Stima de sine e necesara. Cum o cresti? Cum o temperezi?

stima

Stima de sine e un lucru pretios. Este acel ceva care vine din noi si ne da incredere in fortele proprii, ne spune ca avem potential sa facem lucruri deosebite, ca suntem frumosi si pretiosi exact asa cum suntem, ca meritam tot ce e mai bun. Ca grija fata de noi insine e un lucru normal si folositor. Problema cu stima de sine e ca se pierde repede si se castiga greu. Iar cand ajunge la un nivel inalt, se transforma in altceva.

Cum cresti stima de sine

Cele mai multe persoane au probleme cu stima de sine scazuta. La unele mai mult, la altele mai putin. Dar majoritatea ducem lipsa la acest capitol. Pentru ca nu mai avem timp sa ne limpezim gandurile. Pentru ca avem atentia concentrata in alta parte si ajungem sa ne neglijam pana si nevoile fundamentale. Pentru ca atunci cand ne uitam in oglinda nu ne vedem frumusetea, cand avem rezultate bune nu ne vedem inteligenta, etc. In schimb avem ochi sa vedem, sa tinem minte si sa ne chinuim sufletul cu tot ce nu reusim, tot ce nu iese asa cum ar trebui, cu toate vorbele rele care ajung la noi – intemeiat sau nu. Undeva pierdem echilibrul dintre lucrurile bune si cele rele care ne afecteaza viata. Si uitam cine suntem cu adevarat. Incepem sa ne vedem pe noi insine prin prisma celor care ne vorbesc de rau.

Asadar, ce ai de facut?

  • Sa intelegi ca esti o fiinta pretioasa. Ai valoare prin ceea ce e in tine (inzestrari, daruri, talent) nu prin ceea ce faci. Nu cersi de la altii ceea ce ai deja (valoare).
  • Orice om greseste, nu te condamna excesiv. Fii constient de greseala, indreapt-o atat cat poti, dupa care mergi mai departe. Nu te bloca in greseala.
  • Inceteaza sa te mai vezi cu ochii celor care nu te au la inima. Uneori relatiile dintre oameni sunt dificile, nu lasa asta sa te defineasca. Fii pozitiv(a)! Vorbeste de bine de tine dar si de ceilalti. Ceea ce accentuezi, aceea creste in fiinta ta. Dupa o vreme, vei vedea cat de multe lucruri se vor schimba (in tine si in ceilalti).
  • Cand ai un succes bucura-te cu toti cei dragi ai tai. Fa poze si pune-le intr-un album. Cand simti ca stima de sine se clatina, rasfoieste albumul ca sa-ti aduci aminte ca NU rateurile iti spun cine esti.

Cum temperezi stima de sine devenita mandrie

Exista si situatia contrarie: persoane care se cred atat de importante, atat de valoroase, atat de deosebite, etc. incat nu mai ajungi sa relationezi cu ele intr-un mod natural. Stima lor de sine e exacerbata. De la un sentiment normal si sanatos de apreciere de sine (eu sunt ok, tu esti ok) ajung la mandrie (numai eu sunt ok, tu nu esti). Mandria nu e starea de bucurie si de incredere (“acum chiar sunt mandru de mine, am reusit”) pe care o ai atunci cand reusesti sa faci ceva important pentru tine. Mandria este un sentiment daunator, te face egoist, distant, neplacut. E mult mai bine sa fii in ipostaza in care sa fie nevoie sa-ti cresti stima de sine, decat sa cobori de la nivelul de exacerbare.

Ce poti face cu aceasta problema?

  • Simplu fapt ca ti-ai dat seama ca ai confundat stima de sine cu mandria e un mare pas inainte.
  • Fa o lista cu toate motivele pentru care esti mandru si vezi exact care este aportul tau in fiecare. Vei fi surprins sa afli ca nu e deloc asa de mare precum ai crezut. Acum ai coborat printre muritorii de rand, nu-ti plange de mila.
  • Iesi din zona ta de confort – incepe sa cunosti oameni care au vieti complet diferite de a ta. Vei vedea ca bucuria are alta sursa si ca fericirea nu se poate cumpara.
  • Fa voluntariat o vreme ca sa vezi care sunt valorile care chiar sunt pretioase si nu trec de la un sezon la altul. Am spus “o vreme”, pentru ca daca vei face asta si vei intelege ce e de inteles, vei vrea sa continui ca parte a vietii tale.
  • Si uite asa dintr-o persoana rece si nesuferita vei ajunge una empatica, afectuoasa, cu stima sanatoasa de tine. O adevarata binecuvantare. Esti gata pentru toate acestea?

Daca ai incercat sa aplici cele mentionate mai sus si n-ai reusit sa ajungi la un nivel sanatos al stimei de sine, e indicat sa ceri ajutorul unui specialist care va analiza situatia ta particulara si iti va face recomandarile necesare. Noi iti dorim sa reusesti in toate planurile tale bune si folositoare.