Cyberbullying. Nicaieri nu te simti in siguranta

Mediul online este cel in care amenintarile, hartuielile si umilirile depasesc cu mult ceea ce odata se petrecea numai in curtea scolii. Subiectii principali sunt copiii si tinerii dar pot cadea victime si adultii daca nu stiu sa se protejeze in mediul online/virtual. Se poate ajunge pana acolo incat victima nu se mai simte in siguranta nicaieri. Nici macar la ea acasa. Pentru ca acasa are computerul, tableta, telefonul mobil si tocmai prin intermediul acestora vin si problemele. Cyberbullying-ul nu necesita prezenta fata in fata cu agresorul, nici ca acesta sa fie puternic sau numeros. Nu-i trebuie decat un gadget cu acces la internet.

Efecte devastatoare

Victimele cyberbullying-ului pot fi devastate pentru multa vreme printr-un simplu clic de mouse sau o atingere de touchscreen. Ele simt furie, tristete, dezamagire si unele ajung chiar la sinucidere. Cyberbullying-ul este ca un foc ce parjoleste totul in calea sa. Si, evident, nu trebuie tolerat indiferent de forma pe care o imbraca. Statisticile spun ca jumatate din tinerii care acceseaza internetul au fost hartuiti macar o data.

Forme variate de cyberbullying

Baietii tind sa agreseze virtual cu tenta sexuala. Fetele expun secrete si raspandesc barfe. E posibil ca o persoana care acum e victima sa revina agresoare in scurt timp si invers. Situatiile sunt propulsate de furie si razbunare. Fiecare ataca in functie de situatiile care se invesc, de posibilitatile tehnice si de creativitate. Asadar exista nenumarate forme de agresiune si hartuire dar toate dauneaza foarte mult. Victimele ajung sa-si piarda identitatea, respectul de sine, linistea interioara si cheful de viata. Cyberbullying-ul poate declansa o gama larga de probleme psihice pe care copiii si tinerii de acum o vor lua cu ei spre varsta adulta. Trebuie intervenit rapid si eficient asa incat situatia grava de acum sa nu devina un cosmar fara capat in viitor.

Cereti ajutor. Situatia nu trebuie sa escaladeze

Daca sunteti victima Cyberbullying-ului sau daca stiti pe cineva drag in aceasta situatie trebuie sa cereti ajutor. In functie de gravitatea situatiei trebuie sa implicati scoala si, eventual, autoritatile locale. Neaparat e nevoie de un consult psihiatric si o diagnosticare rapida a problemei psihice care probabil ca s-a instalat. Dupa aceea trebuie consultat un psiholog sau psihoterapeut pentru sedintele de recuperare ale copiilor sau tinerilor.

La cabinetul de psihoterapie scurta stategica puteti primi tot ajutorul de care aveti nevoie. Contactati-ne cu incredere.