Cum recunosti tulburarea narcisista?

Cu siguranta ai intalnit si tu persoane pe care le poti eticheta ca fiind egoiste si arogante. Si probabil ca nu le-ai indragit prea mult. E explicabil, pentru ca n-ai putea avea prea mult in comun cu ele. Treptat, un narcisist ajunge singur, pentru ca persoanele din jurul sau il tolereaza doar pentru o vreme sau doar intr-un anumit context. Iata cum poti sa recunosti mai exact un narcisist si ce poti face ca sa-l ajuti?

Simptomele tulburarii narcisiste

Un narcisist vorbeste excesiv despre sine. Este in mijlocul oricarei discutii cu propriile capacitati si realizari. Cauta mereu admiratia celorlalti si cred sincer ca toata atentia si meritele li se cuvin. Daca sunt obligati de situatie sa empatizeze cu altii, nu au aceasta capacitate. Se aflala polul in care ar exploata cu siguranta pe cineva daca asta i-ar aduce vreun castig. Isi doresc putere, succes, frumusete. Daca ai curaj sa le spui adevarul in fata, se vor infuria peste masura si nu vor recunoaste niciodata ca asa stau lucrurile. Invidiaza pe oricine reuseste, pe oricine are ceva ce el/ea inca nu au. Minimalizeaza succesul altora si-l exagereaza pe al lor.

Ce e cel mai trist e ca nu au capacitatea de a ierta. Nu stiu ca trebuie sa se ierte pe sine pentru tot raul pe care il fac si mai apoi sa ierte orice li s-ar fi gresit din partea altora.

Si el merita sa primeasca ajutor

Un narcisist ajunge greu la specialist. Pentru ca singur nu se duce – ar insemna sa admita ca are o boala care trebuie tratata. Si in al doilea rand, nu mai e nimeni langa el ca sa-l ajute sa ceara ajutor. Daca esti in preajma unui narcisist si vrei sa-l ajuti, trebuie sa fii emotional foarte matur, pentru ca vei incasa multe jigniri pe durata bolii si a recuperarii sale. Dar da, merita sa ceri ajutor la medicul sau de familie, la psihiatru pentru diagnostic si tratament si la psihoterapeut pentru sedinte de recuperare. Nu da inapoi pe durata tratamentului pentru ca narcisistul are nevoie de ajutorul tau.