10 semne care spun ca ai putea suferi de Tulburare Obsesiv Compulsiva (I)


Sunt multe persoane care confunda semnele de tulburare obsesiv compulsiva in forma usoara cu perfectionismul. Acesta din urma e un lucru bun, te face sa dai tot ce ai mai bun pentru ca o treaba sa fie facuta asa cum toata lumea se asteapta. Traim intr-o lume foarte competitiva, asa ca atunci cand ne intalnim cu perfectionismul nu putem decat sa ne bucuram. Insa, trebuie sa recunoastem ca perfectionistul este un om obosit. Si riscul sa ajunga la ceva mai mult decat atat e destul de mare. Daca nu stie cand si unde sa traga linie.

Iata simptomele care pot sa starneasca ingrijorare

  1. Spalatul excesiv pe maini. Daca nu prestezi o activitate care sa presupuna igiena maxima, atunci spalatul mainilor in exces poate fi un semn de boala. Sau a altei parti a corpului.
  2. Curatenie intensiva. E bine sa cureti dupa tine. Sa ai casa curata, locul de munca, etc. Dar e o linie fina de demarcatie intre normalitate si exces. Analizeaza-te obiectiv. Nu traiesti intr-un muzeu, nu-i asa? Atunci probabil ca ocazional vei avea ceva praf pe mobila si cateva gunoaie pe covor. Nu te panica.
  3. Verificari insistente. Dupa ce termini o treaba e bine sa verifici dupa tine. Dar verificarea asta sa nu fie ceva bolnavicios si repetitiv. E bine sa verifici aragazul dupa ce l-ai folosit. E bine sa verifici robinetii de apa ca sa nu faci paguba si sa nu inunzi vecinii. E bine sa incui usa cu atentie. Dar daca toate verificarile astea dureaza 30 minute inainte de orice iesire din casa… e semn ca ceva nu e cum ar trebui sa fie. Verificarile au devenit poveri nu responsabilitate si simt practic.
  4. Numaratoare si superstitii. Suferinzii de tulburare obsesiv compulsiva incearca sa gaseasca metode de a controla verificarile pe care se simt nevoiti sa le faca. Din aceste motive ajung sa numere de cate ori fac anumite task-uri. “Daca am verificat aragazul de 50 de ori, probabil ca n-o sa explodeze nimic in urma mea daca plec de acasa”.  
  5. Organizare peste masura. Sa ai un birou organizat e foarte bine. Sa ai lucrurile ordonat asezate in dulap si curatenie luna la bucatarie e exceptional. Dar din ce motiv faci asta? Ca vrei sa ai totul la indemana si sa-ti faci vata mai usoara? Sau vrei ca in felul asta sa-ti controlezi starea de neliniste pe care o genereaza boala. Uneori, linia fina dintre normalitate si boala e data doar de motivatia cu care facem anumite lucruri.

Vom continua in curand acest material si cu alte simptome de tulburare obsesiv compulsiva.

Daca te recunosti in cele de mai sus, nu mai amana. Cere ajutor la un specialist. Meriti sa duci o viata normala, nu sa te epuizezi cu simptomele bolii.