Sfaturi pentru construirea unei relatii sanatoase part I
Vrei sa te simti iubit si conectat cu partenerul tau? Aceste sfaturi va pot ajuta sa construiti si sa pastrati o relatie romantica sanatoasa, fericita si satisfacatoare.
Construirea unei relatii sanatoase
Toate relatiile romantice trec prin suisuri si coborasuri si toate necesita munca, angajament si dorinta de a se adapta si schimba cu partenerul tau. Dar indiferent daca relatia voastra este abia la inceput sau daca sunteti impreuna de ani de zile, exista pasi pe care ii puteti face pentru a construi o relatie sanatoasa. Chiar daca ati experimentat o multime de relatii esuate in trecut sau v-ati luptat sa reaprindeti focul romantismului in relatia dvs. actuala, puteti gasi modalitati de a ramane conectat, de a gasi implinire si de a va bucura de fericirea de durata.
Ce face o relatie sanatoasa?
Fiecare relatie este unica, iar oamenii vin impreuna din multe motive. O parte a ceea ce defineste o relatie sanatoasa este impartasirea unui obiectiv comun cu privire la ceea ce vrei sa fie relatia si unde vrei sa ajunga. Asta este un lucru pe care il vei sti doar vorbind profund si sincer cu partenerul tau.
Cu toate acestea, exista si unele caracteristici pe care majoritatea relatiilor sanatoase le au in comun. Cunoasterea acestor principii de baza va poate ajuta sa va mentineti relatia semnificativa, implinita si incitanta, indiferent de obiectivele la care lucrati sau de provocarile cu care va confruntati.
Mentineti o conexiune emotionala semnificativa unul cu celalalt
Fiecare il face pe celalalt sa se simta iubit si implinit emotional. Exista o diferenta intre a fi iubit si a te simti iubit. Cand te simti iubit, te face sa te simti acceptat si apreciat de partenerul tau, ca si cum cineva te intelege cu adevarat. Unele relatii se blocheaza in coexistenta pasnica, dar fara ca partenerii sa relationeze cu adevarat unul cu celalalt din punct de vedere emotional. In timp ce uniunea poate parea stabila la suprafata, lipsa implicarii continue si a conexiunii emotionale serveste doar la adaugarea distantei dintre doua persoane.
Nu-ti fie frica de dezacord (respectuos)
Unele cupluri vorbesc lucrurile in liniste, in timp ce altele isi pot ridica vocea si nu sunt de acord cu pasiune. Cheia intr-o relatie puternica este sa nu-ti fie frica de conflict. Trebuie sa te simti in siguranta pentru a exprima lucruri care te deranjeaza fara teama de razbunare si sa fii capabil sa rezolvi conflictul fara umilire, degradare sau insistand ca ai dreptate.
Mentine relatiile si interesele exterioare vii
In ciuda pretentiilor fictiunii romantice sau a filmelor, nicio persoana nu poate satisface toate nevoile pe care le ai. De fapt, sa astepti prea mult de la partenerul tau poate pune presiune nesanatoasa asupra relatiei voastre. Pentru a stimula si imbogati relatia ta romantica, este important sa-ti sustii propria identitate in afara relatiei, sa pastrezi legaturile cu familia si prietenii si sa-ti pastrezi hobby-urile si interesele.
Comunicati deschis si sincer
O buna comunicare este cheia oricarei relatii. Cand ambii oameni stiu ce isi doresc de la relatie si se simt confortabil sa-si exprime nevoile, temerile si dorintele, aceasta poate creste increderea si intareste legatura dintre voi.
A te indragosti vs. a ramane indragostit
Pentru majoritatea oamenilor indragostirea pare de obicei sa se intample. Sa ramai indragostit – sau sa pastrezi acea experienta de „indragostire” – necesita angajament si munca. Cu toate acestea, avand in vedere recompensele sale, merita efortul. O relatie romantica sanatoasa si sigura poate servi ca o sursa continua de sprijin si fericire in viata ta, in momente bune si rele, intarind toate aspectele bunastarii tale. Luand masuri acum pentru a-ti pastra sau reaprinde experienta de indragostire, poti construi o relatie semnificativa care sa dureze – chiar si pentru o viata intreaga.
Multe cupluri se concentreaza asupra relatiei lor doar atunci cand exista probleme specifice de depasit. Odata ce problemele au fost rezolvate, deseori isi indreapta atentia catre cariere, copii sau alte interese. Cu toate acestea, relatiile romantice necesita atentie si angajament continuu pentru ca dragostea sa infloreasca. Atata timp cat sanatatea unei relatii romantice ramane importanta pentru tine, va necesita atentia si efortul tau. Identificarea si remedierea unei mici probleme din relatia voastra acum poate ajuta la prevenirea ca aceasta sa devina una mult mai mare mai tarziu.
