Autofobia. Frica de a fi singur
Autofobia sau monofobia este frica de a fi singur. A fi singur, chiar si intr-un loc de obicei reconfortant, cum ar fi acasa, poate duce la anxietate severa pentru persoanele cu aceasta afectiune. Persoanele cu autofobie simt ca au nevoie de o alta persoana in jur pentru a fi in siguranta. Chiar si atunci cand o persoana cu autofobie stie ca este in siguranta fizica, poate trai cu frica de: spargatori, straini, sa se simta neiubita, nedorita, se teme de o problema medicala brusca sau cand aude zgomote neasteptate sau inexplicabile.
Care sunt simptomele autofobiei?
Simptomele autofobiei includ:
- ingrijorarea obsesiva de a fi singur
- frica de ceea ce s-ar putea intampla in timp ce e singur
- are senzatie de detasare de corp
- are tremuraturi, transpiratii, dureri toracice, ameteli, palpitatii, hiperventilatie si greata
- are un sentiment de groaza extrema
- are o dorinta coplesitoare de a fugi
- anxietate anticipativa
Ce cauzeaza autofobia?
Autofobia este o anxietate irationala care se dezvolta atunci cand o persoana se teme ca poate ajunge singura. Desi este posibil sa nu existe o amenintare reala de a fi singura, persoana respectiva nu va mai putea sa-si controleze simptomele. Este posibil ca persoana sa nu poata functiona normal pana cand nu se mai simte singura.
Cum este diagnosticata autofobia?
Autofobia este o fobie sau o tulburare bazata pe frica. Daca banuiti ca aveti autofobie, ar trebui sa mergeti la specialist pentru diagnosticare. Acesta va efectua o evaluare psihologica si va va solicita istoricul medical pentru a vedea daca o problema fizica va afecteaza sanatatea mintala. Dupa aceea, va efectua o evaluare psihologica. Aceasta presupune sa puna multe intrebari despre activitatile si sentimentele pe care le aveti.
Autofobia este considerata o fobie situationala. Aceasta inseamna ca singuratatea provoaca suferinta extrema. Pentru a fi diagnosticat cu autofobie, frica de a fi singur trebuie sa interfereze cu rutina zilnica. In unele cazuri, oamenii au mai multe fobii deodata. Asta face ca autofobia sa fie si mai dificila. Trebuie sa discutati cu medicul despre toate temerile pe care le aveti.
Cum se trateaza autofobia?
Persoanele cu autofobie sunt adesea tratate prin psihoterapie. Scopul este ca acest tratament sa le imbunatateasca calitatea vietii, astfel incat fobiile sa nu mai limiteze ceea ce sunt capabile sa faca in viata de zi cu zi. Terapeutul va lucra cu pacientul pentru a-i creste toleranta la singuratate pentru perioade de timp in crestere. Va folosi tehnici care il vor ajuta sa se confrunte cu fobia si sa se descurce singur intr-un mod constructiv. Va examina tiparul de gandire in jurul fobiei pe care acesta o are.
Medicamente
In majoritatea cazurilor, psihoterapia singura are succes in tratarea autofobiei. Dar uneori medicamentele pot fi utile pentru a ajuta la reducerea simptomelor unor pacienti, astfel incat sa se poata recupera prin psihoterapie. Specialistul poate prescrie medicamente la inceputul tratamentului. De asemenea, va poate instrui sa-l utilizati in situatii specifice sau rare, pe termen scurt.
Care este perspectiva?
Unii oameni se tem ca nu au o anumita persoana sau, uneori, nicio persoana, in imediata apropiere. Nevoia de proximitate variaza de la persoana la persoana; unii oameni cu autofobie simt nevoia sa se afle in aceeasi camera cu o alta persoana, dar pentru altii a fi in aceeasi casa sau cladire este in regula. Nevoia de a fi alaturi de altcineva impiedica autofobii sa duca o viata fericita si productiva, deoarece traiesc in mod constant cu frica de a fi singuri.
Daca credeti ca aveti autofobie, fiti siguri ca exista ajutor. Daca va respectati planul de tratament, recuperarea este posibila. Cu combinatia corecta de tratamente, veti invata mai bine sa va gestionati si sa va intelegeti reactiile, sentimentele si gandurile. Va asteptam la cabinetul de terapie scurta strategica pentru recuperare.