Ce este atichifobia si cum poti gestiona frica de esec?
Fobiile sunt temeri irationale legate de obiecte sau situatii specifice. Daca aveti atichifobie, aveti o teama irationala si persistenta de a esua.
Teama de esec poate face parte si din alte afectiuni precum tulburare de dispozitie, anxietate sau tulburare de alimentatie. De asemenea, s-ar putea sa va confruntati cu atichifobia uneori pe tot parcursul vietii, daca sunteti perfectionist.
Simptome
Nu toata lumea va experimenta acest tip de frica in acelasi mod. Severitatea se intinde de-a lungul unui spectru de la usor la extrem. Fobiile precum atichifobia pot fi atat de extreme incat te paralizeaza complet, ceea ce face dificila desfasurarea sarcinilor unei persoane acasa, la scoala sau la serviciu. Puteti pierde chiar si oportunitati importante din viata, atat personal cat si profesional, din cauza acestei boli. Celelalte simptome pe care le-ati putea prezenta cu atichifobia sunt similare cu cele pe care le-ati experimenta cu alte fobii. Ele pot fi de natura fizica sau emotionala si sunt declansate cel mai mult atunci cand va ganditi la anumite situatii in care ati putea esua.
Simptomele fizice pot include:
- respiratie dificila
- ritm cardiac neobisnuit de rapid
- strangere sau durere in piept
- senzatii de tremur sau de scuturare
- ameteli
- stres digestiv
- bufeuri calde sau reci
- transpiratie
Simptomele emotionale pot include:
- senzatie intensa de panica sau anxietate
- nevoia coplesitoare de a scapa de o situatie care produce frica
- detasare de sine
- senzatie de pierdere a controlului asupra unei situatii
- ganduri ca puteti muri sau lesina
- neputinta in fata fricii voastre
Auto-handicapul este o alta posibilitate atunci cand aveti atichifobie. Aceasta inseamna ca va este atat de frica de esec, incat va sabotati efectiv eforturile. De exemplu, este posibil sa nu incepeti un proiect mare pentru scoala, in cele din urma esuand ca urmare a neinceperii. Ideea de aici este ca este mai bine sa esuezi neincepand decat sa esuezi dupa eforturi mari.
Factori de risc
Poate fi dificil sa identificati exact de ce va confruntati cu frica de esec. Exista diferiti factori de risc asociati cu dezvoltarea fobiilor. In general, este posibil sa aveti mai multe riscuri de a dezvolta atichifobia daca:
- Aveti experiente anterioare in care ati esuat, mai ales daca experientele au fost traumatizante sau au avut consecinte importante, cum ar fi pierderea unui loc de munca important
- Ati invatat sa va temeti ca nu reusiti
- Sunteti perfectionist
Exista posibilitatea ca, daca ati vazut pe altcineva esuand, aceasta a contribuit la fobia pe care o aveti. Aceasta situatie se numeste „experienta de invatare observationala”. De exemplu, daca ati crescut alaturi de un parinte caruia i-a fost frica sa nu esueze, este posibil sa fiti mai expus la aceasta situatie.
Puteti chiar sa va dezvoltati frica dupa ce ati citit sau auzit despre experienta altcuiva. Aceasta se numeste „invatare informationala”.
Unii oameni pot fi mai susceptibili la frici datorita geneticii lor. Nu se cunoaste prea multe despre genetica legata de frica, dar diferite schimbari biologice s-ar putea intampla in creier si corp ca raspuns la stimulii temuti. Fobiile specifice pot afecta atat adultii, cat si copiii. Desi este posibil ca cei mici sa experimenteze atichifobia, temerile irationale la varste mici se invart de obicei in jurul unor lucruri precum straini, zgomote puternice, monstri si intuneric. Copiii mai mari, cu varste cuprinse intre 7 si 16 ani, au mai multe temeri bazate pe realitate si sunt mai predispusi sa experimenteze frica de esec legata de lucruri precum performanta scolara.
Diagnostic
Daca frica de a esua este suficient de severa incat sa inceapa sa va influenteze viata de zi cu zi, este posibil sa aveti atichifobie. Un medic va poate ajuta la diagnosticarea acestei fobii si va poate sugera tratamente.
La programare, medicul va poate pune intrebari cu privire la simptomele pe care le intampinati. De asemenea, va poate intreba despre istoricul psihiatric si social, inainte de a utiliza diferite criterii pentru a da un diagnostic. Pentru a fi diagnosticat cu o fobie, trebuie sa fi avut simptome timp de sase luni sau mai mult.
Alte criterii includ:
- anticiparea excesiva a situatiilor care produc frica
- raspuns imediat la frica sau atac de panica la situatii care provoaca frica
- recunoasterea de sine ca frica este severa si irationala
- evitarea situatiilor si obiectelor care pot provoca anxietate
Tratament
Tratamentul pentru fobii precum atichifobia este individual pentru fiecare persoana. In general, scopul principal al tratamentului este imbunatatirea calitatii vietii. Daca aveti mai multe fobii, este posibil ca medicul sa le trateze pe rand. Optiunile de tratament pot include una sau o combinatie dintre urmatoarele: psihoterapie, medicatie, schimbarea stilului de viata.
S-ar putea sa reusiti sa depasiti singuri atichifobia usoara prin schimbari de stil de viata. Dar daca teama de esec este extrema si va face sa pierdeti multe oportunitati din viata, luati in considerare o programare psiholog. Exista o varietate de optiunide tratament disponibile, iar terapia tinde sa fie mai eficienta cu cat incepeti mai repede. Exista si o forma de psihoterapie scurta stategica. In numai 7-8 sedinte va puteti recupera complet din boala.