Nevoia de control. Cotidian vs patologic
Fiecare persoana simte nevoia sa aiba control asupra vietii sale – asupra contextului sau familial, asupra locului de munca sau asupra activitatii sale, asupra treburilor curente, etc. Aceasta dorinta de control este adanc inradacinata in noi. Insa, exista un nivel functional al dorintei de control si altul patologic. Acesta din urma este extrem de daunator, pe toate planurile.
Nevoia cotidiana de control
Putem spune ca nevoia de control este o forma de anxietate care isi are radacina in frica. Fiecare om are nevoie sa fie sigur de ziua de maine, cum se spune. Si isi exercita controlul pentru a obtine aceasta siguranta: acoperirea nevoilor sale de baza sau acoperirea nevoilor de baza ale celor dragi. Poti sa incerci sa controlezi situatii, pentru a te asigura ca lucrurile merg bine sau asa cum ati stabilit in familie, la munca, la scoala. Insa, nu vei putea niciodata controla oameni. Diferenta dintre controlul cotidian si cel patologic se afla aici – poti controla situatii dar nu poti controla oameni. Totusi, sunt putine persoane care fac aceasta diferenta si stiu cand sa se opreasca.
Nevoia patologica de control
In momentul in care incepi sa-ti doresti sa controlezi oameni, ca acestia sa nu-ti iasa din cuvant. Tu sa decizi pentru ei, sa stii tot ce fac, etc. situatia a capatat o turnura daunatoare. Acesta este momentul in care trebuie sa ceri ajutor de specialitate. Oamenii au valoare in sine, iar atunci cand iti doresti sa-i controlezi inseamna ca ii privesti ca fiind mai prejos decat tine. Inseamna ca nu-i mai respecti, ca nu mai comunici cu ei. Ca ii privesti ca pe niste pioni pe care ii poti manipula pentru propriul interes.
Subtilitati ale controlului
Unele forme de control patologic pot fi foarte subtile – grija excesiva a unui parinte pentru copilul sau, supravegherea excesiva a unui sef fata de subaltern, etc. De cate ori iti doresti sa controlezi oameni, aminteste-ti ca fundamentul comportamentului tau este frica. Intreaba-te ce anume te sperie, care este radacina fricii tale? Cand vei intelege de unde vine, daca e sau nu intemeiata, te vei putea elibera si de dorinta excesiva de control.