Adolescentii si problemele legate de somn
Din ce in ce mai multi adolescenti au probleme cu somnul. Desi n-ar trebui sa aiba. Factorii care le perturba odihna sunt variati si vom incerca sa-i dezbatem pe cat mai multi. Inainte de orice trebuie sa spunem ca adolescentii sunt copiii cu varste intre 12 si 18 ani. Deci sunt in grija parintilor. Acestia trebuie sa le impuna (mai incisiv sau mai permisiv, dupa caz) o conduita sanatoasa in orice privinta.
Adolescentii si programul incarcat
Majoritatea elevilor din tara au programul incarcat. Au multe teme de facut pentru la scoala, unii fac meditatii si astfel mai primesc un set de teme. Participa la pregatiri sportive sau cercuri/cluburi de diverse feluri. Cand tragi linie iti dai seama ca ei de fapt nu mai au deloc timp sa se joace. Da, nu mai au timp sa fie copii. Sa se bucure de varsta pe care o au. Aici trebuie sa intervina parintii si sa mai aeriseasca programul pe cat posibil. Trebuie sa poata si ei sa rasufle din cand in cand. Nu poti sa ai pretentia, ca parinte, ca adolescentul sa doarma dus cand el are 5 teste si concursuri pe zi si trebuie sa performeze la toate.
Distractiile nepotrivite
Sunt si adolescenti care nu sunt foarte studiosi. Cel mai adesea ei se distreaza. Si cand e normal sa o faca dar si in momente foarte nepotrivite. Cum ai putea sa fii bine odihnit si cu chef de scoala lunea la ora 7, daca duminica ai petrecut pana la 1 noaptea? Toti adolescentii vor sa se distreze. Asta face parte din atitudinea cool pe care toti doresc sa o aiba. Dar de aici si pana la se distra oricand, oricum si cu oricine e cale lunga. Tot parintii trebuie sa aleaga si sa aprobe distractiile adecvate. Numai ca asta presupune ca parintii sa fie pe receptie cu privire la preocuparile adolescentului si sa aiba atitudinea corecta fata de deciziile acestuia.
Consumul de energizante, alcool sau substante interzise
In majoritate adolescentii consuma energizante. Doar e “alfel de suc”! Dar nu e chiar asa. Abuzul de energizante va da metabolismul adolescentului peste cap. Fie se va ingrasa, fie va slabi. Fie nu va avea pofta de mancare adecvata si va fi mereu nervos. Daca nervozitatea asta se adauga la nervozitatea caracteristica adolescentei te alegi cu un butoi de pulbere in casa. Cu cat va consuma mai rar energizante, cu atat mai bine pentru toata lumea. In privinta alcoolului si drogurilor situatia ar trebui sa fie clara: interdictie totala. Dependentele formate in aceasta perioada a vietii lor sunt extrem de daunatoare. Tulburarile de somn sunt doar consecinte minore in aceasta situatie.
Lipsa controlului parental
Majoritatea parintilor sunt ocupati toata ziua cu munca. Sa-i poata asigura copilului ceea ce are nevoie. Ei bine, nu negam faptul ca banii sunt importanti dar si timpul petrecut de parinte cu adolescentul este cel putin la fel de important. Cu bani poti cumpara un trai decent. Daca vrei sa aiba valori copilul tau, ofera-i timp din timpul tau. Mentoreaza-l, tine-l aproape de tine. Explica-i deciziile pe care le ei si care il afecteaza. Argumenteaza-ti interdictiile. Nu le lasa sa puna un zid de despartire intre tine ca parinte si copil. Indiferent ce varsta ar avea. Incepe sa-i fii aproape cat mai devreme. Nu-l mai lasa in grija bunicilor, profesorilor, televizorului, internetului. Bunicii sunt de mare ajutor dar sunt situatii in care sunt depasiti, nu stiu ce sa faca (pune un bunic sa verifice pe internet ce face adolescentul tau! Iti va spune cu tot dragul ca nu stie sa faca asta). Tu trebuie sa fii la carma educatiei si controlului in viata copilului tau. Daca zilele obisnuiesc sa curga de-a valma, la fel vor fi si noptile adolescentului. Are nevoie de coloana vertebrala la propriu si la figurat.
Platformele de socializare / internetul
Fluxul permanent de informatii de pe platformele de socializare si abonamentele la tot felul de stiri de pe internet le perturba atentia in cursul zilei si odihna in timpul noptii. Telefoanele, tabletele, computerele trebuie sa fie oprite pe timpul noptii – mai ales daca ele se afla in spatiul privat (camera) adolescentului. Computerul mai ales, dar nu numai, ar trebui sa se afle mereu intr-un spatiu public al familiei. In felul asta parintele vede mai bine ce se petrece si poate impune reguli dupa cum crede de cuvinta.
Accesul la gadget-uri diverse / televizor
Parintii le cumpara adolescentilor tot felul de gadget-uri. Unele sunt doar jocuri inofensive (putine). Altele sunt echipamente scumpe cu potential periculos. Ca le strica somnul e doar o consecinta neglijabila. Le rapeste vointa facandu-i dependenti de la varste foarte fragede. Sunt familii in care exista cate un televizor in fiecare camera. Este cum nu se poate mai rau. Asa copiii au acces din belsug la tot felul de programe foarte daunatoare. Simplificati vietile adolescentilor vostri. Televizor si computer in camera de zi, impreuna cu familia. Jocuri cu masura si dupa o atenta selectie facuta de parinti. Telefon si tableta numai pentru utilizare cu folos in timpul zilei – peste noapte inchise (sub cheie, daca e nevoie).
Toate recomandarile de mai sus sunt de natura practica si va sunt la indemana ca parinti. Daca vreti sa aveti adolescenti sanatosi, odihniti, atenti la scoala si cu un cerc de prieteni adecvati. Merita sa-i supravegheati atent si sa petreceti timp de calitate cu ei.