Adolescentul si influenta anturajului nepotrivit. Ce poti face sa-l ajuti?

Adolescentul

Se spune, pe buna dreptate, ca anturajul este cel care te influenteaza chiar mai mult decat familia sau scoala. Pentru ca petreci mult timp cu el, pentru ca esti permeabil la tot felul de sugestii si presiuni. Pentru ca te simti in siguranta si lasi garda jos. Nu mai filtrezi informatiile, le iei de bune. Astfel influenta negativa se manifesta pregnant. Chiar si atunci cand iti dai seama de asta iti e foarte greu sa te rupi de anturaj si sa-ti pui viata pe un alt fagas. Adolescent fiind, nici nu stii cum ar trebui sa faci asta. Ai nevoie de parintii tai, de evaluarile lor pentru protectia ta si de capacitatea lor de a te pune pe o alta cale. Iata mai jos cateva repere pentru parintii de adolescenti influentati negativ de anturajul lor. Adolescentul ar trebui sa coopereze, sa prinda mana intinsa a parintilor sai. 

 

Nu are incredere in sine

Cei mai vulnerabili sunt adolescentii care nu au incredere in sine. Pentru ca le lipseste aceasta siguranta a propriilor opinii sunt tentati sa adopte orice alta opinie pentru a fi acceptati in grup. Practic, isi doresc apartenenta la un grup in care sa se simta acceptati, in siguranta, asa incat sa nu mai fie nevoie sa evalueze chiar ei de fiecare data lucrurile care li se intampla.

 

Este nervos si agitat

Adolescentul stie cand influenta anturajului este rea. Tocmai de asta devine nervos si iritat. Se afla in incapacitate de a verbaliza situatia in care se afla. Aceasta situatie se confunda adesea cu nelinistile tipic adolescentine pe care parintii si bunicii le trec usor cu vederea. Ar trebui sa fiti atenti, pentru ca orice depaseste o limita a cotidianului trebuie cercetat. Trebuie sa-i acordati atentie oricat de ocupati sau obositi ati fi. E vorba de viata copilului vostru. Poate ca pare putin lucru acum, dar pe parcurs consecintele pot fi grave.

 

Adolescentul se ascunde

Atunci cand lucrurile in anturaj incep sa se acutizeze (adolescentul este presat sa faca lucruri pe care nu le vrea sau despre care stie ca sunt rele) va incepe sa se ascunde. Va minti in privinta locurilor in care merge, va minti despre ce face acolo si cu cine se intalneste, va minti despre cat sta acolo unde se duce si de ce. In acest moment parintii trebuie sa inceapa sa “sape” la radacina problemei pentru ca va fi mai greu de aflat ce se intampla de fapt in viata adolescentului.

 

Nu-i mai plac aceleasi lucruri

Unele schimbari sunt explicabile. Poate e momentul sa renunte la unele lucruri copilaresti, depasite pentru varsta unui adolescent. Dar daca observati ca trece brusc prin schimbari semnificative inseamna ca merita sa cercetati. Aceste schimbari succesive (hobby-uri, obiceiuri, imbracaminte, stil de muzica, pareri in privinta unor lucruri obisnuite din familie) sunt semnale serioase ca anturajul este o influenta negativa.

 

Adolescentul si notele de la scoala

Fiecare copil are materii la care exceleaza si materii la care se zbate. Asa ca pana aici e de inteles sa aiba si note bune si mai putin bune. Dar daca se observa un trend descendent al nivelului sau de implicare la ore, sigur veti fi chemati la scoala de catre profesori sau diriginte. Veti afla din lucrarile date, din teze, din carnetul de note, la sedintele cu parintii. Nu trebuie sa luati masuri incisive imediate, ci masuri corective pe termen lung asa incat sa puteti indrepta copilul cu blandete si intelepciune parinteasca.

 

Ce sa faceti ca sa-l ajutati?

  • Sa reduceti timpul pe care copilul il petrece in respectivul anturaj.
  • Inscrieti-l la un club sportiv, la un hobby organizat, cursuri diverse (limbi straine, chitara, etc.)
  • Petreceti timp impreuna (iesiti in oras la concerte, filme, piese de teatru, cumparaturi).
  • Dati-i responsabilitati in familie.
  • Lasati-l sa-si invite prietenii acasa asa incat sa-i cunoasteti si sa-i alegeti pe cei potriviti.
  • Pe durata vacantelor trimiteti-l in tabere, cantonamente, etc.

Astfel va schimba cercul de prieteni.