Copiii si dependenta de calculator

calculator

Nu mai e demult o noutate ca multi dintre copiii nostri sunt dependenti de calculator. Problema asta incepe cand  sunt mici si le punem tableta cu desene animate sau joculete in mana pentru ca noi sa avem un pic de timp sa facem altceva decat sa supraveghem copiii. Mai apoi continua cand le dam telefon mobil ca sa-i putem suna atunci cand ei sunt la scoala si noi la munca. Si ce fac cu telefonul numai ei stiu cu exactitate. Si mai apoi cresc un pic si spun ca au nevoie de calculator ca sa-si faca temele. Ca le cere de la scoala. Si noi suntem asa usor de convins. De fapt, asa usor de manipulat. Si le luam calculator pe care copiii il folosesc 2% la teme si proiecte scolare si 98% pentru altceva. Adica jocuri, platforme de socializare, jocuri de noroc si diverse ilegalitati marunte. Care risca sa devina mai mari pe masura ce copilul creste.

Copilul este copia parintilor

Majoritatea parintilor sunt constienti de aceasta situatie dar nu fac nimic concret. Faptul ca-i spui copilului ca nu face bine, ca sta prea mult a calculator, ca ar trebui sa mai iasa si pe afara la joaca n-o sa schimbe deloc situatia. Stiti de ce? Pentru ca ceea ce face copilul, a vazut la parinti. Copilul copiaza un stil de viata vazut in familia lui. La inceput a crezut ca asa trebuie procedat, iar mai apoi cand a vazut ca exista alternative nu i-a mai pasat suficient asa incat sa renunte sau sa schimbe ceva. Asa ca e dependent de calculator. Si cu asta vin la pachet o multime de probleme.

Ce poti face ca sa previi sau sa controlezi cat de cat situatia?

E bine sa intelegi ca daca ii interzici copilului calculatorul s-ar putea sa-l faci sa si-l doreasca si mai mult. Va gasi cai sa-l foloseasca sau il va inlocui cu altceva, dar de dependenta nu va scapa. Muta calculatorul din camera lui in camera de zi asa incat orice adult sa vada ce face si sa-l corecteze dupa caz. Fa-l sa inteleaga ca scopul principal al calculatorului este sa-l ajute la teme si proiecte scolare. Ocazional se poate juca – cu jocuri adecvate varstei lui. Ocazional poate sa discute cu colegi si preieteni, sub supravegherea unui adult. Discutati cu copiii despre pericolele ascunse sau mai putin ascunse ale internetului si diverselor platforme. Mutati-le atentia de la calculator la activitati adecvate in aer liber. Faceti tot felul de lucruri impreuna si tineti la distanta copilul de calculator. E adevarat ca programul copiilor e deja incarcat, dar daca descoperiti ca are vreo aptitudine deosebita, merita cultivata. In felul asta poate schimba si grupul de prieteni.

Pericole mai mult sau mai putin ascunse

In cazul in care nu stiti ce inseamna dependenta de calculator, o sa spicuim mai jos. Nu se rezuma la dependenta de un obiect, nu calculatorul in sine este atractia ci ceea ce pot face cu el. Odata conectati la internet se deschide sub ochii lor o intreaga lume din care vor si ei o parte. Si nu se vor opri la putin. Internetul inseamna informatii la care un copil nu ar trebui sa aiba acces nesupravegheat, inseamna piraterie – o ilegalitate pe care copiii o fac de curiozitate si-i poate trimite intr-o institutie de corectie. Internetul inseamna sa relationezi cu persoane pe care nu le cunosti si care pot avea interese ascunse, iar un copil nu-si poate da seama de asta pentru ca nu are experienta necesara. Inseamna manipulare si prin asta se poate ajunge la schimbarea unor valori la care poate ca tu ca parinte chiar tii si le consideri importante. Inseamna jocuri de noroc, cumparaturi online (nu lasati cardul de credit la indemana copilului).

Poti sa scapi copilul de dependenta de calculator

Stim ca e greu sa fii parinte si e si mai greu sa fii un parinte bun. Dar fii constient ca cel mic te copiaza in orice moment. Cenzureaza-ti comportamentul asa incat sa-l poti pune de la inceput pe o cale buna. Fii in pas cu vremurile pe care le traim si fereste-ti copilul de tot ce-i poate face rau in general sau la varsta pe care o are. Informeaza-te tu pentru ca mai apoi sa-l inveti pe el. Lucrurile fundamentale nu le invata la scoala. Acolo acumuleaza informatii. Valorile si principiile le invata mereu de acasa.