Tipul evitant de atasament. Salveaza-ti relatia la timp!

evitant

Tipul evitant de atasament pare sa fie destul de problematic. Totusi, daca iti dai seama ca ai acest stil afectiv in timp util, poti sa-ti salvezi relatia. Poti chiar sa nu ajungi niciodata la probleme semnificative. Iar lucrurile marunte sa se rezolve prin buna comunicare si prin echilibru.

 

Tipul evitant – la o prima privire

Persoana evitanta are o nevoie pronuntata de a-si pastra independenta. Din acest motiv transmite semnale confuze partenerului. Are perioade in care se apropie de partener si este atenta si afectuoasa dar si perioade in care se departeaza, pentru a-si afirma independenta. Astfel ca partenerul nu mai stie daca este iubit si daca mai exista o relatie functionala intre cei doi. Daca evitantul se simte sufocat in relatie isi ia o perioada lunga de distantare. Si pentru ca a pierdut legatura cu partenerul isi si permite sa aiba un aer de superioritate in ceea ce-l priveste. Evitantul are o parere foarte buna despre sine. Nu suporta persoanele dependente (le crede neputincioase). Sunt persoane extrovertite si mereu inconjurate de oameni dar de fapt se simt foarte singure.

 

In caz de conflict

Daca ocazional se petrec conflicte in cuplu, nu sta de vorba cu partenerul asa incat sa se lamureasca de ce a avut loc si cum ar trebui procedat asa incat sa nu mai ajunga acolo. Ca si cum nu l-ar interesa daca mai sunt sau nu impreuna in viitorul apropriat. Iar daca nu apar conflicte deschise, se lupta cu o frustrare majora provocata de permanentele comparatii intre actualul si fostul partener. E posibil sa nu fii putut sa se desprinda de relatia anterioara. Iar lucrul asta poate fi extrem de dureros, de suparator pentru partener. E posibil sa nu-si dea seama ca partenerul perfect nu exista si ca fiecare posibil partener ar avea defecte la randul sau.

 

Ce ar trebui sa faca tipul evitant pentru ca

lucrurile in cuplu sa mearga bine?

 

Dupa ce isi da seama ca lucrurile nu merg asa cum ar trebui, e necesar sa se implice in gasirea echilibrului in cuplu. Indiferent ce actiuni ar presupune acest echilibru. Poate ca va fi nevoie sa-si ceara iertare de la partener pentru toate suferintele provocate. Si va trebui sa isi ajusteze modul de gandire: sa nu mai vada partea goala a paharului. Sa renunte la comparatii si sa traiasca in prezent, nu in trecut. Daca e nevoie, sa solicite ajutor de specialitate