Ce este Claustrofobia si cum se manifesta?

Claustrofobia este o fobie situationala declansata de teama irationala si intensa de spatiile inguste sau aglomerate. Poate fi declansata de lucruri cum ar fi blocarea intr-o camera fara ferestre, blocarea intr-un lift aglomerat sau sofatul pe o autostrada aglomerata.

Claustrofobia este una dintre cele mai frecvente fobii. Daca va confruntati cu ea, puteti simti ca aveti un atac de panica, desi claustrofobia nu este o tulburare de panica. La unele persoane claustrofobia dispare de la sine. Altele au nevoie de terapie pentru a gestiona situatia si pentru a face fata simptomelor.

Simptome

Simptomele claustrofobiei apar dupa declansarea bolii, cum ar fi prezenta intr-o camera inchisa sau intr-un spatiu aglomerat. Ceea ce pacientul considera a fi un spatiu mic poate varia in functie de severitatea fobiei. Simptomele claustrofobiei pot include:

  • Transpiratie, tremuraturi, febra
  • Senzatie de frica intensa
  • Anxietate, dificultati de respiratie
  • Hiperventilatie, ritm cardiac rapid
  • Dureri toracice
  • Greata, senzatie de lesin sau lesin
  • Senzatie de confuzie sau dezorientare

Evitati urmatoarele locuri si situatii

Daca sunteti claustrofobi (diagnosticati sau nu) va recomandam sa evitati situatiile declansatoare precum calatoria cu avioane, metrouri, ascensoare sau automobile cand traficul se afla la ore de varf. Atunci cand sunteti pentru prima data intr-un loc, e bine sa verificati unde sunt iesirile pentru ca asa o sa va simtiti mai linistiti. Daca stati in aglomeratie, optati pentru un loc aproape de usi sau ferestre. Evitati petrecerile cu multe persoane sau concertele care produc aglomeratie si invalmaseala. O asa situatie va poate declansa claustrofobia.  

De asemenea, daca mergeti la diversi medici pentru analize de tip RMN sau altele asemanatoare, spuneti-le ca aveti aceasta suferinta. Pentru ca aparatele de analiza includ spatii mici, in care abia va puteti misca. Daca stiu ca aveti aceasta problema, medicii va vor supraveghea atent in timpul proceselor medicale. Evitati si toalete publice, spalatoriile auto, usile rotative, cabinele de proba, tunelele.

Claustrofobia are vindecare, asa ca nu considerati ca aceasta este situatia voastra pentru tot restul vietii. Cereti ajutor de indata ce sesizati ca ceva nu e cum ar trebui sa fie. Cu cat incepeti recuperarea mai repede, cu atat va vindecati mai usor.