Agorafobie? Uite cum se manifesta si cum se trateaza
Persoanele care sufera de agorafobie se tem sa ramana singure in spatii deschise. Atat de tare incat daca nu au insotitor, prefera sa ramana in casa, izolate. Se tem de situatiile stanjenitoare in care ar putea ajunge din cauza propriei stari de panica. Nu suporta aglomeratia si spatiile populate.
Posibile cauze
Sunt mai multe posibile cauze care conduc la agorafobie. Una ar fi conflictul interior generat de relatiile de atasament sau competitivitate cu unul dintre parinti sau cu amandoi. Alti specialisti spun ca este cauzata de panica (anxietate) si ca trebuie tratata ca o afectiune de acest gen. De obicei agorafobia este asociata cu o forma de anxietate si e posibil ca tratandu-le impreuna sa ai rezultatele asteptate. Altii sustin ca ar fi vorba si de un factor genetic. Asa cum se intampla adesea in afectiunile psihologice, cel mai probabil, e vorba de un mix de cauze foarte personalizate in functie de pacient. Agorafobia debuteaza la varste tinere si se asociaza cu alte afectiuni precum anxietate, nervozitate, traume (abuz) si consum de alcool sau droguri.
Manifestari agorafobie
Pacientul cu agorafobie se teme sa nu aiba vreo criza in public. Locurile in care se pot declansa crizele sunt lifturile, podurile, mijloacele de transport in comun, evenimentele, avion, magazine – oriunde exista o aglomerare umana intr-un spatiu limitat. Persoana parca traieste in alta lume, una puternic interiorizata si constienta. Este mereu foarte dependenta de alte persoane (adesea de cei dragi, din familie). Se simte neajutorata si incapabila sa se salveze in cazul in care ar fi nevoie sa evadeze dintr-un anumit loc in caz de accident, calamitate, etc. Se raporteaza la exceptii ca fiind ceva ce se intampla in fiecare zi. Exact acolo unde ar avea nevoie pacientul sa mearga. Starea fizica de rau pe care o simte este evidenta: ameteli, greata, palpitatii, dureri, disconfort puternic, tulburari digestive, etc.
Chiar si cand stii ca e doar o stare temporara, e clar ca nu iti face nicio placere sa te intalnesti cu ea. O persoana cu agorafobie nu poate avea legaturi sociale normale. Nu poate functiona normal decat in zonele ei sigure si in legatura cu persoane familiare.
Diagnostic si tratament
- Pentru o diagnosticare corecta este necesar un set de analize asa incat sa poata fi eliminate alte afectiuni cu simptome similare.
- Pasul urmator este analiza simptomelor transmise de pacient si observate de specialist (psiholog sau psihiatru).
- Este important sa se evite situatiile sau locurile in care s-ar putea declansa crize.
- Tratarea efectiva are loc prin medicatie (reglarea nivelului unor substante chimice care afecteaza functionarea normala a creierului si a starii de spirit) si psihoterapie.
- Desigur, un grup de sprijin format din membrii familiei ar fi de dorit. Astfel persoana cu agorafobie se poate recupera mai repede.
Daca te-ai recunoscut in aceste randuri, consulta un specialist. Fa-ti o programare. E important sa poti reveni la o viata normala, independenta, care sa nu fie condusa de frica.