Conflictul interior. Tensiuni, compromisuri si repere etice

conflictul interior

Cu siguranta ai auzit vorbindu-se despre conflicte, fie ele in familii, intre colegi, intre prieteni sau chiar intre tari. Nu trece o zi fara conflicte, din pacate. Dar stiai ca exista si un conflict interior? Conflictul interior este chiar mai dureros decat cel exterior, care se petrece in afara propriei persoane. Ce este si cum se declanseaza un astfel de conflict? Poti face ceva ca sa eviti o astfel de situatie? Cum stii ca traiesti un conflict interior? Haideti sa aflam.

Ce este si cine este expus conflictului interior?

Conflictul interior este o stare tensionata declansata de presiunea luarii unei decizii. Cu totii suntem pusi in fata luarii unor decizii. Unele privesc viata personala, altele viata profesionala, parcursul nostru ca persoane adulte si mature. Asta nu inseamna ca cei mici nu pot avea conflicte interioare. Un exemplu de situatie in care copiii sufera din cauza conflictului interior este atunci cand parintii divorteaza iar copiii trebuie sa decida cu cine urmeaza sa stea, desi isi iubesc ambii parinti. Cel mai adesea, in cazul lor, hotaraste un judecator sau serviciul de protectie a copilului. Dar asta nu inseamna ca cei mici nu trec prin aceasta stare conflictuala interioara. Exista riscul ca aceasta sa provoace traume pe care copiii sa le poarte cu ei pana la varsta adulta.

Compromisul si conflictul interior

Un alt exemplu de situatie care declanseaza un conflict interior, de data aceasta la adulti, este legata de munca. Sa presupunem ca ai mare nevoie de un loc de munca pentru a-ti intretine familia dar ti se cere sa faci anumite compromisuri pe care tu nu vrei sa le faci. Ce anume decizi? Iti pastrezi constiinta curata sau asiguri nevoile familiei tale? E greu de decis, pentru ca un adult este chemat sa faca ambele lucruri. Insa, daca alegi sa faci un compromis, nu vei avea liniste. Vei trai permanent cu un astfel de conflict interior care te va priva de odihna noaptea, de eficienta si buna comunicare in cursul zilei. Decizia de compromis se va rasfrange asupra starii tale generale si asupra armoniei din familia ta. Pentru ca nu suntem facuti sa traim cu conflicte de niciun fel.

Reperele etice si conflictul interior

Tinerii sunt poate cei mai expusi situatiilor conflictuale interioare. Pentru ca ei abia isi formeaza principiile de viata, etica de munca sau de invatare, abia incep sa construiasca relatii serioase si de durata intre ei. Ei inteleg ce este conflictul interior si cum pot iesi din el pe masura ce-l traiesc. Dar dupa ce il depasesc si invata ceva din el, devin mai maturi, mai atenti, mai etici.

Inconstanta in decizii si in comportament

Dupa cum vedeti, conflictul interior are de-a face cu o multime de situatii cotidiene. Are de-a face cu deciziile pe care le luam sau pe care nu le luam desi ar trebui. Are de-a face cu compromisuri si cu principii. In termeni de specialitate conflictul interior se numeste disonanta cognitiva. Atunci cand treci printr-o perioada de conflict interior deciziile tale sunt inconstante, pentru ca nu stii ce sa faci in respectiva situatie. Practic, bajbai in gasirea caii pe care sa mergi si sa fii multumit cu propria decizie. Aceasta inconstanta poate fi foarte daunatoare atunci cand vine vorba de felul in care te privesc persoanele din jurul tau. Ajung sa nu mai stie ce sa creada despre tine. Odata ce te-ai lamurit si ai luat o decizie trebuie sa inveti sa traiesti cu ea si de fiecare data sa decizi la fel.