Atasamentul securizant. Cele mai multe trasaturi pozitive
Daca am putea alege felul de atasament in cuplu, atunci probabil ca am alege cu totii atasamentul securizant. Nu este perfect, dar e de departe cel mai folositor. Are o multime de trasaturi bune si doar cateva care pot fi interpretate – dar nici ele nu-s rele. Haideti sa vedeti mai exact ce presupune acest tip de atasament.
Atasamentul securizant: sigur si afectuos
O persoana cu atasament securizant are o parere buna despre sine si despre partener. Aceasta stare de bine, de multumire se rasfrange si asupra partenerului si a relatiei cu el. E confortabila in cuplu, in acea intimitate care s-a creat inte parteneri. Astfel de persoane pot sa fie si impreuna si separate in siguranta – pentru ca relatia lor se bazeaza pe incredere. Nu simt nevoia sa-si verifice in vreun fel partenerul, ba chiar se pot bucura de autonomie. Persoanele securizante sunt tolerante. Nu deschid un subiect delicat decat la momentul potrivit. Nu-si vor sufoca partenerul si nu-i vor cere socoteala. Pretentii lor sunt rezonabile, mature, linistite. Au un stil de comunicare sincer si direct. Stiu ce vor si de ce.
Fundamente importante
S-ar putea ca unii sa spuna despre acest tip de atasament ca e plictisitor, ca nu provoaca emotii partenerului si ca nu recurge la strategii – acestea din urma fiind menite sa faca din relatia de cuplu ceva efervescent. Poate! Dar siguranta si stabilitatea emotionala intr-un cuplu reprezinta ceva fundamental. Este acel ceva care tine alaturi doi oameni pentru toata viata. Aceasta persoana comunica, nu protesteaza. E serioasa, nu se joaca de-a sentimentele cu partenerul sau. Iarta pentru binele relatiei si a partenerului, renunta la sine si nu se cearta daca se poate rezolva o situatie si altfel. Nu evita disputele, dar nici nu le exagereaza.
O buna masura a lucrurilor
Solicita respect, afectiune si demnitate. Sunt persoane statornice, se implica, iubesc si se lasa iubite. Atunci cand o relatie nu o satisface, se retrage pentru ca nu doreste sa-si piarda timpul. Intelege destul de precis semnalele pe care i le transmite partenerul si actioneaza in consecinta. Aceste persoane nu se simt amenintate, nu sunt determinate sa se enerveze, nu se simt ofensate.
Daca stam bine sa ne gandim, toate aceste trasaturi sunt adevarate binecuvantari, mai ales daca partenerul are un stil anxios. In relatie cu un evitant tipul de atasamant securizant aduce multa liniste.