Algofobia. Frica irationala de durere

Nimanui nu-i place sa sufere, sa simta durere, fie ea fizica sau emotionala. Toti evitam, fugim, amanam cat putem durerea. Dar de la neplacere/fuga si pana la frica irationala de durere e cale lunga. Sunt oameni care sunt efectiv inspaimantati de durere si anticiparea durerii le complica existenta. Aceasta este fobia de durere, o boala care poate fi tratata, dar de care multi oameni sufera in tacere fara sa ceara ajutor. 

Pacientul algofob 

O persoana afectata de fobia de durere (algofobia) se gandeste mereu la durere si o anticipeaza. Din acest motiv creierul ii comanda sa nu faca anumite lucruri care ar putea sa-i provoace durere. E ca si cum persoana in cauza se afla pe pilot automat, nu mai are controlul propriilor reactii. Si nici a propriei vieti.

Cauzele algofobiei

Algofobia este provocata deopotriva de evenimente externe dar si de factori interni.  Persoanele afectate de aceasta fobie au simptome diverse, in functie de gradul de frica care le este provocat de boala: frica, furie, teroare sau panica. Pe langa aceste simptome psiho-emotionale mai apar si simptome fizic: palpitatii, ritm cardiac crescut si dificultate in a respira. Unii pot suferi de ameteli, greata, agitatie, ingrijorare si tremor incontrolabil.

Cere ajutor, nu se poate trai normal cu aceasta boala

Este evident ca nu se poate trai in felul acesta si ca viata persoanei cu algofobie este data peste cap. Trebuie cerut ajutor de specialitate asa incat boala sa fie tinuta sub control sau chiar vindecata. 

Tratamentul de recuperare consta in psihoterapie, in special in terapia expunerii la durere. Asta inseamna ca pacientul trebuie sa invete sa se expuna la durere intr-un mediu controlat, asistat de un specialist. Fuga generalizata de durere nu ajuta pe nimeni. Asa cum nici cautarea durerii nu ajuta pe nimeni. Este implicit ca a trai inseamna sa ne obisnuim cu o doza suportabila de durere. 

Medicamentele se pot folosi doar pe perioade scurte pentru gestionarea mai usoara a anxietatii. Mai sunt si alte metode de recuperare din algofobie, dar cele mentionate sunt cele mai eficiente.

Daca v-ati recunoscut in randurile de mai sus, nu mai amanati, cereti chiar acum ajutor la cabinetul de psihoterapie scurta strategica. Pentru ca viata voastra sa poata reveni la normal.