Ce este comportamentul anxios de autostimulare si de ce apare?

Poate ca pana acum nici nu ti-ai dat seama ca faci anumite gesturi sau miscari care nu au niciun sens. N-ai luat in serios persoanele care ti-au spus “nu mai face asa” dar asta inseamna ca ai un comportament anxios care se manifesta prin autostimulare. 

Ce este autostimularea anxioasa?

Gesturi de genul miscarea picioarelor fara sens, scoaterea unor sunete care nu sunt necesare, felul in care iti mangai parul desi nu e necesar sa-l aranjezi, rosul unghiilor si altele asemenea. Este felul tau de a te raporta la doza de anxkietate pe care o resimti. Sau mai bine zis, felul in care nu stii cum sa te eliberezi de anxietate. In felul acesta incerci in mod inconstient sa te detensionezi, sa scazi nivelul anxietatii. Poate se petrece ceva anume cu tine si inca n-ai vorbit cu nimeni despre asta. Sau poate e vorba de perioada dificila prin care trecem cu totii. Daca iti imaginezi ca e o problema mica si o poti neglija, te inseli. Incearca sa te privesti prin ochii celorlalti si vei realiza cat de enervant si obositor poti fi tocmai din cauza acestor maruntisuri comportamentale. Contientizeaza-le si incearca sa le controlezi. Daca nu poti singur, cu siguranta un specialist e gata sa te ajute sa scapi de ele si sa redevii o persoana placuta celorlalti. 

Autostimularea este adesea inconstienta dar sunt si persoane care o practica pentru ca ofera o stare de confort si de placere. Si nu, nu ne referim deloc la autostimularea sexuala, ci strict la natura anxioasa a unor comportamente ce par banale unora si enervante altora. Unii recurg la aceste comportamente de plictiseala, dar cei mai multi din cauza nivelului ridicat de stres. Practic sunt fetele aceleasi monede pe care fiecare persoana trebuie sa le poata gestiona in mod echilibrat asa incat sa nu ajunga marginalizata social. 

Ce-au descoperit specialistii?

Nu se stie exact de ce acest comportament repetitiv (intalnit in tulburarile de spectru autist, dar nu numai) produce placere si eliberare de stres sau care ofera un soi de reglaj emotional. Cand oamenii sunt atat de variati si modurile de autostimulare variaza si ele. E greu sa gasesti o regula si o explicatie. Nu poti decat sa accepti ca exista si sa le asociezi cat mai precis unei tulburari complexe asa cum este anxietatea. Chiar si asa se stie ca dopamina, serotonina si glutamatul sunt neurotransmitatorii implicati in comportamentul de autostimulare. Faptul ca astfel se creeaza placere genereaza si dorinta de repetare si persoana ajunge intr-un cerc vicios din care nici nu-si doreste sa iasa. 

Este controversat acest comportament? 

Desigur. Unii spun ca persoanele sufera de anxietate si ca trebuie sa urmeze un tratament. Numai ca un tratament medicamentios genereaza reactii adeverse si dependente. Si atunci, te intrebi logic, daca persoana afectata se poate controla si poate preveni administrarea de medicamente de ce n-o face? Raspunsul este ca foarte probabil nu vrea s-o faca. Pentru ca s-a obisnuit sa se simta bine in acest fel si nici nu mai constientizeaza ce face si ca are un comportament suparator. 

Solutia este psihoterapia

Solutia poate fi, daca si pacientul doreste, psihoterapia. Ca metoda de recuperare va recomandam psihoterapia scurta strategica. Este concentrata pe solutii personalizate, se ocupa de problema prezenta si echipeaza pacientul si pentru viitor. Nu ezitati sa apelati la cabinetul nostru si sa va rezolvati problema. Meritati sa fiti sanatosi si sa va recuperati viata sociala.