Urmatoarele sfaturi va pot ajuta sa pastrati acea experienta de indragostire si sa va mentineti relatia romantica sanatoasa.
Sfat 1: Petreceti timp de calitate fata in fata
Va indragostiti uitandu-va si ascultandu-va unul pe celalalt. Daca continui sa privesti si sa asculti partenerul in acelasi mod atent, poti sustine experienta indragostirii pe termen lung. Probabil ca ai amintiri frumoase despre cand te-ai intalnit pentru prima data cu persoana iubita. Totul parea nou si incitant si probabil ati petrecut ore intregi doar discutand sau venind cu lucruri noi si interesante de incercat. Cu toate acestea, cerintele legate de munca, familie, alte obligatii si nevoia pe care o avem cu totii de timp pentru noi insine, ne pot ingreuna situatia si ne fac sa nu mai gasim timp pentru a-l petrece impreuna cu partenerul.
Multe cupluri descopera ca contactul fata in fata din primele zile de intalnire este inlocuit treptat de mesaje scrise in graba. Comunicarea digitala este excelenta pentru anumite scopuri, dar nu are un impact pozitiv asupra creierului si sistemului nervos, in acelasi mod ca si comunicarea fata in fata. Sa trimiti un mesaj partenerului tau spunand „te iubesc” este grozav, dar daca te uiti rar la el sau nu ai timp sa stai impreuna cu el, va incepe sa creada ca nu ii intelegi sau ca nu il apreciezi. Asa veti deveni mai distantati sau mai deconectati ca si cuplu. Indiciile emotionale de care amandoi aveti nevoie pentru a va simti iubiti pot fi transmise doar in persoana, asa ca, indiferent cat de plina devine viata, este important sa va faceti timp pentru a-l petrece impreuna.
Angajati-va sa petreceti un timp de calitate impreuna in mod regulat
Indiferent cat de ocupat ai fi, fa-ti cateva minute in fiecare zi pentru a-ti lasa deoparte dispozitivele electronice, nu te mai gandi la alte lucruri si concentreaza-te cu adevarat pe partenerul tau si conecteaza-te cu el. Gasiti ceva ce va place sa faceti impreuna, fie ca este un hobby comun, curs de dans, plimbare zilnica sau pur si simplu sa stati impreuna la o ceasca de cafea dimineata.
Incercati ceva nou impreuna
A face lucruri noi impreuna poate fi o modalitate distractiva de a va conecta si de a mentine lucrurile interesante. Poate fi ceva simplu: sa incerci un nou restaurant sau sa mergi intr-o excursie de o zi intr-un loc in care nu ai mai fost niciodata.
Concentreaza-te pe a va distra impreuna
Cuplurile sunt adesea mai distractive si jucause in primele etape ale unei relatii. Aceasta atitudine jucausa poate fi uneori uitata, pe masura ce provocarile vietii sau resentimente incep sa stea in cale. Pastrarea simtului umorului te poate ajuta sa treci peste momente grele, sa reduci stresul si sa rezolvi problemele mai usor. Gandeste-te la modalitati jucause de a-ti surprinde partenerul, cum ar fi sa aduci flori acasa sau sa rezervi in mod neasteptat o masa la restaurantul preferat. Jocul cu animalele de companie sau cu copiii mici va poate ajuta sa va reconectati cu latura jucausa a propriei personalitati.
Faceti impreuna lucruri care ii avantajeaza pe altii
Una dintre cele mai puternice modalitati de a ramane aproape si conectati este sa va concentrati impreuna pe ceva ce apreciati, in afara relatiei dintre voi. Voluntariatul pentru o cauza, un proiect sau o munca comunitara care are sens pentru amandoi poate mentine o relatie proaspata si interesanta. De asemenea, va poate expune pe amandoi la oameni si idei noi, va poate oferi sansa de a aborda noi provocari impreuna si va poate oferi modalitati noi de a interactiona unul cu celalalt.
Pe langa faptul ca ajuta la ameliorarea stresului, anxietatii si depresiei, a face lucruri in folosul altora ofera o placere imensa.
Sfatul 2: Ramaneti conectat prin comunicare
O buna comunicare este o parte fundamentala a unei relatii sanatoase. Cand experimentezi o conexiune emotionala pozitiva cu partenerul tau, te simti in siguranta si fericit. Cand oamenii inceteaza sa comunice bine, ei inceteaza sa relationeze bine, iar perioadele de schimbare sau de stres pot afecta serios relatiile. Poate suna simplist, dar atata timp cat comunici, de obicei poti rezolva orice problema cu care te confrunti.
