Sfaturi pentru a reduce costul psihologic al divortului asupra copiilor

Pe masura ce casnicia se deterioreaza, unii parinti isi pun intrebari de genul „ar trebui sa ramanem impreuna pentru copii?”.  Alti parinti considera ca divortul este singura lor optiune si se ingrijoreaza mult cu privire la modul in care copiii vor face fata divortului. Care sunt efectele psihologice ale divortului asupra copiilor? Depinde. Divortul este stresant pentru toti copiii, dar unii copii revin mai repede decat altii. Vestea buna este ca parintii pot lua masuri pentru a reduce efectele psihologice ale divortului asupra copiilor.  

De ce primul an este cel mai greu

Cercetarile au descoperit ca cei mici se lupta cel mai mult in primul an sau doi dupa divort. Este posibil ca ei sa experimenteze suferinta, furie, anxietate si neincredere.

Dar multi copii par sa-si revina. Se obisnuiesc cu schimbarile din rutina lor zilnica si se simt confortabil cu aranjamentele lor de viata. Altii, insa, nu par revina niciodata la „normal”. Acest procent mic de copii se poate confrunta cu probleme continue – posibil chiar de-a lungul vietii – dupa divortul parintilor lor.

Impactul emotional al divortului

Divortul creeaza tulburari emotionale pentru intreaga familie, dar pentru copii, situatia poate fi destul de infricosatoare, confuza si frustranta:

  • Copiii mici se lupta adesea sa inteleaga de ce trebuie sa duca la doua case. S-ar putea sa-si faca griji ca, daca parintii lor nu se mai iubesc, atunci parintii lor ar putea inceta sa-i iubeasca si pe ei.
  • Copiii de varta scolara ar putea sa-si faca griji ca divortul parintilor este din vina lor. S-ar putea sa se teama ca s-au purtat urat sau pot presupune ca au facut ceva gresit.
  • Adolescentii pot deveni destul de furiosi in legatura cu divortul si schimbarile pe care acesta le creeaza. Ei pot invinovati pe unul dintre parinti pentru desfacerea casatoriei sau îi pot supara pe ambii parinti pentru tulburarile din familie.
  • In circumstante extreme, un copil se poate simti usurat de separare – daca un divort inseamna mai putine certuri si mai putin stres.

Stresul legat de divort

Divortul inseamna, de obicei, ca cei mici pierd contactul zilnic cu un parinte – cel mai adesea cu tatii. Scaderea contactului afecteaza legatura parinte-copil si, conform unei lucrari publicate in 2014, cercetatorii au descoperit ca multi copii se simt mai putin apropiati de tatii lor dupa divort. 

Divortul afecteaza, de asemenea, relatia copilului cu parintele la care se afla in custodie – cel mai adesea mamele. Se raporteaza adesea niveluri mai ridicate de stres asociate cu un singur parinte. Un studiu publicat in 2013 a sugerat ca mamele sunt adesea mai putin afectuoase si rabdatoare dupa divort. In plus, disciplina lor devine mai putin consistenta si mai putin eficienta

Pentru unii copii, separarea parintilor nu este cea mai grea parte. In schimb, factorii de stres insotitori sunt cei care fac divortul cel mai dificil. Schimbarea scolii, mutarea intr-o casa noua si locuirea cu un parinte singur care se simte putin mai slabit – sunt doar cativa dintre factorii de stres suplimentari care fac divortul dificil. 

Dificultatile financiare sunt, de asemenea, frecvente dupa divort. Multe familii trebuie sa se mute in locuinte mai mici sau sa schimbe cartierele si au adesea mai putine resurse materiale.

Riscurile cu care se confrunta familiile

Multi copii suporta schimbari continue in dinamica lor familiala. Aparitia unui parinte vitreg si, eventual, a mai multor frati vitregi poate fi o alta mare ajustare. Si destul de des ambii parinti se recasatoresc, ceea ce inseamna multe schimbari pentru copii. Rata de esec pentru a doua casatorie este chiar mai mare decat pentru primele casatorii. Sunt multi care se se confrunta cu mai multe separari si divorturi de-a lungul anilor.

  • Probleme de sanatate mintala. Divortul poate creste riscul de probleme de sanatate mintala la copii si adolescenti. Indiferent de varsta, sex si cultura, copiii parintilor divortati se confrunta cu probleme psihologice crescute. Divortul poate declansa o tulburare de adaptare la copii care se rezolva in cateva luni. Dar, studiile au descoperit, de asemenea, ca ratele depresiei si anxietatii sunt mai mari la copiii cu parinti divortati.
  • Probleme de comportament. Copiii din familii divortate pot intampina mai multe probleme de exteriorizare, cum ar fi tulburari de conduita, delincventa si comportament impulsiv in comparatie cu copiii din familii cu doi parinti.
  • Performanta academica slaba. Copiii din familii divortate nu au intotdeauna rezultate la fel de bune din punct de vedere academic. Un studiu publicat in 2019 a sugerat ca copiii din familii divortate au avut tendinta de a avea probleme cu scoala daca divortul a fost neasteptat.
  • Comportamente de asumare de riscuri. Adolescentii cu parinti divortati sunt mai susceptibili la a se angaja in comportamente riscante, cum ar fi consumul de droguri, alcool, tutun si activitati sexuale timpurii. In Statele Unite exista studii care spun ca adolescentii cu parinti divortati consuma alcool mai devreme si raporteaza un consum mai mare de alcool, marijuana, tutun si droguri decat colegii lor. Adolescentii ai caror parinti au divortat cand aveau varsta de 5 ani sau mai mici prezentau un risc deosebit de mare de a deveni activi sexual inainte de varsta de 16 ani, potrivit unui studiu publicat in 2010. Separarea de tati a fost, de asemenea, asociata cu un numar mai mare de parteneri sexuali in timpul adolescenta. 

