Cum scapi de tristete?
In ultimii 2 ani multe persoane au experimentat tristetea intr-un mod mai profund si pe durate mai lungi decat altadata. Unii au pierdut persoane dragi, altii au pierdut relatii importante sau sanatatea, locul de munca, locuinta sau bunuri materiale importante. Perceptia generala este ca ultimii 2 ani au fost o pierdere, pentru ca putine lucruri se mai pot recupera iar vietile noastre nu mai pot fi ca inainte de pandemie. Si e adevarat ca nu mai pot fi la fel, multe lucruri fundamentale s-au schimbat. Dar asta nu inseamna ca nu mai putem avea bucurie in vietile noastre. Fara bucurie si speranta nu putem trai, ne adancim in depresie si alte boli vor veni odata cu ea. Asa ca trebuie sa gasim motive sa fim bucurosi ca sa ne putem continua vietile.
O schimbare de atitudine: fiti multumitori
Majoritatea suntem nemultumiti de ceea ce suntem, ce facem, ce avem, etc. Nimic nu e suficient de bun, de frumos, de eficient. Asta am invatat din cultura in care am trait pana acum si e un lucru care trebuie schimbat fundamental. Trebuie sa invatam sa fim multumitori pentru tot ce suntem si avem. Asa punem frana vietii de pana acum si incepem o noua viata care are sanse, ca in universul nostru personal, sa ne tihneasca. Adevarul e ca nu ne trebuie mult pentru o viata decenta. Daca veti privi cu atentie la propria viata veti vedea ca asa stau lucrurile. Invatati sa multumiti pentru ce vi se ofera si la randul vostru sa oferiti tot ce puteti din tot sufletul.
O schimbare de obisnuinte: desprindeti-va de social media
Social media nu mai inseamna demult usurinta in comunicare. Inseamna locuri in care sa ne afisam asa cum nu suntem. Acolo suntem falsi, laudarosi, dorim sa impresionam, ne consumam timpul si energia, ne incarcam negativ. La fel se intampla si cu privitul la tv, timp pierdut si incare negativa. In plus mai aflam si grozaviile care se petrec langa noi sau cine stie in ce loc din lume. Nu ne trebuie asa ceva. Ne epuizeaza si ne intristeaza. In timpul respectiv am putea face altceva, ceva folositor. Sa ne apropiem de familie, sa construim relatii solide cu cei din jur, sa invatam si sa facem lucruri practice, de folos jn viata de zi cu zi. In fel acesta ne dam seama cine suntem, cine sunt oamenii importanti, ce trebuie facut pentru un trai echilibrat.
Redescoperirea de sine si nevoile sufletului
In momentul in care lucrurile care inainte erau haotice si contra cronometru incep acum sa se aseze iti dai seama cine esti. Ce anume trebuie sa corectezi, ce anume trebuie sa cultivi la tine insuti si in raport cu ceilalti. Practic, viata ta capata sens. Altul decat cel pe care l-ai crezut pana acum. Dar ca sa ajungi pana aici, trebuie sa vrei din tot sufletul aceasta schimbare pe care ti-o propunem. Schimbarile nu sunt usoare, sunt solicitante ca energie si timp investit in ele. Dar odata ajuns la capatul drumului vei vedea ca toata osteneala a meritat.
Daca iti dai seama ca nu poti face schimbari singur, cere ajutor cuiva drag sau unui psihoterapeut. In doi va fi mai usor de parcurs drumul.
Refuzul schimbarii inseamna depresie, medicamente, adictii si multe alte probleme. Sigur nu le vrei.
Cere ajutor ca sa transformi tristetea in bucurie si sa poti avea o viata tihnita si cu sens. Chiar si in vremurile tulburi pe care le traim.