Spune-i partenerului tau de ce ai nevoie, nu-l face sa ghiceasca
Nu este intotdeauna usor sa vorbesti despre ceea ce ai nevoie. In primul rand, multi dintre noi nu petrec suficient timp gandindu-se la ceea ce este cu adevarat important intr-o relatie. Si chiar daca stii de ce ai nevoie, vorbirea despre asta te poate face sa te simti vulnerabil, jenat sau chiar rusinat. Dar uita-te la asta din punctul de vedere al partenerului tau. A oferi confort si intelegere cuiva pe care il iubesti este o placere, nu o povara.
Daca va cunoasteti de ceva vreme, puteti presupune ca partenerul dvs. are o idee destul de buna despre ceea ce ganditi si aveti nevoie. Cu toate acestea, partenerul nu este un cititor de minti. Desi poate avea o idee, este mult mai sanatos sa-ti exprimi nevoile direct pentru a evita orice confuzie.
Partenerul poate simti ceva, dar s-ar putea sa nu fie ceea ce ai nevoie. In plus, oamenii se schimba si ceea ce aveai nevoie si iti doreai acum cinci ani, de exemplu, poate fi foarte diferit de ceea ce vrei acum. Asa ca, in loc sa lasi resentimentele, neintelegerea sau furia sa creasca atunci cand partenerul tau greseste continuu, obisnuieste-te sa-i spui exact ce ai nevoie.
Ia nota de indiciile nonverbale ale partenerului tau
O mare parte din comunicarea noastra este transmisa prin ceea ce nu spunem. Indiciile nonverbale, care includ contactul vizual, tonul vocii, postura si gesturi precum aplecarea inainte, incrucisarea bratelor sau atingerea mainii cuiva, comunica mult mai mult decat cuvintele.
Cand poti intelege indiciile nonverbale sau „limbajul corpului” partenerului tau, vei putea spune cum se simte cu adevarat si vei putea raspunde in consecinta. Pentru ca o relatie sa functioneze bine, fiecare persoana trebuie sa-si inteleaga indiciile nonverbale proprii si ale partenerului. Raspunsurile partenerului tau pot fi diferite de ale tale. De exemplu, o persoana ar putea gasi o imbratisare dupa o zi stresanta un mod de comunicare iubitor, in timp ce alta ar putea dori doar sa faca o plimbare impreuna sau sa stea si sa discute.
De asemenea, este important sa te asiguri ca ceea ce spui se potriveste cu limbajul tau corporal. Daca spui „sunt bine”, dar strangi din dinti si privesti in alta parte, atunci corpul tau indica clar ca esti orice in afara de „bine”.
Atunci cand experimentezi indicii emotionale pozitive de la partenerul tau, te simti iubit si fericit, iar cand trimiti indicii emotionale pozitive, partenerul tau se simte la fel. Cand incetati sa va interesati de emotiile proprii sau ale partenerului dvs., veti deteriora conexiunea dintre voi si capacitatea de a comunica va avea de suferit, mai ales in perioadele stresante.
Fii un bun ascultator
Desi in societatea noastra se pune mare accent pe vorbire, daca poti invata sa asculti intr-un mod care sa faca o alta persoana sa se simta apreciata si inteleasa, poti construi o legatura mai profunda si mai puternica intre voi.
Exista o mare diferenta intre a asculta in acest fel si pur si simplu a auzi. Cand asculti cu adevarat – cand esti implicat in ceea ce se spune – vei auzi intonatiile subtile din vocea partenerului tau care iti spune cum se simte cu adevarat si emotiile pe care incearca sa le comunice. A fi un bun ascultator nu inseamna ca trebuie sa fii de acord cu partenerul tau sau sa te razgandesti. Dar asa gasiti puncte de vedere comune care va pot ajuta sa rezolvati conflictul.
Gestionati stresul
Cand esti stresat sau coplesit emotional ai mai multe sanse sa-ti citesti gresit partenerul, sa trimiti semnale nonverbale confuze sau dezamagitoare sau sa te abandonezi in modele de comportament nesanatoase. Cat de des ai fost stresat si ai spus sau facut ceva ce ai regretat mai tarziu?
Daca puteti invata sa gestionati rapid stresul si sa reveniti la o stare de calm, nu numai ca veti evita astfel de regrete, dar veti evita conflictele si neintelegerile – si chiar va veti ajuta sa va calmati partenerul atunci cand este necesar.
Pentru moment ne oprim aici, pentru ca aveti multe informatii de digerat si aplicat. Dar vom continua cu alte recomandari si sfaturi intr-un material viitor.
Daca aveti dificultati in relatia de cuplu si aveti nevoie de ajutor rapid, ne gasiti oricand la cabinet. Sunt disponibile chiar si sedinte de terapie de cuplu online – discret si eficient. Nu amanati, cereti ajutor!