Izolarea si efectele sale asupra psihicului uman

Pandemia de Covid a obligat autoritatile sa instituie izolarea si distantarea sociala. Unii spun ca aceasta ar preveni raspandirea bolii. Insa nu poate nega nimeni ca izolarea si distantarea au consecinte complet nesanatoase asupra psihicului uman. Adica, de frica sa nu ne imbolnavim fizic, de Covid, ajungem sa ne imbolnavim psihic. Care poate fi chiar mai daunator. 

Sunt persoane care au o rezistenta psihica mai buna si toata situatia aceasta nu-i afecteaza prea mult. Sunt putine astfel de persoane. Cele mai multe sunt serios afectate. Pentru ca oamenii sunt diferiti si felul in care se raporteaza la aceasta situatie este diferit. Unii sunt stresati si enervati, altii plictisiti, unii furiosi si agresivi, altii de-a dreptul depresivi. Dar cei mai multi sunt speriati. Evident, sunt motive intemeiate pentru toate acestea. Si totusi, daca vom continua asa, sanatatea noastra psihica (si nu numai) va avea de suferit.

 

Constientizati propria situatie

Ce va recomandam este sa constientizati felul in care va raportati la problema. De exemplu, daca sunteti nervosi din cauza stirilor alarmiste, preveniti enervarea prin inchiderea televizoarelor sau prin oprirea notificarilor venite de pe platformele de socializare. Cu siguranta veti afla stirile care merita aflate si fara sa va enervati. 

Un alt aspect care va poate ajuta este sa va ganditi care sunt lucrurile pe care pana acum nu le-ati putut face pentru ca nu aveati timp, erati mult timp la munca, etc. Poate v-ati dorit sa cititi o carte, sa invatati ceva nou, sa amenajati ceva prin casa, un hobby nou. 

 

Atentie la relatiile interpersonale – se pot distruge usor!

Pe langa neajunsurile practice de mai sus, izolarea rupe relatiile dintre oameni. Ne impiedica sa relationam normal unii cu ceilalti. Si aceasta este o mare pierdere pentru fiecare dintre noi. Se poate compensa prin tehnologie si buna comunicare, dar ne vor lipsi imbratisarile, strangerile de mana, bataile pe umar ca semn de incurajare si atat de multe alte lucruri considerate adesea ca fiind marunte. Abia acum ne dam seama ca nu sunt deloc marunte, sunt parti importante din noi, vitale pentru relationare. 

Ce vrem sa spunem este ca nu trebuie sa renuntati la a mai construi si pretui relatiile interumane din cauza pandemiei. Interactiunea cu semenii este cea care ne da sentimentul de normalitate, de acceptare, de apartenenta. Avem nevoie de toate acestea. Luptati sa aveti relatii bune si constante cu membrii familiei, cu rudele, cu prietenii, cu colegii, cu vecinii. Nu va ascundeti dincolo de  ziduri si usi inchise. Poate nu poti sa-l imbratisezi pe cel drag, dar ii poti oferi un zambet si un gest de apropiere sufleteasca. Nu lasa lucrurile sa se deterioreze.

 

Cateodata, problema e… apropierea!

Daca sunteti izolati impreuna cu familia si petreceti impreuna mai mult timp decat v-ar placea, e posibil sa apara tensiuni. Nu mai aveti aceeasi libertate de miscare si asta este o problema stresanta. E nevoie de o buna organizare a activitatilor cotidiene si de scopuri comune. Daca vedeti izolarea ca pe o problema in sine nu ca pe o oportunitate de a face lucruri de care altadata nu ai fi avut timp, riscati sa va complicati existenta. 

Chiar daca e greu si poate ca nu va iese de la prima incercare, priviti pandemia si izolarea ca pe o oportunitate. Cautati solutii, pentru ca exista. Nu priviti problema, priviti in perspectiva – este doar o perioada altfel. Merita sa o folositi pentru lucruri bune si de folos in vietile voastre si ale celor dragi. Chiar merita. Este un timp pe care nu il veti mai avea altadata – parte din vietile voastre. 

 

Daca ati incercat si n-ati reusit, puteti apela cu incredere la un specialist online. O sedinta de psihoterapie online este la fel ca cea fata in fata. Modul de lucru e similar si rezultatele eficiente. Incercati si veti vedea. Sunt disponibile sedinte online oriunde v-ati afla si orice problema ati avea.