Unii oameni nu au abilitati bune de comunicare si nu se gandesc ca te-ar putea rani atunci cand iti spun ceva. Nu-si dau seama de momentele cand ai aprecia adevarul pe care ti l-ar putea spune. 

Consolidarea increderii in sine si a valorii de sine va poate ajuta sa va amintiti ca sunteti cu totul demn de dragoste, ceea ce va poate face sa continuati cautarea acesteia.

Incercati urmatoarele:

  • scrieti cateva cuvinte despre situatiile in care ati fost mandru de propria persoana
  • enumerati 5 moduri in care va exersati valorile personale
  • amintiti-va ce aveti de oferit unui partener

 Pastrati lucrurile in perspectiva

Daca sunteti mai sensibil la respingere si petreceti mult timp ingrijorandu-va, va puteti imagina o multime de scenarii cu cele mai nefavorabile situatii.

Acest tip de spirala a gandirii negative se numeste catastrofism si, de obicei, nu este foarte realist. Ganditi-va sa veniti cu contraargumente pentru unele dintre temerile dvs. principale.

Descoperiti ce va sperie cu adevarat la respingere

Explorarea a ceea ce se afla cu adevarat in spatele fricii dvs. de respingere va poate ajuta sa abordati aceasta ingrijorare specifica.

Poate va e frica de respingerea romantica pentru ca nu vreti sa va simtiti singuri. Realizarea acestui lucru va poate ajuta sa stabiliti prioritati in dezvoltarea unor prietenii puternice, care va pot ajuta sa scapati de singuratate.

Sau poate va faceti griji ca veti fi respinsi de potentiali angajatori, deoarece va simtiti nesigur din punct de vedere financiar si nu aveti un plan B. Schitarea catorva strategii posibile in cazul in care nu gasiti locul de munca pe care il doriti imediat va poate ajuta.

Infruntati-va frica

Sigur, daca nu va expuneti la respingere, nu o veti experimenta. Dar probabil ca nici nu va veti atinge obiectivele. 

Specialistii recomanda sa creati o „ierarhie a fricii” sau o lista de pasi asociati fricii dvs. de respingere si sa le parcurgeti pe rand. Aceasta face parte din terapia de expunere. Puteti incerca acest lucru singur, dar un terapeut va poate fi de mare ajutor.

Respingeti vorbirea de sine negativa

Este usor sa cazi intr-un model de autocritica dupa ce ai experimentat respingerea. S-ar putea sa spui lucruri de genul: „stiam ca voi deranja”, „nu m-am pregatit suficient”, „am vorbit prea mult” sau „sunt atat de plictisitor”.

Dar acest lucru doar iti intareste convingerea ca respingerea a fost din vina ta atunci cand este posibil sa nu fi avut deloc legatura cu tine. Daca esti de parere ca cineva te va respinge pentru ca nu esti suficient de bun, aceasta frica poate merge mai departe cu tine si se poate implini. 

Gandirea pozitiva nu face intotdeauna situatiile sa se transforme intr-un anumit mod, dar va poate ajuta sa va imbunatatiti perspectiva. Cand va incurajati si va sustineti, este mai probabil sa credeti in propriul potential de a va atinge obiectivele.

Si daca lucrurile nu functioneaza, exerseaza compasiunea de sine spunandu-ti ce ai spune unei persoane dragi in aceeasi situatie.

Sprijiniti-va pe “reteaua dvs.” de sustinatori

Petrecerea timpului cu oameni carora le pasa de voi va poate intari opinia conform careia sunteti doriti.  

O buna retea de prieteni si rude ofera incurajare atunci cand incercati sa va atingeti obiectivele si confort, daca eforturile dvs. nu reusesc. Stiind ca cei dragi va ofera sustinere indiferent de ce se intampla, poate face ca respingerea sa para mai putin infricosatoare. 

Discutati cu un profesionist

Temerile de respingere pot avea efecte de lunga durata, spun specialistii, inclusiv sa va impiedice sa valorificati oportunitati la scoala sau la serviciu.

Este posibil sa depasiti singuri frica de respingere, dar asistenta profesionala este benefica. S-ar putea sa fie timpul sa va ganditi sa contactati un terapeut daca frica dvs. de respingere:

  • duce la anxietate sau atacuri de panica
  • va izoleaza de lucrurile pe care vreti sa le faceti
  • provoaca suferinta in viata de zi cu zi

In concluzie

Respingerea poate sa va doara si sa va faca sa va indoii de voi insiva. Dar teama ca va poate l impiedica sa experimentati o mare parte din ceea ce viata are de oferit. Alegerea de a privi respingerea ca o oportunitate de crestere in loc de ceva ce nu puteti schimba va poate ajuta sa simtiti mai putin frica. 

Durerea respingerii se estompeaza de obicei in timp. Peste un an sau chiar cateva luni, s-ar putea sa nu mai conteze prea mult. Daca aveti probleme cu vindecarea acestei frici, un terapeut va poate oferi indrumari si ajutor in tehnicile de recuperare. 

Apelati cu incredere la cabinetul nostru de terapie scurta strategica si veti vedea ca a meritat efortul cand va veti simti mult mai bine decat in acest moment.