Traumele, abuzurile si excesele pot declansa tulburarea narcisista
Daca ai fost diagnosticat cu aceasta tulburare sau ai pe cineva drag afectat de aceasta tulburare, sigur doresti sa intelegi ce anume a provocat-o. Daca putea fi prevenita si daca se poate face ceva pentru remedierea ei. Raspunsul este da. Daca vom intelege care sunt cauzele, vom intelege si cum se poate preveni si cum se poate trata.
Factorii genetici
Unele persoane se nasc avand o predispozitie pentru aceasta tulburare. E vorba de genetica si biologie, de temperatul pe care il are o persoana pe toata durata vietii sale orice (i) s-ar intampla. Acestea nu se pot schimba, se pot doar slefui prin vointa dupa ce este constientizata problema. Daca ar fi doar acestea, narcisismul n-ar fi neaparat o problema ci doar un disconfort ocazional. Dar nu e doar atat.
Traume si abuzuri
Adesea, peste factorii genetici se adauga traume si abuzuri. E cineva care n-a trecut prin asa ceva intr-o forma sau alta? Poate fi vorba de divortul parintilor, de moartea cuiva drag, de abuzuri sexuale, etc. Toate acestea sapa adanc la radacina temperamentului, a stimei de sine, a felului de manifestare a persoanei in raport cu sine si cu ceilalti. Narcisistul de supraapreciaza, se considera inzestrat si nemaipomenit. Dar, stiti cum se zice in popor “lauda de sine, nu miroase a bine”. Chiar daca esti o persoana deosebita, nu trebuie sa fii tu aceea care se ridica pe sine in slavi. Aceasta lauda de sine este un mod de raportare la traume, la agresiune, la lipsa normala de apreciere a celor dragi. Cineva care nu le-a avut la vremea potrivita in doza potrivita, va ajunge la aceasta forma exagerata si suparatoare de stima de sine. Uneori e chiar deplasat de neadevarata.
Educatie defectuoasa
Alteori educatia defectuoasa primita in familie transforma un copil sau un tanar intr-o persoana narcisista. De obicei permisivitatea parintilor, admiratia in exces, protejarea excesiva si educatia manipulatoare conduce la tulburare narcisista. Daca vrei sa previi asa ceva, nu inseamna sa-ti bati si sa-ti chinui copilul. Inseamna sa-i impui limite si sa-l ajuti sa inteleaga disciplina si, eventual, pedeapsa. Daca il rasfeti tot timpul si ii permiti orice va ajunge sa creada altceva decat realitatea. Nu va avea repere sanatoase si din cauza asta poate ajunge la probleme de tot felul.
Stim ca narcisismul pare o problema mica in comparatie cu altele, in contextul in care societatea insasi te preseaza sa fii egoist, sa te supraapreciezi, etc. Dar daca vrei sa fii o persoana cu fundamente solide pe care sa le transmiti copiilor tai, trebuie sa iei masuri de corectare si tratament al tulburarii narcisiste.