Teama de zbor (aviofobia). Ce este si ce poti face?


Teama de zbor este destul de comuna. Aproximativ una din sase persoane are o frica semnificativa care o impiedica sa zboare si aproximativ unul din cinci calatori obisnuiti cu avionul folosesc alcool sau medicamente eliberate pe baza de reteta pentru a-i „ajuta” sa depaseasca teama de zbor.

Tipuri de temeri

  • Oamenii au preocupari diferite cu privire la zbor. Multi vorbesc despre o teama excesiva de inaltimi sau locuri inchise, ambele fiind parte a experientei de zbor. Altii nu au avut probleme cu zborul pana cand au suferit o turbulenta severa, un incident mecanic sau un eveniment in timpul zborului care i-a facut sa fie ingrijorati la proxima ocazie cand au zburat cu avionul.
  • Persoanele care si-au dezvoltat teama de a zbura dupa o experienta neplacuta in  avion e posibil sa sufere din ce in ce mai mult cu cat zboara mai des. Ei descopera ca devin ingrijorati mai repede ca raspuns la evenimente mici – cum ar fi zgomote, miscari sau chiar expresii pe fetele echipajul din cabina. Acest grup de persoane e afectat de ceea ce psihologii numesc „anxietate de disconfort”.
  • Cativa dintre cei care frecventeaza zborurilor cu avionul se declara ingrijorati dupa ce au devenit parinti, in timp ce altii (mai ales cei aflati in pozitii de autoritate sau autonomie) nu doresc sentimentul de a renunta la controlul lor asupra persoanelor necunoscute cu care zboara sau care intretin si conduc aeronavele.

Modalitati de a atenua temerile

Cel mai bun ajutor pentru calatorii fricosi combina de obicei trei elemente:

  • Informatiile provenite din surse de incredere si autoritate privind aviatia comerciala, inclusiv siguranta, aerodinamica, ingineria si intretinerea, sursele acestor zgomote si miscari in zbor, spatiul aerian si spatiul aerian controlat.
  • Informatii despre fiziologia anxietatii si a panicii, inclusiv asigurarea faptului ca senzatiile inconfortabile surprinse inainte si in timpul zborurilor sunt raspunsuri normale care nu le vor face rau. Aceste reactii normale sunt exagerate de gandurile de calamitate iminenta. Astfel de evenimente „infricosatoare” pot fi explicate folosind informatii precise despre aviatie si fiziologia umana.
  • Expunerea treptata la viata reala a aeroporturilor si aeronavelor, culminand cu un zbor. Psihologii isi ajuta adesea clientii, invatandu-i abilitatile de relaxare si strategiile de schimbare de gandire. Apoi ii ghideaza in utilizarea acestor tehnici pe o aeronava stationara, pana cand anxietatea scade si devine suportabila. Unii au nevoie de expunere graduala la toate etapele obisnuite ale unui zbor. Aceasta forma de expunere si reducere a anxietatii este preferata fata de utilizarea alcoolului sau a altor substante care modifica starea de spirit.

Daca si tu te lupti cu frica de zbor dar esti nevoit(a) sa folosesti avionul destul de des in scopuri personale sau profesionale, cere ajutor. Nu trebuie sa fii singur(a) in aceasta batalie si, mai ales, e bine sa stii ca o poti castiga cu putin ajutor de specialitate. Cere-l si tu de la cabinet.