Adolescentii si noua normalitate. 5 solutii practice pentru a depasi situatia de criza

Situatia in care ne aflam e dificila in egala masura pentru adulti si copii. Dar adolescentii par sa fie mai afectati decat copiii de varsta mai mica pentru ca ei se afla intr-o etapa mai rebela a vietii lor in care regulile si disciplina sunt greu de digerat. Chiar si asa pot face lucruri utile si sanatoase pentru viata lor in aceasta perioada de izolare si de distantare sociala care nu stim exact cat va dura. 

Iata cateva recomandari de la specialisti menite sa faca mai usoara viata adolescentilor.

Anxietatea e normala

Acceptati ideea ca in situatia unei pandemii e normal sa fiti anxiosi, nelinistiti, nerabdatori sa va doriti viata normala inapoi. Insa nu e deloc simplu de revenit la ce era si va placea inainte. Unele dintre acele lucruri nici nu mai exista sau pentru cativa ani nu vor mai exista. Pentru ca nivelul anxietatii sa scada, sa devina tolerabil, trebuie sa va ajustati la noua normalitate. Va fi o parte din viata voastra si puteti sa o faceti frumoasa. Cu putin efort. Acceptati ideea ca sunt unele reguli si restrictii impuse de autoritati pentru o vreme. Iesiti din casa regulamentar, acolo unde se permite. E vorba de sanatatea si viata voastra, invatati sa aveti grija de voi. Fiti practici. Limitati-va la lucrurile necesare. 

Pastrati legatura online cu prietenii si colegii

E dureros sa fiti separati de prieteni si colegi. Dar nu sunteti singurii izolati. Pastrati legatura cu ajutorul tehnologiei pe care o aveti la indemana. Insa aveti grija ca utilizarea acesteia sa nu devina o dependenta. E un mijloc de comunicare, de invatare pentru cei care fac scoala online, de divertisment. Insa, in doeinta voastra mare de socializare nu va neglijati propria familie. Membrii familiei ca sunt mai aproape decat prietenii. Alocati timp si lor, s-ar putea sa aveti surprize placute.

Cautati activitati interesante pe care sa le faceti acasa

Sunt o multime de activitati interesante de facut acasa. Puteti sa invatati o limba straina, sa cantati la un instrument, sa faceti sport atat cat se poate, sa va ajutati parintii la treburi sau la cumparaturi, sa ocititi, etc. Daca locuiti la curte gradinaritul poate fi o noua pasiune pentru voi. Nu va mai ganditi la ceea ce nu puteti face ci la ceea ce puteti face. Alegeti ce va place si ce va avantajeaza si treceti la treaba. Timpul o sa treaca mult mai repede si msi placut. 

Exprimati-va sentimentele

E foarte sanatos si indicat sa va exprimati sentimentele. Ar fi bine daca toata familia s-ar strange laolalta sa discute despre cum merg lucrurile si cum se descurca fiecare in raport cu criza. Unii cu siguranta sunt coplesiti si simt nevoia sa planga si sa se descarce de tensiunea nervoasa pe care o resimt. Altii doar vor sa stea de vorba, sa afle noutati, sa se puna de acord in privinta lucrurilor care trebuie facute. E contextul ideal in care se pot exprima si adolescentii. Vor asculta, vor vorbi, vor intelege mult mai bine lucrurile. 

Invatati sa fiti toleranti

Lucrurile sunt departe de a fi perfecte sau normale dar situatia trebuie acceptata asa cum este. Lucrati la indreptarea lucrurilor care se pot indrepta si care depind de voi. Nu va mai ganditi la lucrurile care va depasesc. Concentrati-va pe lucruri concrete, practice, de folos imediat. Daca uneori nu ies asa cum ati vrea, nu va suparati foarte tare. Acceptati propriile greseli si imperfectiuni. Si pe ale altora de asemenea. Renuntati sa mai fiti critici si sa aveti asteptari mari.

 

Nu e foarte greu sa urmezi aceste recomandari dar daca simti ca nu poti si au nevoie de ajutor medical, poti solicita psihoterapie online. Iti poate fi de mare ajutor. Psihoterapia scurta strategica este o metoda rapida de recuperare, concentrata pe solutii personalizate si pe echiparea pacientului pentru viitor. Apeleaza si tu la ea.