Cauzele anxietatii de sofat. De ce unii oameni refuza sa se urce la volan?

Toata lumea are nevoie de un mijloc de transport pentru ca ducem vieti dinamice si aglomerate. Daca n-ai masina sau carnet de sofer folosesti mijloacele de transport in comun. Dar daca ai si masina si carnet si totusi refuzi sa te urci la volan inseamna ca e o problema. Specialistii au numit-o anxietate de sofat. Ea are unele cauze logice si explicabile dar si cauze care se pot explica doar in anumite contexte personale ale celui afectat. Vestea buna este ca si aceasta forma de anxietate se poate vindeca. In randurile de mai jos vom incerca sa analizam cauzele care declanseaza aceasta afectiune. 

Cauze logice

  • Experiente anterioare negative. Daca persoana a trecut prin accidente inainte de a avea masina si carnet, candva in copilarie, e posibil ca acea amintire sa fie mereu pastrata vie in memoria sa. Aceasta poate fi o piedica serioasa in capacitatea persoanei de a conduce masina. Nimeni nu-si doreste accidente, rani, probleme. Insa nu trebuie lasata sa generalizeze. Sa spuna ca in mod sigur daca sofeaza o sa aiba accident. E necesar sa o ajute cineva drag sa depaseasca aceasta teama. Sau un specialist in domeniu. De obicei nu dureaza mult, persoana se poate recupera si poate sofa cu placere si in siguranta. 
  • Teama de moarte. Trebuie sa recunoastem ca tuturor ne este frica de moarte. E ceva adanc inradacinat in noi si e putin probabil sa scapam de ea. Insa, nu trebuie lasata sa ne conduca vietile. Chiar daca toti murim intr-o zi, pana atunci trebuie sa traim. Si trebuie sa traim frumos, nu in frica. Aceasta stare permanenta de frica iti rapeste puterea de a te mai bucura de viata si de lucrurile bune care ti se intampla. Practic ajungi sa traiesti pe jumatate. Daca si tie ti-e frica de moarte sau de sofat ca nu cumva sa faci accident si sa mori (sau sa moara altcineva din cauza ta) e important sa ceri ajutor. Trebuie depasita aceasta teama exagerata. Nu trebuie nici sa ajungi la un curaj nebun, ci la o teama sanatoasa cae sa te pastreze in siguranta si care sa te faca sa sofezi si sa traiesti cu atentie la ceea ce faci. 

Contexte personale

  • Teama de a iesi din zona de confort. Sunt persoane care sofeaza fara probleme in zona de confort, in orasul de domiciliu de exemplu. Dar cand e vorba de a sofa pe drumuri necunoscute refuza sa se mai urce la volan. Unii mergpana acolo incat nu se mai urca in masina nici ca pasageri. Acesta este un context personal, care are o semnificatie anume pentru persoana afectata. E posibil sa fii patit ceva care sa-i fi restrans zona de confort. Cert este ca nimeni nu poate trai toata viata numai in zona de confort. Ocazional e chiar foarte sanatos ca zona aceasta sa fie depasita si sa-ti demonstrezi tie insuti ca poti face si lucruri noi. In cazul de fata sa sofezi pe drumuri necunoscute.
  • Teama de trafic intens si blocaje. Nu putem spune ca nu e o teama intemeiata, insa majoritatea oraselor sunt foarte aglomerate si trebuie sa te aduni si sa depasesti si teama de a fi prins in trafic. Sunt persoane anxioase care se tem ca nu cumva sa faca vreo criza in timp ce sunt blocate in trafic si sa nu poata cere ajutor sau ca ajutorul sa nu poata ajunge la ele. Se poate intampla si asa insa probabilitatea unei astfel de situatii este foarte mica, statistic vorbind. Deci nu merita sa traiesti in frica toata viata pentru ceva ce poate nu ti se intampla niciodata. 
  • Teama de viteza si de pierdere a controlului masinii. Majoritatea masinilor in care ne urcam sunt rapide, exista riscul de a pierde controlul lor si de a rula cu viteza excesiva. Insa e mai probabil sa te alegi cu amenda decat sa faci accident sau sa patesti vreo grozavie. Daca ai o masina verificata tehnic periodic si stii ca esti un sofer bun, prudent si atent, nu ai motive intemeiate sa nu te bucuri de masina ta. E clar ca in trafic se pot intampla si lucruri pe care nu ai cum sa le controlezi, dar acestea sunt doar riscuri, statistic vorbind. E posibil sa nu te intalnesti niciodata cu ele. Merita sa te sacrifici viata toata si sa nu te urci la volan din cauza asta? Iti ingreunezi singur viata. 

Acum ca am analizam cat de cat cauzele anxietatii de sofat iti dai seama ca unele aspecte se pot corecta cu ajutorul celor dragi, altele prin curaj personal si pentru altele merita sa ceri ajutorul unui psihoterapeut. Cea mai rapida forma de psihoterapie recuperatorie in caz de anxietate de sofat este psihoterapia scurta strategica. In mai putin de 2 luni de tratament prin psihoterapie iti poti recapata curajul de a sofa si vei depasi problemele anterioare. Hai sa te convingi.