Pirofobia. Teama necontrolata de foc

Pirofobia este o frica irationala de foc. Exista o frica normala de foc, pentru ca stii ca te poti frige, arde sau pot lua foc diverse bunuri. Se poate numi prudenta si preocupare pentru sanatatea ta si binele bunurilor pe care le detii. Dar daca aceasta frica de foc iti da viata peste cap, atunci trebuie incadrata ca fobie si trebuie cerut ajutor medical.

Semne si simptome

Daca asista la foc sau fum (chiar daca focul nu prezinta nicio amenintare, cum ar fi o lumanare), daca exista suspiciunea unui incendiu in apropiere sau (in unele cazuri) vederea incendiilor, pirofobii prezinta simptome tipice psihologice si fiziologice ale fricii si panicii: 

  • stres acut, 
  • batai rapide ale inimii, 
  • dificultati de respiratie, 
  • senzatie de apasare in piept, 
  • transpiratii, 
  • greata, 
  • tremuraturi, 
  • gura uscata, 
  • nevoia de a merge la baie, 
  • ameteli si / sau lesin. 

Un pirofob poate incerca, de asemenea, sa fuga de incendii si sa evite situatiile in care poate exista foc (cum ar fi un gratar sau un foc de tabara). Severitatea pirofobiei poate varia de la incomod pana la perturbarea puternica a functionarii zilnice a unei persoane. 

Cauze

Cea mai frecventa cauza a pirofobiei este ca focul reprezinta o amenintare potentiala pentru siguranta vietii. Cu toate acestea, persoanele care sunt intens pirofobe nu pot nici macar sa se apropie sau sa tolereze un mic foc controlat, cum ar fi focul din semineu sau o lumanare aprinsa. In multe cazuri, o experienta rea din copilarie cu focul ar fi putut declansa aceasta afectiune.

Tratament

Terapia prin expunere este cel mai comun mod de a trata pirofobia. Aceasta metoda implica aratarea focului pacientilor, de la o tigara aprinsa pana la o soba sau o flacara de gratar.

O alta metoda de tratament este terapia prin vorbire, in care pacientul ii spune terapeutului despre cauza acestei frici. Acest lucru poate calma pacientul si-l poate face sa se teama mai putin de focul controlat.

Pirofobia se poate ameliora interactionand cu alti pirofobi pentru a impartasi experientele care au provocat frica. Alternativ, pirofobia poate fi tratata folosind hipnoza.

Medicamentele pot fi utilizate si pentru tratarea persoanelor pirofobe, dar au efecte secundare, asa ca metoda nu este recomandata.

 

Propunerea noastra este terapia scurta strategica pentru ca ea vine cu solutii personalizate pentru pacient, este rapida si de incredere. Ea echipeaza pacientul si pentru viitor asa incat acesta sa o poate combate imediat in caz ca mai apare vreun semn de fobie.