Etapele depasirii pierderii cuiva drag. Modelul Kübler-Ross

Traim o perioada dificila in care riscul sa pierdem persoane dragi este mai mare decat altadata. Si nu suntem niciodata pregatiti sau suficient de pregatiti pentru asta, oricat ne-ar sari specialistii in ajutor. Ne doare sa-i pierdem pe cei dragi. Ne doare despartirea, visele comune care nu s-au mai putut implini, plecarea lor prea devreme sau prea brusc, ne doare durerea lor si a noastra care se tot aduna in timp pentru ca pierdem mai multi oameni dragi nu doar unul. Chiar si asa, cu toate zbaterile, trebuie sa intelegem ca moartea face parte din viata. Fiecare om moare si cineva drag ii simte lipsa. Dar ceva trebuie sa facem pentru ca daca persistam in durere curand se va instala depresia care ne va transforma viata intr-un cosmar. 

5 etape pentru depasirea durerii

  • Negare. Dupa moartea unei persoane dragi, nu este neobisnuit să negi ceea ce s-a intamplat. Acest lucru te poate ajuta sa te protejezi temporar de emotiile coplesitoare care vin odata cu durerea.
  • Furie. Poti constata ca esti mai furios decat in ​​mod normal si iti indrepți emotiile catre alte persoane, inclusiv catre persoana care a murit. De asemenea, este posibil sa directionezi furia catre tine insuti.
  • Negocierea. Cand iesi din negare si furie, urmeaza o perioada in care in mintea si inima ta te lupti cu „ce-ar fi fost dacă”. Negociezi intreaga situatie. Din pacate e doar o zbatere interioara pentru ca trecutul nu-l mai poti schimba. Poti doar sa-l accepti, sa inveti din el si sa mergi mai departe.
  • Tristete coplesitoare. Aceasta este adesea numită etapa „linistita” a procesului de durere. Este posibil sa experimentezi sentimente coplesitoare de tristete sau confuzie si sa doresti sa te izolezi de ceilalti.
  • Acceptare. Cand ajungi la un punct in care accepti ceea ce s-a intamplat (accepti ca trecutul nu poate fi schimbat, nu neaparat ca ceea ce a fost a fost bun si corect) si ințelegi ce inseamna in viața ta, ai ajuns la stadiul de acceptare. De aici poti merge mai departe, dar vei pastra in inima persoana draga. Sa mergi mai departe cu viata ta, nu inseamna sa uiti ceea ce a fost. Trecutul este o parte din tine, doar ca tu vei trai in prezent incercand sa-ti faci un viitor. 

Cere ajutor

Daca ai pierdut de curand pe cineva drag sau nu reusesti sa depasesti o situatie mai veche, cere ajutor. Sedintele de psihoterapie sunt mai accesibile si mai eficiente decat crezi. Se poate folosi chiar si psihoterapie online, pentru ca este la fel de eficienta. Cauta-ma la cabinet.