Astrafobia. Cauze si simptome

Te temi de fulgere? Tunetele te fac sa te ascunzi? Ai o reactie fizica atunci cand incepe o furtuna, cum ar fi palme transpirate sau dureri toracice? Astrafobia este termenul care defineste frica extrema de tunete si fulgere. Copii si adulti deopotriva pot suferi de o teama extrema si irationala de tunete si fulgere. Aceasta fobie poate afecta si animalele. Termenul „astrafobie” deriva din cuvantul grecesc „astra”, care inseamna fulgere, si „Phobos”, care inseamna frica. Astrafobia poate influenta negativ stilul de viata al persoanelor afectate, dar este tratabila.

Ce este astrafobia?

O persoana care are astrafobie va verifica frecvent starea vremii, spune dr. Greta Hirsch, director clinic la un centru ambulator de tratament pentru sanatatea mintala din Washington. „Daca a auzit ca vine o furtuna, isi va schimba planurile si poate merge pana la extrema. Iar atunci cand are loc o furtuna, persoanele afectate de fobie pot chiar sa se ascunda in dulap de frica „, explica dr. Hirsch. Persoanele cu aceasta fobie evita campingul, pentru ca le expune la furtuni si nu s-ar putea ascunde. Boala le poate face sa se comporte in mod irational.  

Cauzele astrafobiei

Astrafobia poate fi atribuita instinctului si raspunsului fiziologic natural, spune dr. Alan Manavitz, psihiatru clinic in New York. „Poate fi de origine instinctuala sau invatata sau traumatizanta”, spune el. Este logic sa doresti sa eviti o furtuna, deoarece aceasta poate prezenta un pericol real. Cu toate acestea, o reactie coplesitoare la furtuna poate fi exagerata”.

Cand oamenii au avut o experienta traumatica legata de furtuni si fulgere, ei pot fi mai predispusi sa dezvolte astrafobie. Iar daca o persoana a fost martora la ranirea cuiva in furtuna, acest lucru poate contribui la dezvoltarea astrafobiei. Cei care sunt, in general, inclinati spre anxietate si teama, pot fi mai predispusi sa dezvolte aceasta fobie. Copiii cu autism si cei cu probleme de procesare senzoriala tind sa dezvolte astrafobie mai frecvent decat alte persoane, deoarece sunt mai sensibili la sunet, spune Dr. Hirsch.

Simptome de astrafobie

Persoanele care au astrafobie pot avea sentimente de panica inainte si in timpul unei furtuni. Fobia poate provoca:

  • Dureri in piept
  • Amorteala
  • Greata
  • Palpitatii
  • Respiratie dificila
  • Palme transpirate
  • Dorinta obsesiva de a monitoriza furtuna
  • Ingrijorare pentru altii in timpul unei furtuni

Daca te recunosti in aceasta descriere inseamna ca trebuie soliciti ajutor de specialitate. Nu te ingrijora, multe alte persoane au avut aceasta suferinta si au reusit sa scape de ea prin tratament.