Cum sa traiti cu enochlofobia sau frica de multimi

Enochlofobia se refera la frica de multimi. Este strans legata de agorafobie (o teama de locuri sau situatii) si de ochlofobie (o teama de multimile agresive). Dar enochlofobia are mai mult de-a face cu pericolele percepute de adunarile mari de oameni cu care te-ai putea intalni in viata ta de zi cu zi. Include, de asemenea, frica de a ramane blocat, pierdut sau ranit intr-o multime. Aceasta teama se incadreaza sub umbrela fobiilor, care sunt definite ca temeri irationale care pot provoca anxietate severa. De fapt, Institutul American de Sanatate Mentala estimeaza ca aproximativ 12,5% dintre americani vor experimenta fobii la un moment dat in timpul vietii lor.

Daca va este teama de multimi, este posibil sa gasiti anumite situatii provocatoare, mai ales daca locuiti sau lucrati intr-o zona foarte populata. Desi nu exista un diagnostic medical oficial pentru enochlofobie, psihoterapia va poate ajuta sa va depasiti temerile. Alte tratamente pot ajuta in gestionarea simptomelor asociate.

Cum afecteaza viata de zi cu zi

Chiar daca v-ati putea da seama ca o frica atat de intensa fata de multimi nu este rationala, asta nu diminueaza anxietatea reala care poate aparea ca urmare a fobiei pe care o aveti. Daca aveti enochlofobie, s-ar putea sa va confruntati cu o anxietate intensa ori de cate ori intalniti o multime de oameni. Frica s-ar putea sa nu se limiteze la evenimente de obicei aglomerate, cum ar fi festivalurile, jocurile sportive sau parcurile tematice. S-ar putea sa va confruntati si cu teama de multimile pe care le-ati putea intalni zilnic in transportul public, cinematografe, centre comerciale, in parcuri, la plaje sau piscine publice. Nu numai contactul direct cu multimile poate declansa enochlofobia. In unele cazuri, doar gandul la a fi intr-o multime poate duce la stres si anxietate. Fobiile precum enochlofobia ar putea afecta si alte domenii ale vietii voastre, cum ar fi munca si scoala.

Simptome

Simptomele enochlofobiei sunt similare cu cele ale anxietatii. Ele includ: ritm cardiac crescut, transpiratie, ameteala, dificultati de respiratie, dureri de stomac, diaree, plans. De-a lungul timpului, frica de multimi va poate face sa simtiti ca nu puteti participa la anumite activitati. Acest lucru poate provoca alte simptome psihologice, inclusiv depresie, stima si incredere in sine redusa.

Cauze

Desi nu se cunoaste cauza exacta a enochlofobiei, se crede ca fobiile in general  pot fi legate de tulburarile de anxietate. Ele pot fi, de asemenea, invatate sau ereditare. Daca unul dintre parintii are o istorie de teama de multimi, atunci ati fi putut lua fobiile in copilarie si sa ajungeti sa dezvoltati unele noi la varsta adulta. Desi o anumita fobie se poate desfasura in familia dvs., ati putea dezvolta si un alt tip de fobie in comparatie cu parintii si rudele. De exemplu, o persoana ar putea avea agorafobie sau fobie sociala, in timp ce dvs. ati putea avea enochlofobie. Experientele negative din trecut pot duce, de asemenea, la teama de multimi. De exemplu, daca v-ati ranit odata intr-o multime sau v-ati pierdut intr-un grup mare de oameni, s-ar putea sa va ganditi inconstient ca acelasi incident se va intampla din nou. Mintea va va spune atunci ca trebuie sa evitati multimile pentru a nu intampina niciun pericol.

Ceea ce deosebeste enochlofobia de o antipatie generala fata de multimi este ca frica va poate controla viata de zi cu zi. Ca urmare a fricii dvs., ati putea practica evitarea, ceea ce inseamna ca va modificati programul si obiceiurile pentru a va asigura ca nu intalniti nicio multime. Evitarea va poate ajuta sa va simtiti in largul dvs., deoarece va mentine la distanta simptomele fobiei. Dar va poate dezavantaja pe termen lung. Va poate determina sa sariti peste experiente importante sau activitati distractive si poate provoca probleme cu familia sau prietenii.

Cum sa gestionati enochlofobia

Deoarece enochlofobia poate duce la frici intense, este o provocare sa traiti cu ea. S-ar putea sa va luptati din greu mai ales daca sunteti expus in mod regulat la multimi. Evitarea ar putea ajuta, dar bazandu-va pe aceasta practica tot timpul fobia se poate agrava. In schimb, puteti apela la alte metode care va pot ajuta sa traiti mai bine cu fobia sau chiar sa va reduceti frica de multimi si sa preveniti aparitia temerilor irationale.

Daca intentionati sa va aflati intr-o multime, cereti unui prieten sau persoanei dragi sa va insoteasca la respectivul eveniment aglomerat. Reducerea anxietatii va poate ajuta sa gestionati simptomele enochlofobiei. Strategiile zilnice includ: sport regulat, o dieta sanatoasa, somn destul, hidratare adecvata, mai putina cofeina, tehnici de relaxare (exercitii de respiratie), timp petrecut in activitati care va plac, activitati sociale care implica grupuri mici.

Tratamente

Terapia este principala forma de tratament pentru enochlofobie. Poate include o combinatie de terapie si tehnici de desensibilizare. Noi va recomandam terapia scurta strategica pentru ca este rapida si eficienta. Optiunile posibile de medicamente includ antidepresive si sedative.

Daca suferiti de teama de multime asa de tare asa incat aceasta a ajuns sa interfereze cu viata de zi cu zi, e important sa discutati cu un specialist. Veti evalua frecventa si severitatea simptomelor, veti identifica factorii declansatori si veti incepe sa lucrati impreuna la gestionarea lor. Cu cat cautati mai repede ajutor, cu atat rezultatul este mai bun pentru teama dvs. intensa de multimi. Dar cu ajutorul terapiei puteti invata sa va schimbati modul actual de gandire.