Cum treci mai usor peste o despartire?

despartire

Relatiile dintre oameni sunt cele care produc bucurie dar si durere. Aceasta din urma o simtim atunci cand relatiile de frang, cand stabilitatea nu mai exista. O despartire revolutioneaza felul in care ne raportam la noi insine si la ceilalti. Ne zbatem s-o intelegem, s-o acceptam. Unii raman multa vreme in acest stadiu. Altii depasesc usor situatia si trec la urmatoarea relatie. Totusi, daca am investit mult intr-o relatie (timp, implicare, etc) n-o sa depasim usor despartirea. Ce sa facem asa incat viata noastra sa intre pe un fagas nou si sanatos? Pentru ca e clar ca “baltirea” in problema nu e de niciun folos.

Accepta aceasta despartire

Ca sa poti face un pas inainte catre vindecare trebuie sa accepti situatia prezenta. Da, v-ati despartit. Nici nu mai conteaza din vina cui. Dar e indicat sa inveti din aceasta experienta, sa cunosti mai bine oamenii si semnele care indica anumite probleme asa incat sa nu te mai lovesti de ele pe viitor. E o forma de protectie. Nu, nu presupune suspiciune permanenta. Doar grija de sufletul tau, ca sa nu mai suferi iara.

Nu exagera

Da, simti durere, disconfort si trebuie s-o iei de la capat cu o multime de lucruri. Dar nu exagera! Nu a cazut cerul pe tine. Manifesta-ti sentimentele intr-o forma ponderata, alaturi de persoane care te inteleg si care ti-au fost alaturi. Daca nu ai pe nimeni, cere ajutor de specialitate. Poti sa descarci sacul cu poveri la  psihoterapeut si impreuna sa gasiti solutii eficiente la starile pe care le resimti.  

Nu te izola

Indiferent care sunt motivele pentru care v-ati despartit, nu te izola. Fa-ti un program echilibrat de munca (nu te refugia in ea), socializare, odihna. Gaseste lucruri care iti plac. Nu confunda socializarea cu platformele specializate de pe internet. Socializare inseamna mai mult. Inseamna relatii sanatoase fata in fata. Petrece timp in natura, fa sport. Poate nu e o idee rea sa-ti iei un animal de companie (cu conditia sa nu-l abandonezi dupa ce vei avea o relatie noua).

Ai grija de tine

Odihna, alimentatia adecvata si activitatile in aer liber sunt fundamentale. Mananca sanatos, dormi orele necesare conform varstei si efortului pe care il depui zilnic. Fa miscare, intretine-te fizic. Asta iti va da o stare de bine. Vei avea mintea limpede si orice decizie vei lua foarte probabil va fi una buna. Daca te neglijezi te indrepti catre un dezastru mai mare decat cel provocat de despartire.

Cunoaste oameni noi

E clar ca n-o sa ramai singur(a) tot restul vietii! Ca noi toti, si tu ai nevoie de prieteni, de relatii, de cineva apropiat. Numai ca va trebui sa alegi cu grija, nu vrei sa te doara iara, nu-i asa? Analizeaza situatiile fara graba. Mai bine o decizie buna luata intr-un timp mai indelungat, decat o decizie gresita luata repede. Daca ai dubii, cere si parerea familiei, prietenilor vechi sau chiar parerea unui psiholog. Nu e nimic rau in asta. Asa vei avea mai multe puncte de vedere, o imagine mai completa.

In concluzie

Acorda-ti timp ca sa te vindeci de durerea provocata de despartire. Nu te grabi. De obicei, dupa ce o relatie a durat ani de zile, ai senzatia ca nu esti o persoana intreaga fara fostul partener. Esti tentat sa-l / s-o suni, sa-i ceri parerea, in virtutea obisnuintei. Simplul gand ca ar putea fi cu altcineva si nu cu tine e ceva ce-ti provoaca furie. Rupe treptat toate aceste legaturi invizibile care stau in calea vindecarii tale. Si tine minte – chiar daca nu ai o relatie in acest moment, nu esti singur(a) pe lume. Bucura-te de familie, prieteni vechi, colegi si de toti oamenii noi din viata ta.