Ce sa faci pentru sanatatea ta psihica in vremuri de criza? 6 recomandari practice
De cateva zile Romania e in stare de urgenta. Stirile despre Coronavirus curg fara vreun minut de oprire. Si mai trebuie sa stam si in casa. Asta pune pe noi o presiune cu care nu suntem obisnuiti. Brusc vietile noastre s-au schimbat serios si e un efort constant ca sa ne mentinem sanatatea mintala mai mult decat pe cea fizica. Unii si-au facut rezerve strategice pentru luni bune de acum inainte iar altiiau ajuns sa se bata in magazine pentru cateva pachete de malai. E stare de urgenta in multe tari, dar in Romania panica si tensiunea face mai multe ravagii decat virusul. Asadar, ce sa facem ca sa ne revenim si vreme de o luna sa putem trai normal?
Inchide televizorul. Nu mai accesa platformele de socializare
Daca stii deja comunicatul si decretul presedintelui inseamna ca orice alte asa zise informatii reprezinta o suprasolicitare. Informatiile reale si importante le afli de la presedintie, ministerul sanatatii si ministerul de interne. Nu te mai incarca cu tot felul de interpretari ale unor posturi TV, ziare sau a unor jurnalisti care ti-au placut pana acum. Situatia e complet alta: nu-ti mai permiti interpretari. Daca stii exact cum te afecteaza personal situatia de urgenta, e suficient. Mai mult inseamna sa te imbolnavesti de anxietate.
Incearca sa te odihnesti. Sa-ti pastrezi mintea limpede
Stim ca e greu sa e odihnim cum trebuie in vremuri in care tensiunea face ravagii. Dar fara odihna ne imbolnavim atat psihic cat si fizic in numai cateva zile. Oboseala, anxietatea, stresul trebuie tinute sub control. Nu, nu este usor, nimeni nu zice asta. Daca familia nu te poate ajuta sa depasesti starea de tensiune, poti apela online la sedinte de psihoterapie strategica. Stai acasa, respecti recomandarile autoritatilor si primesti online consiliere psihologica. Si ce-ti spune psihologul aceea trebuie sa faci. Nu mai e loc de amanari, de interpretari si de pareri. Ai nevoie de ajutor, ti se ofera si tu procedezi intocmai. Altfel organismul tau va fi vulnerabil pe toate planurile.
Iesi la cumparaturi cand e nevoie si cumpara ce e nevoie
Am vazut cu totii filmari cu oameni disperati. Oameni care si-au umplut casele cu sticle si pachete de tot felul. Am vazut si oameni care s-au batut in magazine, am vazut si rafturi goale, am experimentat masuri de securitate si igienizare. Nu, nu e deloc placut. Ne sta ca un ghimpe in coasta. Dar putem sa facem un efort timp de o luna, nu-i asa? In timpul asta n-o sa moara nimeni de foame. E mancare in magazine dar sunt probleme ocazionale in aprovizionare. E normal, atat timp cat granitele sunt inchise si aprovizionarea de la anumiti furnizori nu mai exista. Magazinele se vor reorienta si vor aduce produsele necesare din surse locale. Nu va panicati. Sunt doar sincope de aprovizionare. Alimente exista. Asadar, cumparati ce va trebuie, atat cat va trebuie.
Lucrezi de acasa? Incearca sa te concentrezi
Sunt destule firme care are o parte din personal in regim de munca de acasa in aceasta perioada. Nu e usor nici pentru cei care prin natura profesiei trebuie sa mearga la munca, nu e usor nici pentru cei care s-au pomenit brusc ca trebuie sa lucreze de acasa. Majoritatea are acasa un computer conectat la interet, dar nu e neaparat vorba de partea tehnica. E vorba de cum se raporteaza fiecare la noua situatie. Acasa esti mai usor disturbat de la munca, mai ales daca ai copii care nici ei nu se pot duce la scoala. Fa-ti un program de munca, stabileste pauza la o anumita ora si lamureste cu familia faptul ca tu lucrezi de acasa nu esti in concediu. In mod realist, nu vei putea fi la fel de eficient ca la birou. Mai ales daca nu esti obisnuit cu o astfel de situatie. In mod normal dureaza cam 3 saptamani pana reusim sa ne schimbam anumite obiceiuri. Deci… va trebui sa te straduiesti ca sa reusesti.
Mananca atat cat e nevoie. Tine sub control tulburarile alimentare
Esti acasa si trebuie sa stai acasa mai tot timpul. Si frigiderul e plin si se la afla la 1 m de tine. Mereu. Este putin probabil sa nu dai iama des la frigider chiar si daca nu ti-a foame propriu zis. Stresul si tensiunea perioadei asteia te poate face sa-ti dai ritmul alimentar peste cap. Ai grija. Stabileste niste ore de masa impeuna cu familia si tineti-va de ele. Pentru sanatatea voastra faceti asta dar si pentru o buna gestionare a resurselor. Ati observat si voi ca unele preturi au crescut, nu-i asa? Din cauza asta multe bugete de familie pot fi dezechilibrate.
Aveti timp liber? Faceti ceva bun cu el
Fie ca aveti timp liber fie ca nu, va trebui sa faceti ceva pentru copiii vostri. Ei sunt plini de energie, vor sa se joace, ar iesi afara – daca s-ar putea. Nu e o situatie usoara pentru nimeni. Asta inseamna ca voi ca parinti sau ca bunici va trebui sa va puneti creativitatea la treaba si sa inventati jocuri atractive, sa cititi carti impreuna si sa selectati emisiunile TV la care sa va uitati cu mare grija. In niciun caz nu va puteti permite sa va uitati la orice. Organizati-va programul de odihna, de joaca, de invatat. Chiar daca scolile sunt inchise nu inseamna ca nu mai invatam nimic. Ganditi-va ce le-ar prinde bine copiilor sa invete in perioada asta si exersati-va talentul de profesori. Pana la urma, primii profesori sunt chiar parintii. Deci e foarte nomal ceea ce faceti.
Daca observati ca si cei mici sufera psihologic in perioada asta, n-ar fi deloc rau sa apelati la un psiholog online. Da, chiar se poate face asta si pentru copii si sedintele sunt foarte eficiente. Terapia scurta strategica este indicata deopotriva pentru adulti si pentru copii. Este o modalitate trapeutica concentrata pe solutii personalizate si care echipeaza pacientul pentru viitor.