Privesti mult la televizor? Mai bine schimba-ti obiceiurile…

televizor

Sigur stii ca nu e sanatos sa privesti mult la televizor. Dar cand vine vorba de evaluat acest “mult” pentru fiecare persoana inseamna altceva. Pentru unii, mult inseamna sa se uite de dimineata si pana noaptea tarziu. Pentru altii 2 ore reprezinta mai mult decat suficient. De ce atata grija pentru acest obicei care este perceput ca fiind unul relaxant? Pentru ca exista niste motive intemeiate!

Nu deveni si tu couch potato

Privitul la televizor produce dependenta, iti schimba conceptiile de viata, te indeamna sa faci lucruri pe care nu le vrei neaparat, iti afecteaza functiile cognitive, iti disturba atentia si concentrarea. Ce inseamna toate astea? Inseamna ca ceea ce americanii numesc couch potato este perfect adevarat. Devii un cartof de canapea – inert, repetitiv, detasat de viata reala, care inghite ceea ce i se ofera, care nu mai are capacitatea de alegere, etc. Nu suna tocmai atractiv, nu-i asa? Dar in astfel de om te transforma privitul excesiv la televizor.

Nu lasa televizorul sa-ti spuna ce sa gandesti si cum sa reactionezi

Mai sunt si alte lucruri rele pe care le vedem la televizor si care ne tulbura starea interioara si capacitatea de reactie adecvata – stiri catastrofiste, razboaie, crime, dezastre naturale, etc. Toate acestea duc implicit la anxietate si mai apoi la depresie sau suicid. Femeile si tinerii sunt cele mai expuse categorii din acest punct de vedere.

Ce-ar trebui sa faci ca sa nu fii afectat de televizor?

  • Alege cu atentie la ce emisiuni te uiti – sa-ti fie de folos.
  • De obicei 2 ore de televizor de zi sunt suficiente
  • Obisnuieste-te sa citesti. Cititul iti antreneaza creierul. Da, te face mai destept.
  • Gaseste-ti un hobby, fa-ti prieteni, petrece timp in natura, ajuta-ti familia la treburile cotidiene.
  • Vei descoperi brusc ca ai mult timp liber si ca 24 de ore sunt suficiente pentru o multime de lucruri frumoase si relaxante
  • Nu mai crede tot ce auzi. Verifica inainte. Concentreaza-te pe propriile treburi nu pe ale altora.
  • Nu inlocui televizorul cu internetul sau butonarea altor gadget-uri.
  • Nu abuza de conturile tale pe platformele de socializare. Chiar le poti inchide – iti consuma timpul degeaba.

In concluzie

E necesar sa te eliberezi de televizor si de presiunea pe care acesta o pune asupra ta. La fel de intampla si cu gadget-urile tale si platformele de socializare, cu prieteniile toxice si cu lipsa de relationare profunda cu familia ta. Daca nu te poti desprinde singur din aceasta increngatura, cere ajutor de specialitate. O sa vezi ca merita.