Ce anume face ca o relatie sa fie sanatoasa?

 

Un lucru pe care il au in comun relatiile sanatoase este adaptabilitatea, spun specialistii americani. Se adapteaza la circumstante si la faptul ca ne schimbam mereu si trecem prin diferite faze ale vietii. 

Iata si alte caracteristici ale relatiilor sanatoase.

Comunicarea deschisa

Partenerii din relatiile sanatoase vorbesc de obicei despre lucrurile care se intampla in viatile lor: reusite, esecuri si tot ce exista intre ele. Ar trebui sa va simtiti confortabil vorbind despre orice problema care apare, de la lucruri care se intampla in viata de zi cu zi, cum ar fi stresul muncii sau prietenii, pana la probleme mai grave, cum ar fi simptome de boli mintale sau probleme financiare. Chiar daca au o parere diferita, asculta fara a judeca si apoi isi impartasesc perspectivele. Comunicarea functioneaza in ambele sensuri. Este important sa stiti si ca partenerul isi va exprima propriile preocupari sau ganduri pe masura ce acestea vor aparea.

 Increderea

Increderea implica onestitate si integritate. Nu pastrati secrete unul fata de celalalt. Cand sunteti separati, nu va veti face niciun fel de griji. Dar increderea merge dincolo de a crede ca nu te va insela sau nu te va minti. Inseamna ca va simtiti in siguranta si confortabil cu partenerul si stiti ca nu va va face rau fizic sau emotional. Stiti ca are in vedere interesele voastre, ca te respecta suficient de mult incat sa te incurajeze sa faci propriile alegeri.

Pastrarea identitatii

Relatiile sanatoase sunt cel mai bine descrise ca fiind interdependente. Interdependenta inseamna ca va bazati unul pe celalalt pentru sprijin reciproc, dar ca va pastrati identitatea ca individ unic. Cu alte cuvinte, relatia este echilibrata. Stii ca ai aprobarea si dragostea partenerului, dar stima de sine nu depinde de ele. Desi sunteti acolo unul pentru celalalt, nu depindeti unul de celalalt pentru a va satisface toate nevoile. Aveti in continuare prieteni si conexiuni oneste in afara relatiei si petreceti timp urmarindu-va propriile interese si hobby-uri.

Curiozitatea

O caracteristica cheie a iubirii sanatoase pe termen lung este curiozitatea. Aceasta inseamna ca sunteti interesati de gandurile, obiectivele si viata partenerului de zi cu zi. Vreti sa-i vedeti cum devin cei mai buni. Nu sunteti fixati pe cine erau sau pe cine credeti ca ar trebui sa fie.  

Curiozitatea inseamna ca sunteti dispusi sa luati in considerare sau sa discutati despre modificarile aduse structurii relatiei existente daca devin mai putin satisfacatoare. Implica si realism. Il vezi pe partener pentru cine este cu adevarat si iti pasa de acea persoana, nu vezi o versiune idealizata a acestuia.

Timp separat

Majoritatea persoanelor in relatii sanatoase acorda prioritate petrecerii timpului impreuna, desi cantitatea de timp pe care o petreceti impreuna poate varia in functie de nevoile personale, munca si alte angajamente.

Dar trebuie sa recunosti si nevoia de spatiu si timp personal, pe cont propriu. Poate petreceti acest timp relaxandu-va solo, urmarind un hobby sau vazand prieteni sau familia extinsa. Orice ati face, nu trebuie sa petreceti fiecare moment impreuna sau sa credeti ca relatia voastra sufera atunci cand petreceti ceva timp separat unul de celalalt.

Distractie si spontaneitate

Este important sa va faceti timp pentru distractie si spontaneitate atunci cand starea de spirit este potrivita. Daca puteti glumi si rade impreuna, acesta este un semn bun. Uneori, provocarile vietii sau suferinta ar putea sa va afecteze pe unul sau pe amandoi. Acest lucru poate schimba temporar tonul relatiei dintre voi si poate face dificila relationarea in modul cu care v-ati obisnuit. Dar a putea sa va relaxati impreuna ajuta la ameliorarea tensiunii, chiar si pe termen scurt si va intareste relatia chiar si in perioadele dificile.

Intimitatea fizica

Intimitatea se refera adesea la sex, dar nu intotdeauna. Nu toata lumea isi doreste sex atunci cand vine vorba de intimitate. Relatia poate fi in continuare sanatoasa fara aceasta dorinta – atata timp cat va intelegeti nevoile. Daca niciunul dintre voi nu are interes pentru sex, intimitatea fizica ar putea implica sarutarea, imbratisarea, alinarea si dormitul impreuna. Indiferent de tipul de intimitate pe care il impartasiti, conectarea fizica si legatura dintre voi sunt importante.

Daca va bucurati amandoi de sex, relatia fizica este cel mai probabil sanatoasa atunci cand:

  • Va simtiti confortabil vorbind despre sex
  • Va puteti rezolva pozitiv respingerea
  • Puteti discuta despre dorinte
  • Respectati granitele sexuale

Lucrati in echipa

O relatie puternica poate fi considerata o echipa. Lucrati impreuna si va sustineti reciproc, chiar si atunci cand aveti obiective care nu sunt exact aceleasi.Pe scurt, va asigurati spatele unul altuia. Stiti ca puteti apela la partener cand ai lupte de dus si esti intotdeauna gata sa oferi ajutor atunci cand are nevoie de tine.

Rezolvarea conflictului

Chiar si intr-o relatie sanatoasa veti avea dezacorduri ocazionale si va veti simti frustrati sau suparati unul pe celalalt. Este complet normal. Nu inseamna ca relatia a devenit nesanatoasa. Ceea ce conteaza este modul in care abordati conflictul. Daca puteti vorbi despre diferentele dintre voi politicos, onest si cu respect, suneti pe drumul cel bun. Partenerii care abordeaza conflictul fara judecata sau dispret pot gasi adesea un compromis sau o solutie.

Daca intampinati greutati, puteti oricand apela la un psihoterapeut care sa gaeasca pentru voi si relatia voastra cea mai buna solutie. Psihoterapia scurta strategica este un mijloc personalizat de a gasi aceasta solutie. Este eficienta si raopia si la nevoie merita incercata. Va asteptam la cabinet.