Ajutati copiii sa se adapteze

Adultii care au experimentat divortul in copilarie pot avea mai multe dificultati in relatiile de cuplu. Ratele de divort sunt mai mari pentru persoanele ai caror parinti au divortat. Parintii joaca un rol major in modul in care copiii se adapteaza la un divort. 

Iata cateva strategii care pot reduce impactul psihologic pe care divortul îl are asupra copiilor:

  • Co-Parinte Pasnic. S-a demonstrat ca certurile intense intre parinti sporesc suferinta copiilor. Ostilitatea deschisa, cum ar fi tipetele si amenintarea reciproca a fost legata de probleme de comportament la copii. Si tensiunea minora poate creste suferinta copilului. Daca te lupti sa fii parinte impreuna cu fostul tau sot, cauta ajutor profesional.
  • Evitati sa puneti copiii la mijloc. A le cere copiilor sa aleaga ce parinte le place cel mai mult sau a le oferi mesaje pe care sa le transmita altor parinti nu este potrivit. Copiii care se trezesc prinsi la mijloc sunt mai predispusi sa experimenteze depresie si anxietate.
  • Mentine relatii sanatoase. Comunicarea pozitiva, caldura parinteasca si nivelurile scazute de conflict ii pot ajuta pe copii sa se adapteze mai bine la divort. S-a demonstrat ca o relatie sanatoasa parinte-copil ii ajuta pe copii sa-si dezvolte o mai mare stima de sine si o performanta scolara mai buna dupa divort.
  • Folositi o disciplina consecventa. Stabiliti reguli adecvate varstei si urmati-le cu consecventa atunci cand este necesar. Un studiu publicat in 2011 a aratat ca disciplina eficienta dupa divort a redus delincventa si a imbunatatit performanta academica.
  • Monitorizati indeaproape adolescentii. Atunci cand parintii acorda o atentie deosebita la ce fac adolescentii si cu cine isi petrec timpul, adolescentii sunt mai putin susceptibili le a prezenta probleme de comportament dupa un divort. Aceasta inseamna un risc redus de a fi tentat sa foloseasca alcool sau droguri si sa aiba probleme academice.
  • Dati putere copiilor voastri. Copiii care se indoiesc de capacitatea lor de a face fata schimbarilor si cei care se vad victime neajutorate au mai multe sanse sa se confrunte cu probleme de sanatate mintala. Invatati-va copilul ca, desi este dificil sa se confrunte cu divortul, el are puterea sa faca asta.
  • Predati abilitati de coping. Copiii cu strategii active de coping, cum ar fi abilitatile de rezolvare a problemelor si abilitatile de restructurare cognitiva, se adapteaza mai bine la divort. Invatati-va copilul cum sa-si gestioneze gandurile, sentimentele si comportamentele intr-un mod sanatos.
  • Ajutati-va copiii sa se simta în siguranta. Frica de abandon si ingrijorarile cu privire la viitor pot provoca multa anxietate. Ajutati-va copilul sa se simta iubit si in siguranta. Astfel diminuati riscul ca el sa aiba probleme de sanatate mintala.
  • Cautati educatia parintilor. Exista multe programe disponibile pentru a ajuta la reducerea impactului pe care divortul il are asupra copiilor. Parintilor li se predau abilitati si strategii de co-parenting pentru a-i ajuta pe copii sa faca fata noilor situatii.
  • Obtineti ajutor profesional. Reducerea nivelului de stres poate fi esentiala in a va ajuta copilul. Practicati auto-ingrijirea si luati in considerare psihoterapia sau alte resurse care sa va ajute sa va adaptati la schimbarile din familia voastra.

Cand sa cautati ajutor pentru copilul vostru

In ciuda faptului ca divortul este dificil, ramanerea impreuna de dragul copiilor nu pare sa fie cea mai buna optiune. Copiii care traiesc in case cu multe certuri, ostilitate si nemultumire pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta probleme de sanatate mintala si probleme de comportament.

In consecinta, in urma unei despartiri intre parinti, este normal ca cei mici sa se lupte cu sentimente confuze si tulburari de comportament. Daca problemele persista, cautati ajutor profesional. Incepeti prin a vorbi cu medicul pediatru al copilului. Va poate recomanda psihoterapia sau alte modalitati de ajutor – psihoterapia scurta stategica va poate fi de un real folos. Este rapida si se ocupa de rezolvarea problemei pe care o aveti in mod personalizat.

Terapia individuala poate ajuta copilul sa-si rezolve emotiile. Terapia familiala poate fi, de asemenea, recomandata pentru a aborda schimbarile in dinamica familiei.