Acrofobia – poti sa scapi de teama de inaltimi daca te tratezi

Acrofobia este o fobie specifica (disconfort de spatiu si miscare) si se defineste prin teama exagerata de inaltimi. Majoritatea oamenilor au aceasta teama de inaltimi si cadere intr-o masura mai mare sau mai mica. Fobiile specifice au aceeasi etiologie si se trateaza in mod similar. Sunt cazuri de pacienti cu acrofobie care ajung sa aiba atacuri de panica atunci cand sunt la inaltime si sunt prea afectati de fobie si atac asa incat nu pot cobora singuri in siguranta. Aproximativ 2% din populatie sufera de acrofobie, suferinzii fiind in majoritate femei.

 

Cum apare acrofobia

In mod traditional s-a crezut ca acrofobia este provocata de o trauma sau de o conditionare deficitara (un obicei gresit). Noile cercetari pun sub semnul intrebarii aceste abordari si insista pe teoria non-asociativa. S-a descoperit ca atat oamenii cat si animalele nu se aventureaza in locuri inalte pentru ca le considera periculoase asa ca cercetatorii presupun ca teama de inaltimi este ceva cu care ne nastem. De aceea termenul de fobie este rezervat pentru cazurile de frica exagerata de inaltimi. Este posibil ca si functia vestibulara sa aiba o contributie in aceasta situatie, pentru ca o disfunctionalitate a acestia produce dezechilibru si ameteala, consecinte de care se lovesc frecvent persoanele cu acrofobie.

 

Cum se trateaza acrofobia

Ca in orice forma de afectiune anxioasa, in tratarea acrofobiei se foloseste medicatia dar si terapia. Forma clasica de terapie este cea de confruntare cu sursa fricii pana atunci cand starea de angoasa devine gestionabila. O forma noua de terapie este cea care utilizeaza realitatea virtuala. Daca pacientul are suficienta vointa sa inceapa procesul de recuperare si sa nu renunte pe parcurs, inseamna ca are sanse reale de vindecare. Fa chiar acum o programare la terapeut.

 

Clarificare

Vertijul este un termen folosit adesea gresit in situatia fricilor de inaltime. Vertijul este un fel de ameteala (ca si cum te-ai roti pe loc) si se poate manifesta atunci cand persoana se afla la inaltime, dar nu este teama de inaltime ci un disconfort temporar.