Valori ale adolescenților. Ce cred ei că e valoros şi ce ar trebui să ştie

valori

Adolescenţa este o perioadă dificilă din viaţa noastră. Fie că suntem adolescenţi, fie părinţi de adolescenţi. Este perioadă în care se petrec multe schimbări, multe experimente, multe greşeli, multe reuşite. Cumva, e o perioadă confuză pentru toată lumea. Însă, în mijlocul acestei situaţii cineva trebuie să atragă atenţia asupra valorilor. Acestea sunt asimilate de adolescent şi mai apoi de tânăr şi le va aplica în viaţa sa. Tocmai de asta e important să fie valori reale, nu lucruri superficiale.

 

Valori ale adolescenților de azi

Dacă eşti curios să afli ce valori are adolescentul tău, fă un experiment. Pune-l să noteze pe o hârtie tot ce crede el că e important şi merită să fie considerat a fi o valoare. Vei fi surprins să afli că prima valoare pe listă vor fi banii, socializarea, prietenii, moda, distracţia. Nu au toţi aceleaşi valori, dar lucrurile menţionate reflectă cumva mediul şi modul în care au fost crescuţi. Majoritatea nu realizează că banii reprezintă un mijloc, nu un scop. Că pentru ei se munceşte ore în şir în fiecare zi. Îi iau de-a gata şi cred că li se cuvin.

 

Socializare vs prietenie vs familie

Cred că socializarea e un mod de viaţă şi nu e rău să fii sociabil, numai să nu confunzi asta cu prietenia, pentru că rişti să fii dezamăgit şi părăsit la greu. În ierarhia valorilor lor pun prietenii mai presus de familie, pentru că se simt neînţeleşi, neglijaţi de familie. Alţii se simt agasaţi şi hărţuiţi de atenţia care li se acordă şi nu mai vor decât să evadeze din casa familiei. Nu ştiu că o casă se întreţine cu greutate, că mâncarea de pe masă se pregăteşte cu efort.

Nu realizează cel mai adesea efortul pe care părinţii îl depun pentru ca lucrurile cotidiene să fie acolo unde sunt. Cer să li se cumpere lucruri scumpe, de care nu au neapărată nevoie, pentru că îşi doresc să fie la modă. Să fie acceptaţi în anturajul din care doresc să facă parte. Şi, dacă se poate, să se distreze cât mai mult.

 

Puterea exemplului

Până la un punct e de înţeles ca adolescenţii să aibă o lume a lor. Dar nu se explică superficialitatea valorilor pe care le au şi nici insensibilitatea faţă de eforturile părinţilor. Tocmai de asta valorile lor ar trebui să fie familia, respectul, şcoala, munca, prietenia adevărată, relaxarea, etc. Dacă familiile lor au valori profunde pe care le aplică în viaţă de zi cu zi, mai devreme sau mai târziu vor afla şi adolescenţii de ele. Cert este că aceste lucruri ajung la ei prin puterea exemplului. La început vor protesta, vor spune că valorile voastre sunt depăşite, că nu folosesc la nimic. Dar pas cu pas, cu perseverenţă, trăindu-vă valorile, vor vedea şi ei la ce folosesc şi cum acestea transformă în bine viaţa voastră. Vor ajunge la un moment în care îşi vor dori şi ei să aibă ceea ce aveţi voi.

 

O muncă de durată

Dar corectarea parcursului tinerilor în materie de valori se face treptat. Schimbările nu se pot produce peste noapte, tocmai pentru că ei învaţă cel mai bine prin exemplul vostru ca părinţi. Vor face şi ei ceea ce faceţi voi. Vor spune şi ei ceea ce spuneţi voi. Dacă voi nu aveţi valori şi nu le trăiţi, nici ei nu vor avea. Iar atunci când vor ajunge în momente grele nu vor ştii pe ce anume se pot baza. Ce anume îi poate scoate din dificultate. Vor fi vulnerabili şi neştiutori în faţa dificultăţilor pe care le aduce viaţa peste ei. Acesta este și motivul pentru care merită să vă luptați pentru ca ei să aibă aceste valori, să aibă un fundament solid. Și un start bun în viață.