Adolescentii cool. Cu bune si cu rele
Toti adolescentii isi doresc sa fie cool. Variaza doar sensul cuvantului in functie de perioada si locul in care traiesc acestia. Acum 30 de ani era cool pentru un adolescent sa chiuleasca de la ore si sa manance inghetata in parc impreuna cu cativa colegi. Mai nou, sa fii cool inseamna altceva. Mai periculos. Mai costisitor. Dar, sa nu generalizam…
De gasca si… in gasca
Acest lucru prespune sa indeplinesti doua conditii: sa iti doresti si sa fii acceptat in grupul cel mai tare pe care il cunosti. Aceasta apartenenta poate fi amuzanta la inceput. Sa te ajute sa te simti acceptat, apreciat. Si toti avem nevoie de apartenenta. Dar se poate ajunge pana acolo incat grupul la care ai aderat, poate in necunostinta de cauza, sa te puna sa faci lucruri pe care nu le doresti. Lucruri care stii ca sunt gresite, interzise, ilegale. Chiar daca e vorba de adolescenti, isi dau clar seama de aceste lucruri. Unii vor fi motivati tocmai de lucrurile ilegale si interzise si vor continua sa le faca. Drumul lor va fi unul catre scoala de corectie, dezintoxicare, abandon scolar, etc. Altii se vor speria, vor spune parintilor, se vor retrage din respectivele grupuri. Mai bine asa. Uneori frica este sanatoasa pentru ca te ajuta sa te protejezi.
Cool… in afara gastii
Unii adolescenti, cu personalitate mai puternica, doresc sa fie cool altfel decat prin apartenenta la un grup. Dar practic fac aceleasi lucruri ca si ceilalti: chiulesc, fumeaza, se drogheaza, mint, fura, inseala. Acestea sunt formele prin care ei cred ca se afirma. Mai sunt si altii care vor sa impresioneze prin hainele lor, prin telefoanele si gadget-urile pe care le cer de la parinti. Acestea sunt cumparate special, uneori cu eforturi, pentru ca adolescentul sa “dea bine” in cercul lui de prieteni sau colegi. Si aceste forme de afirmare sunt periculoase dar se pot corecta mai usor decat daca ar fi la mijloc o gasca.
Ce nu mai e cool
Nu mai e cool sa iei nota maxima la scoala, sa porti uniforma, sa asculti de parinti, sa faci teme, sa fii performant, sa scrii si sa vorbesti corect romaneste (platformele de socializare cont exemple crunte in acest sens). Ti se inoculeaza destul de devreme (uneori chiar de la gradinita) ca daca ai bani (tu sau familia ta), atunci totul se rezolva. Pentru ca totul se poate cumpara: un loc bun la facultate in care sa mai pierzi niste ani, o prietena decorativa care sa-ti tina companie, un trai bun pana la adanci batraneti. Putini se gandesc ca banii se termina si ca e bine sa stii sa muncesti ca sa te intretii. Pe tine si viitoarea ta familie.
De bine despre adolescentii cool
Nu toti adolescentii care isi doresc sa fie cool ajung rau. Nu ideea de afirmare e rea, ci felul in care aleg unii sa se afirme si sa-si formeze personalitatile. Un astfel de adolescent stie foarte bine ce vrea, e perseverent. Lucruri bune. Are doar nevoie de putina orientare din partea parintilor, profesorilor, mentorilor. Un adolescent preocupat de gadget-uri poate sa ajunga un inginer excelent, la varsta adulta. Altul preocupat de imbracaminte poate ajunge designer vestit. Altul care isi petrece mult timp pe platformele de socializare poate invata cum sa castige bani si sa se sustina in facultate sau sa-si sprijine familia la nevoie. Si acestea au fost doar cateva exemple. Inclinatiile si pasiunile lor trebuie transformate in ceva folositor de catre cineva care stie mai mult decat ei.
Un semnal de alarma!
Adolescentii sunt ca niste foi albe pe care scriu altii (scoala, societatea, etc.). Cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru copiii vostri este sa scrieti chiar voi pe foaia alba a inimii si a mintii lor. Nu mai lasati societatea, scoala, televizorul sa va educe copiii. Faceti-o chiar voi, daca vreti ca ei sa aiba un start bun in viata. Sa nu piarda ani pretiosi prin cine stie ce dificultati. Petreceti timp cu ei. Mentorati-i zi de zi. Puneti in inima lor valorile voastre, cele care in timp s-au dovedit de mare folos.
E adevarat ca e un efort. Dar merita…