Cand devine ingrijoratoare teama de moarte (tanatofobia)?

tanatofobia

Tanatofobia inseamna teama de moarte sau de suferinta posibila inaintea mortii. E explicabil ca oamenii sa fie preocupati de acest lucru. Mai ales atunci cand pierd pe cineva drag sau pe masura ce imbatranesc. Insa, tanatofobia isi atinge varful de preocupare in randul tinerilor de 20-30 de ani. Acest lucru este cu adevarat neobisnuit. Multi spun ca nu se tem de moarte in sine ci de suferinta care poate precede moartea.

Tanatofobia si simptomele sale

Tabatofobia se poate manifesta prin ameteala, palpitatii, transpiratie. Sau prin agitatie, panica, dureri de stomac, sensibilitate accentuata la frig sau cald. Daca nu se cere ajutor in aceasta faza de inceput a fobiei, e posibil ca situatia sa se inrautateasca. Pacientul ajunge sa simta manie, tristete, vinovatie, ingrijorare si sa inceapa sa-i evite pe cei dragi.

Persoane expuse la tanatofobie

Dupa cum spuneam, tinerii sunt cei mai afectati, atat femeile cat si barbatii. Femeile care depasesc aceasta etapa e posibil sa se mai intalneasca cu fobia mortii (tanatofobia) in jurul varstei de 50 de ani. Persoanele varstnice care isi asteapta sfarsitul din zi in zi, copiii acestora, desi adulti, pot sa sufere si ei de tanatofobie. Simt aproape prezenta mortii si nu stiu cum sa se raporteze la ea. Este deopotriva teama de moarte dar si de despartirea de cei dragi. Persoanele care se stimeaza excesiv si nu inteleg ca sunt doar oameni trecatori e posibil sa se confrunte cu fobia mortii. De asemenea, cei care au probleme de sanatate sau au copii cu probleme de sanatate. Ei se tem ca nu mai traiesc cat au copiii lor nevoie asa incat sa-i poata ingriji.

Diagnosticare si tratament

Diagnosticarea fobiei de moarte (tanatofobia) nu se face dupa metode specifice acestei fobii. Se foloseste evaluarea aferenta anxietatii generalizate. Si tratamentul este similar din punct de vedere medicamentos. Cand vine vorba de tratament prin psihoterapie, se recurge la terapie cognitiva, practici de relaxare. Si discutiile cu cineva care poate intelege situatia pacientului il pot sustine.

Daca si pe tine te preocupa moartea si o percepi cu frica, poate n-ar fi rau sa-ti faci niste controale medicale. Trebuie sa stii exact care este starea ta de sanatate. Dupa care, in functie de rezultate, sa incerci sa remediezi problemele care ti-au fost semnalate. Desigur, e de folos sa ceri ajutorul unui psihoterapeut.  Acesta poate sa te ajute sa-ti risipesti ingrijorarile si sa te concentrezi pe acele lucruri care iti sunt de folos si stau in puterea ta sa le faci.